Biodiesel – diesel pentru vegetarieni

Biodiesel – diesel pentru vegetarieni


Biodiesel – diesel pentru vegetarieni

Biodiesel-ul este un combustibil asemanator cu diesel-ul, dar care nu este derivat din petrol ci din uleiuri vegetale si grasimi animale. Motoarele actuale diesel pot folosi combustibili biodiesel fara a fi necesare modificari structurale. Biodiesel-ul poate fi folosit in procent de 100% (B100) sau poate fi amestecat cu diesel-uri pe baza de petrol. Biodiesel-ul este un combustibil mai eficient din punct de vedere al emisiilor de CO2 decat diesel-ul pe baza de petrol.

Biodiesel-ul are proprietati de dizolvare diferite fata de cele ale combustibilor diesel pe baza de petrol, motiv pentru care motoarele mai vechi ce contin din constructie furtune si garnituri din cauciuc pot fi degradate mai repede decat in cazul folosirii diesel-ului normal. Motoarele mai noi nu sunt afectate de biodiesel, cauciucul fiind inlocuit cu FKM. Totusi este recomandata inlocuirea filtrelor de ulei la un motor care a folosit combustibil diesel pe baza de petrol inainte de a se face trecerea la biodiesel.

Printre avantajele biodiesel-ului se numara si proprietabile de lubrifiere mai bune, ce cresc durata de viata a injectoarelor. Cu toate acestea adoptarea biodiesel-ului la scara larga se loveste de incapatanarea producatorilor de automobile. Biodiesel-ul insa patrunde incet incet pe piata, mai multe modele de automobile fiind certificate pentru a folosi biodiesel in diverse concentratii.

Folosirea biodiesel-ului nu se limiteaza la automobile, fiind utilizat si de trenuri si avioane. Pionierul in acest caz este miliardarul Richard Branson, care a efectuat teste cu Virgin Voyager, primul tren biodesel (concentratie 20%) si cu avioane Virgin Atlantic. Primul zbor demonstrativ a avut loc la 24 februarie 2008, deschizand calea catre zboruri mai eficiente din punct de vedere ecologic, demonstrand ca biodiesel-ul este un combustibil foarte versatil, pregatit pentru lupta cu incalzirea globala.

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Etichete:

Exista 3 comentarii la 'Biodiesel – diesel pentru vegetarieni' »

  1. o mica precizare fac nu filtrul de ulei ci cel de carburant trebuie schimbat cred ca sa facut o mica confuzie cel care a scris se gandea la uleiul din carburant si cred ca de asta a scris filtru de ulei si nu cel de carburant de motorina adica , da se poate utiliza biodieselul dar el contzina o cantitate mica de soda caustica si metanol care sunt destul de nocive mai ales metanolul , eu prefer sa amestec direct uleiul cu motorina si il bag i rezervor 50 cu 50 si merge uns motorul merge mai lin porneste mult mai usor concentratzia de sulf e mult mai mica , viatza injectoarelor si pompa de injectzie e mai tanara , rudolf diesel cand a inventat motorul cei poarta acum numele a folosit drept carburant uleiul de arahide si a mers , asta cu mult timp de a fi descoperita motorina din petrol fosil , cu mica precizare uleiul trebuie incalzit initzial cam pe la 70 de grade cand intra in injectoare , deci pentru proprietarii de masini diesel daca vretzi sa facetzi o incercare cu ulei bagatzi cam 5 litri de ulei din supermarket in 10 litri de motorina amestecatzile si turnatzi in rezervor fara frica eu fac asta de 3 ani cu ulei uzat de la gogoserii din oras , atentzie la apa si reziduri filtratzi bine carburantul inainte de al turna in rezervor

  2. cine cunoaste pe cineva care are o instalatie de producerea bio dieselului sa-mi trimita si mie un maill sau tel respectivului

    mutam anticipat

  3. eu produc instalatii de obtinere biodiesel la cele mai mici preturi din RO 0762612452