Cafeaua – O noua sursa de biocombustibil

Cafeaua – O noua sursa de biocombustibil


Cafeaua – O noua sursa de biocombustibil

Pe langa faptul ca ne tine treji in fiecare zi, cafeaua ar putea fi un foarte bun combustibil pentru masini.

Aceasta este ideea din spatele unui nou studiu care explica ca boabele de cafe folosite pot fi transformate in combustibil biodiesel. Probabil cafeaua nu va inlocui niciodata petrolul dar resturile unui capucino folosit ar putea ca intr-o zi sa ne ajute la reducerea impactului asupra mediului, a spus autoruii acestui studiu. Ei spun ca va veni vremea cand toate resturile produselor si alimentelor pe care le folosim vor fi o sursa sigura de biocombustibil.

De zeci de ani oamenii de stiinta au stiut ca boabele de cafea contin ulei. Susanta Mohapatra, un inginer chimist de la universitatea din Nevada, si colegii ei au fost primii care au analizat boabele de cafea.

Pentru a face analiza boabelor de cafea, echipa le usuca intr-un cuptor. Apoi ei amesteca pulberele rezultat cu o combinatie de solventi care separa uleiul rezultat de solutie. Ei extrag uleiul, economisind solventii pentru urmatoarea runda de prelucrare. Resturile care raman ar putea fi folosite ca compost, etanol sau palete de combustibil.

Studiul a aratat ca boabele utilizate contin aproximativ 15 % ulei, depinde de tipul cafelei. Acestea nu sunt prea departe de proportiile din soia, rapita si uleiurile de palmier care deasemenea sunt folosite ca surse de biodiesel. Uleiul din cafea este mult mai stabil decat alte surse din cauza antioxidantului mare pe care il contine.

In intreaga lume, cultivatorii produc mai multe de 16 miliarde de lire sterline pe an potrivit Departamentrului pentru Agricultura al Statelor Unite. Oamenii de stiinta estimeaza ca boabele utilizate ar putea aduce aproximativ 340 de milioane de galoane de biodiesel pentru aprovizionarea globala cu biocombustibil.

Boabele de cafea pot produce ulei de mare calitate, a declarat Robert McCormick, un inginer de la Laboratorul Naţional de energie regenerabilă din Golden, Colorado. El a spus despre cafea ca probabil va fi o solutie practica pentru nevoile de enegie ale lumii.

Sursele principale de biodiesel ale Americii sunt uleiul de gatit si grasimile animale, 100% ulei pur, comparativ cu cafeaua care are 15% ulei. Cihar si atunci cand se fierbe o cantitatea mare de cafea, cateva boabe sunt lasat in urma. Este nevoie de 15 galoane de cafea consumata pentru a produce doar 1 galon de ulei, a spus Mohapatra.

Sursa: Discovery

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Comentariile pentru aceasta pagina sunt inchise.