Bioetanol, inlocuitor pentru benzina?

Bioetanol, inlocuitor pentru benzina?


Bioetanol, inlocuitor pentru benzina?

Bioetanol-ul este un combustibil ecologic, formula chimica fiind aceeasi cu cea a alcoolului etilic gasit in bauturile spirtoase. Materia prima din care se produce bioetanol-ul este reprezentata de resturi din industria lemnului (cherestea, bucati de lemn, hartie reciclata), trestie de zahar, sfecla de zahar, porumb etc. Bioetanol-ul este folosit ca o alternativa la benzina, in amestecuri de proportii diferite cu aceasta sau in stare pura (E100).

Din punct de vedere al caracteristicilor bioetanol-ului, acesta are o cifra octanica mai mare decat benzina, de aici rezultand o ardere mai eficienta (implicit si emisii de CO2 mai reduse decat in cazul motoarelor care functioneaza doar cu benzina, emisii fara sulfuri si hidrocarburi). Puterea energetica per litru este insa mai mica (34%), fiind nevoie de mai mult combustibil pentru acelasi numar de kilometri. Pentru atingerea unei eficiente cat mai ridicate, o masina trebuie dotata cu un motor exclusiv proiectat pentru a functiona cu bioetanol, adica un motor cu o rata de compresie a amestecului combustibil mai mare (valori apropiate de 20:1). Singurele autovehicule actuale cu motoare special proiectate pentru a rula cu bioetanol sunt autobuzele si camioanele, Scania fiind unul din pionierii in acest domeniu.

Brazilia este tara cu cea mai lunga traditie in utilizarea bioetanol-ului, folosit acum in proportie de aproximativ 30% din totalul combustibililor auto. La acest lucru contribuie plantatiile de trestie de zahar (o materie prima din care se poate produce bioetanol) ce sunt recoltate de 3-4 ori pe an.

Momentan reglementarile ecologice in vigoare in SUA si Europa prevad folosirea combustibililor amestec de etanol si benzina in proportii diferite. Planurile viitoare prevad cresterea ponderii bioetanol-ului, in vederea reducerii emisiilor de gaze ce creeaza efectul de sera. Etanol E85 este bioetanol popular, cu o concentratie de 85% etanol si este destinat motoarelor flexibile din punct de vedere al combustibililor acceptati. Pe timp de iarna insa un amestec de minim 25% benzina este necesar pentru pornirea la rece.

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Etichete:

Exista 15 comentarii la 'Bioetanol, inlocuitor pentru benzina?' »

 1. Sunt foarte incantat de bioetanol, mult as vrea sa fie si la noi o industri mai bogata in prelucrarea bioetanolului, defapt ce ar trebui fct pt asta !!??

 2. cred ca si saraci tarani ai nostri ar fi mult mai bogati decat guvernantii nostri daca sar baga si la noi bioetanolul:))
  cred ca savantii nostri ar trebui sa ia in considerare incalzirea globala si sa faca si ei ceva

 3. cred ca si saraci tarani ai nostri ar fi mult mai bogati decat guvernantii nostri daca sar baga si la noi bioetanolul:))
  savantii nostri ar trebui sa ia in considerare incalzirea globala si sa faca si ei ceva

 4. a fost deschisa si prima fabrica de bioetanol din tara,chiar cea mai mare din europa in zimnice.produce cel mai bun bioetanol din europa

 5. pentru lacramioara , unii dintre savantzii nostii sunt tzinutzi sub tacere de mai marii tzarii doamna ca de, nu se mai vinde mizeria asta poluanta de carburant fosil , ce crezi ca nu sar face si la noi ceva da nu se vrea , poate se face da la o scara mai mica , si etanolul produs la fabricutza noastra oricum nu intra in pompele noastre din romania sunt trimise afara sute de cisterne ca la noi in pompe scade pretzul per litru si mor shmecherii de sus . mama lor de hotzi . cineva imi spunea incearca sa fii inndependent si sa ocolesti toate legile romane care baga taxe taxe si iar taxe ,la multi ani .

 6. Stie cineva care este procesul de productie al BIOETANOLULUI?

 7. am si eu o intrebar este buna de consun uman bioetanolul e la fel ca alcoolul dublu rafinat din comert?

 8. Dupa cate am inteles bioetanolul foloseste ca materii prime : cartofii, trestia de zahar, unele fructe, porumb, grau…etc. Daca ati vedea filmul “Home”, ati cantari mai bine problema. Da este un combustibil bio, insa ce implicatii are asupra solului si a rezervei de apa dulce, pe termen lung daca se extinde la nivel mondial aceasta optiune??? Ganditi-va. Am epuizat aproape rezervele de petrol, ce urmeaza apa?

 9. pictore nu ca asi vrea sa te supar dar iti zic ca apa nu o potzi consuma nai cum pricepi nu ai cum , dupa ardere va iesi pe tzeava in stare de vapori, pe cand petrolul da se consuma

 10. Turbo uite care e chestia, iti explic, nu te grabi sa tragi concluzii. Bioetanolul este descris legal ca fiind etil alcool obtinut din biomasa, avand un continut de alcool de cel putin 99%. Prin “consum” nu rezulta apa, daca tu obtii apa din alcool cand se evapora, nu mai comentez. Eu vorbeam de apa in felul urmator. Ca sa obtii toate acele materii prime pentru bioetanol, iti trebuie terenuri intinse pentru cultivare, apa enorm de multa, iti spun sincer daca vei incerca sa vizionezi filmul mai sus mentionat o sa iti “deschida ochii”. Vei vedea ce au patit unele tari arabe si Israelul, pentru cultura excesiva si cata apa mai au. Si petrolul se credea acum o suta de ani ca ajunge mii de ani si uite….daca mai tine 50. Apa dulce e si ea o rezerva insemnata daca o folosim pentru asa ceva…… cat ajunge numai Dzeu stie, dar fara apa nu putem trai. Ca sa nu mai spun de concurenta acerba vis a vis de terenurile de cultivare pentru hrana cu acestea pentru combustibil. La nivel mondial daca maine s-ar opta pentru acest tip de biocombustibil, ar fii dezastru. Sper si eu din tot sufletul sa apara tehnologie eco cu adevarat, ceva pe baza de apa cum se zvonea la un moment dat, ca se evapora si e adevarat eco, si nu se pierde nimic, dar …..vom vedea. Si apropo reducerea de CO2 este cuprinsa intre 30-70% prin folosirea acestui biocombustibil, deci este eco dar nu foarte eco, eco ar insemna cu adevarat undeva la 90% reducere emisii CO2.

 11. Pictore se pare ca am citit postul tau prea repede si nu am vazut ca ai specificat apa DULCE scuze , in schimb sa stii ca ochii ii am mari cat cepele si foarte deschisi , din cate am priciput sau prin ceea ce voiai sa exprimi tu la final te refereai la apa in general nu la apa dulce , si daca oamenii aia din israel si arabia sau gandit sa produca etanol din culturi de diferite plante trebuiau sa se gandeasca ca vor muri de sete , parerea mea sunt dusi cu pluta , mai bine luau apa din mare o desalinizau si udau plantele , soare este la greu la ei asa ca sasi faca parabolice sa fiarba apa si au apa destula , mai presus de asta obtzin si sare pe care o pot vinde la export deci dublu avantaj (Tziriac)

 12. Desalinizarea apei este un proces deosebit de costisitor, Turbo, in prezent Arabia Saudita, care este una dintre cele mai bogate tari din lume, poate sti doar ce investitii se fac acum acolo, este printre putinele tari care isi permit sa obtina apa dulce din desalinizarea apei marine; au resurse financiare uriase si nu le pasa, ei au desert si sunt nevoiti sa faca asta daca vorbim de apa potabila; pentru agricultura nu stiu daca ar fi economica metoda ta, daca ar fii fost, probabil ca ar fi folosit si ei. In postul meu m-am referit numai la apa dulce. Daca ar exista o metoda ieftina de desalinizare, atunci apa sarata ar fii din belsug, 97.5% din totalul apei de pe tera (aici subliniez inca odata cata putina apa dulce exista, iar din acest procent mic ramas adica 2.5% foarte putina este accesibila). Israelul cred ca a avut principal obiectiv pe termenn scurt sa transforme desertul care il aveau ca teritoriu intr-o tara “verde”, au reusit insa se pare ca nu au luat in calcul efectele pe termen lung, apa….sunt curios ce vor face in urmatorii ani. Din cauza folosirii nechibzuite a apei raul Iordan abia mai curge, iar Marea Moarta nu mai are mult pana seaca, pentru ca nu mai are ce apa sa o alimenteze.

 13. avand in vedere ca acolo este extrem de cald si poate sunt si la ei capuri luminate o sasi construiasca parabolice sa profite de soare sasi desalinizeze apa gratis , stiu ca e costisitor dar ce e gratis acum . daca nu sau gandit si la problema apei e problema lor , trebuiau sa se gandeasca

 14. Care este diferenta de pret dintre Bioetanol si Benzina ?

 15. Mersi pentru recomandarea filmului “Home” 2009, Pictore.