Biogaz, de la generare la colectare

Biogaz, de la generare la colectare


Biogaz, de la generare la colectare

Biogaz-ul este gaz produs prin descompunerea materiei organice (reziduri animale si vegetale, deseuri menajere etc) in absenta oxigenului. Componentele principale ale biogaz-ului sunt metanul si dioxidul de carbon. Metanul din biogaz perminte utilizarea acestuia pe post de combustibil, fiind una din sursele de energie regenerabile. In tarile in curs de dezvoltare biogaz-ul se foloseste pentru gatit si incalzire. In tarile dezvoltate, in centrele de procesare a deseurilor biogaz-ul este transformat in electricitate.

Biogaz-ul se produce si in mod natural, in zonele unde se acumuleaza reziduri animale, vegetale si deseuri menajere (ferme, gropi de gunoi, mlastini) si este deosebit de periculos daca nu este colectat sau dispersat in aer, putand exploda in concentratii de 5-15%. De asemenea metan-ul din biogaz contribuie semnificativ la crearea efectului de sera (efectul metan-ului este de aproximativ 20 de ori mai puternic decat cel al dioxidului de carbon).

In functie de compusii din descompunerea carora a fost obtinut biogaz-ul concentratia de metan variaza intre 50 si 75%. Metanul din biogaz poate fi comprimat in acelasi mod ca gazul natural, caz in care se numeste biometan. Un producator de biogaz (in SUA fermele care produc biogaz peste o anumita limita sunt obligati sa il colecteze) poate utiliza reteaua de distributie a gazului natural, cu acordul administratorul retelei. Pentru ca acest lucru sa fie posibil biogaz-ul trebuie curatat in prealabil de dioxid de carbon, apa si orice alte particule. Odata comprimat biogaz-ul poate fi folosit pentru alimentarea autovehiculelor (un tren alimentat cu biogaz este deja functional in Suedia din 2005).

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Etichete:

Exista 64 comentarii la 'Biogaz, de la generare la colectare' »

 1. ma intereseaza informatii despre instatii de producerea biogazului din deseuri

 2. Buna ziua,

  COmpania Schachtbau Romania este specializata in consultanta, proiectare si contructii a instalatiilor destinate producerii biogazului.

 3. Poate fi folosit biogazul rezultat dintr-o fosa septica a unei locuinte proprietate personala?
  Daca da in ce conditii

 4. Fosele septice acumuleaza materia organica doar de la locuinte si contin inclusiv detergenti, agenti de spalare si alte substante care fac dificila producerea si colectarea biogazului. Pentru aceasta ar fi necesara introducerea in fosa si amestecarea de material vegetal (resturi de porumb spre exemplu).

 5. cum e constructia camerii de captare a gazului…din ce material este construita camera …si unde se situeaza camera???

 6. Biogazul se acumuleaza intr-o incinta construita suprateran, din beton sau din otel. Sunt singurele materiale recomandate. Otelul este un pic mai scump, este adevarat insa mult mai rezistent si in plus exista avantajul ca dupa dezafectare se poate comercializa in vederea reciclarii.
  Binenteles ca se poate opta si pentru varianta tancurilor de depozitare din beton, nu este nici o problema.

 7. ce volum trebuie sa aiba constructia subterana pentru a intretine cu gaz 2case cu 2etaje cu toate comoditatile (comoditatile intretinute pe gaz)…?
  in cit timp incepe sa se produca biogazul???

 8. Nu exista facilitati pentru stocarea biogazului sau gazului natural construite subteran. Orice tip de constructie este supraterana din motive de siguranta a exploatarii.

 9. exista o planta care poate fi utilizata cu randament ff mare in producere biogazului.. stie cineva cum se numeste exact???

 10. suntem “la tara” si dorim sa executam in regie proprie, o instalatie de biogaz;are cineva o shema de instalatie?

 11. In ordinea randamentului energetic in ceea ce priveste productia de biogaz, plantele recomandate pot fi clasificate astfel:

  1. porumb si resturi vegetale de porumb
  2. trifoi
  3. plante erbacee
  4. cereale
  5. sorg
  6. iarba de Sudan

 12. a aparut un articol ff interesant in revista “idei de afaceri” nr.3/2009,despre planta numita “anghinare”, aveti idee de unde se pot afla mai multe???

 13. Comentariul la raspunsul lui Armand din 15.01.2009.
  Nu se mai folosesc rezervoare supraterane de biogaz din beton, deoarece acesta intra in reactie cu biogazul, cu probabilitatea distrugerii peretilor rezervorului.
  O solutie adoptata deja in Germania si Franta prevede utilizarea rezervoarelor confectionate din duble membrane din fibre de plastic/rasini sintetice/armate sau nu.
  In esenta biogazul este stocat intre doua astfel de membrane etanseizate intre ele care iau forma unor semisfere de diametre mari (cca 10-20 m, in functie de volumul de biogaz stocat) cu ajutorul unor tubosuflante care evacueaza aer sub presiune sub membrana inferioara.
  Aceasta solutie de stocare este deja utilizata la cateva statii de epurare orasenesti din Romania

 14. Acele membrane formeaza partea superioara a rezervoarelor. Restul este construit din beton.

 15. Buna ziua,

  As dori sa va rog, daca aveti informatii legate de cat biogaz se obtine din dejectiile de la capre. Sa zicem 500 de capete de capre, care sunt inchise, deci toate dejectiile produse de ele pot fi recuperate.

  Multumesc anticipat.

 16. Chiar,are cineva o schema de constructie a unei instalatii de acest gen?si poate daca il rugam sa ne spuna si noua ce si cum.mersi mult

 17. Am eu cateva scheme de constructie.Sunt foarte usor de realizat si foarte ieftin.Pentru o gospodarie sunt bune.O sa revin cu amanunte.

 18. Cateva mici detalii:din 5 metri cubi de resturi si materii organice diverse se obtin,prin fermentare,circa 225 metri cubi de biogaz,ceea ce reprezinta echivalentul a 125 litri de motorina.Astfel,1 kg de materie uscata din urmatoarele materii organice produce(in metri cubi):pleava de grau-0,90,coceni de porumb-0,81,frunze diverse-0,81,dejectii de porc-0,39-0,54,dejectii de pasari-0,21-0,31,gunoi divers-0,24.Pentru a usura calculul se va sti ca 1 kg de resturi vegetale(coceni,frunze de toamna,pleava de grau)contine 0,8-0,9 kg materie uscata.In stare verde,1kg asemenea materiale contine doar 0,25 kg materie uscata.Dejectiile animaliere rezultate zilnic de la un animal(echivalente in materie solida uscata)sunt:vaca de lapte-7,5 kg,porc mare-4,1 kg,cal-3,1 kg,oaie-0,45 kg,rata-0,067 kg,gasca-0,07 kg,gaina-0,031 kg.

 19. Pt,Cristina Cristea:sper ca in comentariul de mai sus,sa gasesti raspuns la intrebare.

 20. o sa revin mai pe larg.

 21. mai este cineva interesat?

 22. da … vreau cite mai multe detalii, o eventuala skema tot, as vrea sa fac la mine in localitate k sunt multi interesati de asa ceva…

 23. ok,sergiu.o sa-ti trimit cat de repede toate detaliile.

 24. Si eu sunt interesat de o schema si cat mai multe detalii a unei statii de producere a biogazului, care sa serveasca o casa sau doua.

 25. vreau sa va trimit toate detaliile,plus cateva scheme,dar nu reusesc sa atasez fotografiile schemelor langa comentarii.poate ma ajuta cineva ,sa-mi spuna cum sa procedez.va multumesc.

 26. Trimite-le la email@energeia.ro si o sa le punem in articol sa poata fi descarcate de acolo

 27. ok.asa am sa fac.

 28. La temperaturi ale procesului de fermentare care variaza intre 25-50 grade C,o sarja(incarcatura) a bazinului dureaza aproximativ 60 de zile.Ea elibereaza zilnic biogaz (pe metrul cub din volumul bazinului)astfel:dupa 9 zile de fermentare-1,4metri cubi,dupa 15 zile-1,22 metri cubi,dupa 30 de zile-0,87 metri cubi,dupa 45 de zile-0,67 metri cubi,dupa 60 de zile -0,53 metri cubi,apoi sarja trebuie folosita ca ingrasamant agricol,iar cuva reancarcata.Daca insa temperatura de fermentare este mai mica,productia de biogaz dureaza pana la 3 luni,dar este in cantitate zilnica mai mica.
  Indiferent de modelul instalatiei de biogaz pe care o veti construi si folosi,e necesar sa tineti neaparat seama de urm.recomandari:
  1:bazinul instalatiei trebuie sa fie bine etansat spre a se evita scurgerile de biogaz.Pentru confectionarea bazinului este indicat fie tabla groasa de 2-3 mm (protejata impotriva coroziunii) fie beton armt.Rezultate bune veti obtine numai daca bazinul este ingropat in pamant.In sezonul rece ,cuva trebuie inconjurata cu gunoi aflat in fermentare.
  2:materialul biologic colectat(balegar,etc) va fi mai intai lasat timp de 10–15 zile la fermentare in aer liber si numai dupa aceea va fi introdus in bazinul instalatiei.La inceput(pt amorsare)se adauga un amestec alcatuit din 1/3 lichid de balegar si 2/3 apa.
  3:la umplerea bazinului tineti seama ca (in primele 2 saptamani) materilul se ,,umfla” sporindu-si volumul cu aproximativ 15%.Inceperea fermentarii (si deci producerea biogazului) dureaza 3–5 zile in timpul verii si aproximativ 20 zile in sezonul rece.Retineti ca in primele zile se degaja NU biogaz , ci bioxib de carbon,care trebuie evacuat in aer!
  4:biogazul va fi adus in locuinta prin tevi de fier zincat de 1/2 tol, iar pentru legatura dintre aceste conducte metalice si arzatoare va fi folosit furtun din cauciuc gros ,rezistent.
  5:arzatoarele vor fi din cele obisnuite pentru aragaz, dar cu diametrul dublu de deschiderea duzelor, din cauza presiunii mai scazute.

 29. Salut, Adrian. Te rog sa fii amabil sa imi trimiti si mie documentatia pentru instalatiile (daca ai mai multe versiuni) de producere a biogazului, cu desene si detalii tehnice. Adresa de e-ail este a.ariel2000@yahoo.com. Iti multumesc anticipat. (Ca o sugestie pentru modalitatea de transmitere a fisiereor, cred ca cel mai bine este ca acestea sa fie copiate intr-un folder, care sa fie convertit la randul sau intr-un fisier de tip arhiva – cu winrar, winzip etc. Acel fisier arhiva poate fi atasat mesajului).

 30. Salut,Andrei.Intradevar,am 3 schite cu toate detaliile,pe care le-am trimis celor de la Energeia.Le-am trimis pe data de 19 ianuarie,cand am postat ultimul comentariu,cu promisiunea,din partea lor,ca o sa le posteze ei aici pentru a le putea descarca toti cei interesati.Daca nu se rezolva din partea lor,o sa ti le trimit pe adresa ta.

 31. Iti multumesc pentru raspuns. Am vazut ca Ionut (care, presupun, se afla in staff-ul energeia.ro) a solicitat trimiterea documentatiilor in scopul postarii pe site, dar nu le-am gasit si de aceea te-am rugat sa mi le trimiti.

 32. Asi vrea sa stiu si eu la ce presiune poate sa fi solicitat biogazul pentru a fi inbuteliat,Sau daca poate fi inbuteliat

 33. Doresc si eu schite de instalatii pentru producerea de biogas.Bineinteles,instalatii pentru o gospodarie mica.
  Va multumesc

 34. Domnu-le Mares,te rog spune-mi o adresa de e-mail,unde sa-ti trimit schitele

 35. Domnu Adrian?!
  va rog trimiteti-mi si mie schitele pe adesa:panda_koala_20@yahoo.com
  Multumesc!!!

 36. salutari interesant subiectul as vrea si eu ceva mai multe detali si aca Domnul adrian este de treaba poate imi trimite si mie planurile sale la adresa tudose_constantin@yahoo.com

  si inca o intrebare cum se rezolva problema cu hidrogenul sulfurat si restul de compusi inutili din biogaz????

 37. Poate cineva sa imi trimeata o schema a unie instalatii de biogaz
  si sa imi spuna daca recipientii din poliester armat cu fibra de sticla se pot folosi sau nu la aceste instalatii.
  Daca cineva este dispus sa ma ajute astept e_mail la adresa hana_petrosani@yahoo.com
  va multumesc

 38. Imi cer scuze,momentan am ceva probleme cu calculatorul.Cand remediez problema o sa va trimit toat detaliile.Cu respect Adrian

 39. Buna ziua la toata lumea,
  Pe mine ma intereseaza sa devin consumator de biogaz,nu producator.Exista acum in Romania un producator care sa comercializeze biogaz? Doresc sa folosesc biogaz pentru ardere in cuptor cu arzator automatizat dar si eventual intr-o instalatie de cogenerare specifica (pentru producere energie electrica si termica)deci este necesar furnizorul de biogaz,butelia de stocare pentru cantitatea necesara si instalatia aferenta.Multumesc pentru informatii.Cu respect Traian

 40. Pentru cei interesati de o schema generica a unei instalatii de biogaz, am facut una disponibila aici: http://img710.imageshack.us/img710/6813/schildbiogasanlageiggen.jpg

  Este schema unei instalatii pe care compania noastra a construito in localitatea Iggenhausen.

  Sper sa va fie de folos.

 41. Pentru instalatii de dimensiuni foarte mici, am gasit o firma indiana care fabrica asa ceva. Cateva detalii aici: http://www.vivamgroup.com/small%20biogas.html

 42. buna ziua
  stie cineva dac se poate obtine biogaz din deseuri de material lemnos? mentionez ca nu este vorba de rumegus!!
  multumesc anticipat!

 43. buna ziua!
  domnule Armand ati putea sa imi dati o adresa de mail pentru a va prezenta situatia pentru ca asa cum v-am spus nu este vorba de material lemnos clasic!

  Va multumesc!

 44. buna ziua ,
  revin cu rugamintea “fierbinte”, de a ma ajuta cineva cu schema unei instalatii pt.producerea biogazului intr-o gospodarie micuta(sa zicem, “normala”, in ROMANIA);
  noi locuim “undeva” la tara, si vreau sa va spun ca sotul meu a improvizat un dus pt.perioada de vara cu costuri aproape de zero.
  Cine este interesat sa-mi dea e-mail si ii voi da amanunte
  Spor la treaba fratilor ca avem de munca sa construim o ROMANIE mai curata, mai sanatoasa.

 45. buna sunt din piatra neamt as vrea sa cumpar o instalatie biogaz aprox 6-10m3 standard (nu artizanala ) cu proiect si montat cam cat costa aproximativ , ma poate ajuta cineva cum sa procedez ,pe net nu reusesc sa gasesc nimic precis Va multumesc

 46. cineva vreu sa construiesc o instalatie mica de biogaz pote sa ma ajute nr tl 0720777665

 47. poate cineva sa-mi dea o schita

 48. as fi interesat de o instalatie de biogaz
  dar nu am gasit nicaieri

  MULTUMESC

 49. Poate cineva sa imi trimeata o astfel de schita pe adresa: maresoctavian14@yahoo.com ?? VA MULTUMESC

 50. cat ma va costa o insalatie de biogas completa , ultra dotata , pt a produce minim 500kwh . pot prlmi , o recomandare pt un furnizor f. serios ? multumesc !

 51. Eu as dori sa stiu cate certificate verzi se primeste pentru 1 Mw/h conform legislatiei in vigoare ?

  Mai este rentabila o astfel de instalatie ?

 52. BUNA ZIUA TUTUROR. Istalatiile de biogaz pot fi de diferite marimi, in functie de cerinte. Ele se compun dintr-un depozit ( de metal, de beton, fibra de sticla armata sau polietilena), un mestecator, un regulador de presiune a gazului, robineti si conducta de gaz, conducta ce are diametrul in functie de capacitatea de fermentere a depozitului. IMPORTANT. Depozitul trebui foarte bine izolat impotriva frigului(10 cm vata de sticla), si trebui sa fie compus dintr-o parte fixa, una mobila, gura de umplere. Materia care se introduce in depozit poate fi, deseuri de plante si arbori de toate soiurile, frunze, paie, fructe, excremente de pasari si animale, inclusiv umane (statiile de epurare din orase dau bune rezultate). IMPORTANT, din 4kg de reziduri fermentete, rezulta 1 kg de gaz, gazul are valoare calorica si in functie de calitatea deseurilor. In urma cu 25-30 ani existau in romania destule intreprinderi si colective agricole care aveau instalatii destul de mari. Deasemeni un nr de profesori universitari si ingineri se ocupau de lucrul acesta. In aceasta pagina, mai sus, citiva colegi au afirmat lucruri exacte pe aceasta tema. Tineti seama de ele, si daca doriti, pe cont propiu, va puteti construi o instalatie propie. IPORTANT. Consultati un specialist in gaz inainte de a executa lucrarea. Cu gasul metan nu e de joaca. VA multumesc. M.C.

 53. BUNA ZIUA. Am vazut squema instaltiei de biogaz facuta de ARMAND. FELICITARI ARMAND. Ai facut o treaba foarte buna. DAR schema e pentru specialisti. Scuza-ma, ar fi bine daca ai face o schema redusa si simplificata, cu o capacitate de la 1,5 la 5 tone, pentru cei care incearca pe cont propiu. Da-mi voie sa fac o remarca. Chimizarea excesiva a agriculturii a dus si duce la degradarea bestiala a solului. Azotul care se introduce in sol si care favorizeaza cresterea luxurianta a plantelor, OMOARA MAGNEZIUL din sol. Astfel plantele cresc fara magneziu, nu pot sa mai sintetizeze magneziu, nu au de unde. Iar mincarea noastra de zi cu zi e tot mai saraca in magneziu, magneziu care este vital pentru sanatatea umana. De ce ? Pentru ca Mg este elementu chjmic ce da curentul electric omului si pune in miscare inima muschii, creierul etc., si se afla in singe si maduva oaselor. ATUNCI, rezidurile care rezulta din procesul de fermentare pentru biogaz, sint ingrasamint natural, ingrasamint ce nu distruge microelementele din sol, si ele revin inapoi de unde au plecat, si astfel lantul trofic nu se distruge. ASTA INSEAMNA ECOLOGIE. Primiti respectul meu. M.C.

 54. Toate opiniile celor care au dat anumite detalii cu privire la construirea unei instalatii sint interesante.Dar nu pot sa inteleg de ce nu vin cu elemente de amanunt privind construirea acestor instalatii avind in vedere ca noi cei de la tara nu dispunem de bani multi ar trebui ca specialistii in domeniu sa ne arate schita unei statii mai mici si sa ne dea amanunte cu privire la consumul pe ora a unei centrale termice pe gaz cum ar fi Junkers de exemplu.Apoi in functie de cit consuma o asemenea centrala termica sau un aragaz sa adoptam o statie de o anumita marime in functie de necesitati.Va multumesc.

 55. Pentru Comentariul lui mihai pe 9 Martie 2011

  Mihai este simplu toate acele informati sunt doar cu titlu informativ. Pana azi nu exista proiectata si pusa in functiune nici o instalatie de biogaz destul de mica care sa produca pentru uz gospodaresc biogaz. Sunt inca multe probleme si aspecte atat de ordin economic cat si de ordin economic care vor trebuii rezolvate pana cand una va deveni exemplu si se va putea replica.

  Chiar si la compania la care lucrez se studiaza aceste micro sisteme de producere a biogazului de vro 2 ani si pana acum nu sa gasit o varianta care sa devina functionala fie din perspectiva investitiei initiale sau cea a costurilor de opreare. Suntem insa siguri ca in urmatoarea decada se va gasi o solutie sau mai multe pentru ca aceste sisteme sa fie realizate.

  daca vrei sa iti dau mai multe detali scriemi la adresa tudose_constantin@yahoo.com

 56. buna!as dori sa-i convingeti pe ce-i ce produc fose septice ca ar fi cei mai buni producatori de astfel de instalatii cu mici modificari . succes.

 57. Buna ziua! Am citit postarile si sunt foarte interesante. Pe de alta parte ma bucur ca vad in oameni din Romania care se intereseaza de viitorul tarii si de ce nu si de cheltuielile proprii (mai scazute). Domnul Adriam am vazut ca este bine informat in legatura cu construirea acestor instalatii. Il rog daca poate sa imi trimita si mie pe adresa de e-mail acele scheme de constructie a unei instalatii de captare a biogazului. rubenathyk16@yahoo.com

  Cu respect
  Romeo K

 58. Buna ziua,

  Va rog, daca stie cineva, care este intervalul maxim de timp de conservare in care deseurile mai pot fi procesate energetic?

 59. Domnilor, prima instalatie de producerea si valorificarea biogazului din Romania, va intra la sfarsitul anului in functiune. Fundatiile sunt deja turnate, pe santier.biogazul.ro vom posta poze pe masura ce se monteaza instalatia.

 60. urmaresc cu interes opiniile dv.si mi se par f.interesante solutiile date de domnul Adrian,pe care las ruga sa-mi trimita si mie schita unei statii de producerea biogazului asa de nivelul unei gospodarii de taran,care sa poata satisface alimentarea unei centrale Junkers si a unui aragaz.Deoarece nu este de joaca cu acest biogaz,care poate produce chiar explozii in exploatarea lui necorespunzatoare,il rog sa ne spuna si unele masuri de prevenirea acestora.Adresa mea de e-mail este:taranul.roman@yahoo.com ,va multumesc.

 61. noi o producem inerg. din biogaz incepind din 15/10/2011si cauteam un cumparator pt. un contract pe un an

 62. Buna ziua tuturor!!

  Eu cunosc o singura instalatie de biogaz in Romania acum. Se afla in comuna de Ucea de Jos, judetul Sibiu, si face cam 600 kW deputere. Biogazul este valorizat prin cogeneratie si produce 600 kW x 8000 ore = 4 800 000 kWh/an (sau 4800 MWh/an, este la fel). Am visitat in 2010 cand a fost in santier. Intalatie are nevoie de aproximativ 15000-20000 tone de materiale organic pe an. Nu este intr-o “ferma familiala”…

  Daca doriti cateva informatie cu digestor cu capacitate de cateva metri cube (5 – 10 – 20 – etc), existe cateva planurile pe internet. Existe multe instalatie mici in China si in Africa. Cu google image, scrie China biogas sau Africa biogas, si aveti cateva planurile si poze :))
  Sau poate in Romania existe cateva documente, a fost aproximativ 5 000 de instalatie de biogaz in Romanie in 1980-1990… Dar astazi, aproximativ zero !!!

  Sam

 63. va rog o schema de biogaz daca poate cineva

 64. Am facut o centrala termica la o statie de epurare, care are ca principal combustibil acest biogaz de la metantancurile aferente. Beneficiarul doreste acuma sa ii fac si instalatia de alimentare cu biogaz de la rezervoare pana la arzatoarele cazanelor. Am citit mai sus despre biogaz, rugamintea mea ar fi daca e cineva care sa-mi poata da o mana de ajutor cu o schita ceva sau sugestii. Poate ca ar trebuii sa specific ca am ales cazane Buderus de 190 kW – bucati dotate cu arzatoare mixte (biogaz + GPL) Weishaupt evident 2 bucati. Astept informatii pe adresa mea gabriel1907@yahoo.com, cu multumirile anexate.

Aboneaza-te la newsletter sau RSS pentru a fi instiintat cand apar noi materiale pe Energeia