Biogaz, de la generare la colectare

Biogaz, de la generare la colectare


Biogaz, de la generare la colectare

Biogaz-ul este gaz produs prin descompunerea materiei organice (reziduri animale si vegetale, deseuri menajere etc) in absenta oxigenului. Componentele principale ale biogaz-ului sunt metanul si dioxidul de carbon. Metanul din biogaz perminte utilizarea acestuia pe post de combustibil, fiind una din sursele de energie regenerabile. In tarile in curs de dezvoltare biogaz-ul se foloseste pentru gatit si incalzire. In tarile dezvoltate, in centrele de procesare a deseurilor biogaz-ul este transformat in electricitate.

Biogaz-ul se produce si in mod natural, in zonele unde se acumuleaza reziduri animale, vegetale si deseuri menajere (ferme, gropi de gunoi, mlastini) si este deosebit de periculos daca nu este colectat sau dispersat in aer, putand exploda in concentratii de 5-15%. De asemenea metan-ul din biogaz contribuie semnificativ la crearea efectului de sera (efectul metan-ului este de aproximativ 20 de ori mai puternic decat cel al dioxidului de carbon).

In functie de compusii din descompunerea carora a fost obtinut biogaz-ul concentratia de metan variaza intre 50 si 75%. Metanul din biogaz poate fi comprimat in acelasi mod ca gazul natural, caz in care se numeste biometan. Un producator de biogaz (in SUA fermele care produc biogaz peste o anumita limita sunt obligati sa il colecteze) poate utiliza reteaua de distributie a gazului natural, cu acordul administratorul retelei. Pentru ca acest lucru sa fie posibil biogaz-ul trebuie curatat in prealabil de dioxid de carbon, apa si orice alte particule. Odata comprimat biogaz-ul poate fi folosit pentru alimentarea autovehiculelor (un tren alimentat cu biogaz este deja functional in Suedia din 2005).

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Etichete:

Exista 64 comentarii la 'Biogaz, de la generare la colectare' »

 1. BUNA ZIUA TUTUROR. Istalatiile de biogaz pot fi de diferite marimi, in functie de cerinte. Ele se compun dintr-un depozit ( de metal, de beton, fibra de sticla armata sau polietilena), un mestecator, un regulador de presiune a gazului, robineti si conducta de gaz, conducta ce are diametrul in functie de capacitatea de fermentere a depozitului. IMPORTANT. Depozitul trebui foarte bine izolat impotriva frigului(10 cm vata de sticla), si trebui sa fie compus dintr-o parte fixa, una mobila, gura de umplere. Materia care se introduce in depozit poate fi, deseuri de plante si arbori de toate soiurile, frunze, paie, fructe, excremente de pasari si animale, inclusiv umane (statiile de epurare din orase dau bune rezultate). IMPORTANT, din 4kg de reziduri fermentete, rezulta 1 kg de gaz, gazul are valoare calorica si in functie de calitatea deseurilor. In urma cu 25-30 ani existau in romania destule intreprinderi si colective agricole care aveau instalatii destul de mari. Deasemeni un nr de profesori universitari si ingineri se ocupau de lucrul acesta. In aceasta pagina, mai sus, citiva colegi au afirmat lucruri exacte pe aceasta tema. Tineti seama de ele, si daca doriti, pe cont propiu, va puteti construi o instalatie propie. IPORTANT. Consultati un specialist in gaz inainte de a executa lucrarea. Cu gasul metan nu e de joaca. VA multumesc. M.C.

 2. BUNA ZIUA. Am vazut squema instaltiei de biogaz facuta de ARMAND. FELICITARI ARMAND. Ai facut o treaba foarte buna. DAR schema e pentru specialisti. Scuza-ma, ar fi bine daca ai face o schema redusa si simplificata, cu o capacitate de la 1,5 la 5 tone, pentru cei care incearca pe cont propiu. Da-mi voie sa fac o remarca. Chimizarea excesiva a agriculturii a dus si duce la degradarea bestiala a solului. Azotul care se introduce in sol si care favorizeaza cresterea luxurianta a plantelor, OMOARA MAGNEZIUL din sol. Astfel plantele cresc fara magneziu, nu pot sa mai sintetizeze magneziu, nu au de unde. Iar mincarea noastra de zi cu zi e tot mai saraca in magneziu, magneziu care este vital pentru sanatatea umana. De ce ? Pentru ca Mg este elementu chjmic ce da curentul electric omului si pune in miscare inima muschii, creierul etc., si se afla in singe si maduva oaselor. ATUNCI, rezidurile care rezulta din procesul de fermentare pentru biogaz, sint ingrasamint natural, ingrasamint ce nu distruge microelementele din sol, si ele revin inapoi de unde au plecat, si astfel lantul trofic nu se distruge. ASTA INSEAMNA ECOLOGIE. Primiti respectul meu. M.C.

 3. Toate opiniile celor care au dat anumite detalii cu privire la construirea unei instalatii sint interesante.Dar nu pot sa inteleg de ce nu vin cu elemente de amanunt privind construirea acestor instalatii avind in vedere ca noi cei de la tara nu dispunem de bani multi ar trebui ca specialistii in domeniu sa ne arate schita unei statii mai mici si sa ne dea amanunte cu privire la consumul pe ora a unei centrale termice pe gaz cum ar fi Junkers de exemplu.Apoi in functie de cit consuma o asemenea centrala termica sau un aragaz sa adoptam o statie de o anumita marime in functie de necesitati.Va multumesc.

 4. Pentru Comentariul lui mihai pe 9 Martie 2011

  Mihai este simplu toate acele informati sunt doar cu titlu informativ. Pana azi nu exista proiectata si pusa in functiune nici o instalatie de biogaz destul de mica care sa produca pentru uz gospodaresc biogaz. Sunt inca multe probleme si aspecte atat de ordin economic cat si de ordin economic care vor trebuii rezolvate pana cand una va deveni exemplu si se va putea replica.

  Chiar si la compania la care lucrez se studiaza aceste micro sisteme de producere a biogazului de vro 2 ani si pana acum nu sa gasit o varianta care sa devina functionala fie din perspectiva investitiei initiale sau cea a costurilor de opreare. Suntem insa siguri ca in urmatoarea decada se va gasi o solutie sau mai multe pentru ca aceste sisteme sa fie realizate.

  daca vrei sa iti dau mai multe detali scriemi la adresa tudose_constantin@yahoo.com

 5. buna!as dori sa-i convingeti pe ce-i ce produc fose septice ca ar fi cei mai buni producatori de astfel de instalatii cu mici modificari . succes.

 6. Buna ziua! Am citit postarile si sunt foarte interesante. Pe de alta parte ma bucur ca vad in oameni din Romania care se intereseaza de viitorul tarii si de ce nu si de cheltuielile proprii (mai scazute). Domnul Adriam am vazut ca este bine informat in legatura cu construirea acestor instalatii. Il rog daca poate sa imi trimita si mie pe adresa de e-mail acele scheme de constructie a unei instalatii de captare a biogazului. rubenathyk16@yahoo.com

  Cu respect
  Romeo K

 7. Buna ziua,

  Va rog, daca stie cineva, care este intervalul maxim de timp de conservare in care deseurile mai pot fi procesate energetic?

 8. Domnilor, prima instalatie de producerea si valorificarea biogazului din Romania, va intra la sfarsitul anului in functiune. Fundatiile sunt deja turnate, pe santier.biogazul.ro vom posta poze pe masura ce se monteaza instalatia.

 9. urmaresc cu interes opiniile dv.si mi se par f.interesante solutiile date de domnul Adrian,pe care las ruga sa-mi trimita si mie schita unei statii de producerea biogazului asa de nivelul unei gospodarii de taran,care sa poata satisface alimentarea unei centrale Junkers si a unui aragaz.Deoarece nu este de joaca cu acest biogaz,care poate produce chiar explozii in exploatarea lui necorespunzatoare,il rog sa ne spuna si unele masuri de prevenirea acestora.Adresa mea de e-mail este:taranul.roman@yahoo.com ,va multumesc.

 10. noi o producem inerg. din biogaz incepind din 15/10/2011si cauteam un cumparator pt. un contract pe un an

 11. Buna ziua tuturor!!

  Eu cunosc o singura instalatie de biogaz in Romania acum. Se afla in comuna de Ucea de Jos, judetul Sibiu, si face cam 600 kW deputere. Biogazul este valorizat prin cogeneratie si produce 600 kW x 8000 ore = 4 800 000 kWh/an (sau 4800 MWh/an, este la fel). Am visitat in 2010 cand a fost in santier. Intalatie are nevoie de aproximativ 15000-20000 tone de materiale organic pe an. Nu este intr-o “ferma familiala”…

  Daca doriti cateva informatie cu digestor cu capacitate de cateva metri cube (5 – 10 – 20 – etc), existe cateva planurile pe internet. Existe multe instalatie mici in China si in Africa. Cu google image, scrie China biogas sau Africa biogas, si aveti cateva planurile si poze :))
  Sau poate in Romania existe cateva documente, a fost aproximativ 5 000 de instalatie de biogaz in Romanie in 1980-1990… Dar astazi, aproximativ zero !!!

  Sam

 12. va rog o schema de biogaz daca poate cineva

 13. Am facut o centrala termica la o statie de epurare, care are ca principal combustibil acest biogaz de la metantancurile aferente. Beneficiarul doreste acuma sa ii fac si instalatia de alimentare cu biogaz de la rezervoare pana la arzatoarele cazanelor. Am citit mai sus despre biogaz, rugamintea mea ar fi daca e cineva care sa-mi poata da o mana de ajutor cu o schita ceva sau sugestii. Poate ca ar trebuii sa specific ca am ales cazane Buderus de 190 kW – bucati dotate cu arzatoare mixte (biogaz + GPL) Weishaupt evident 2 bucati. Astept informatii pe adresa mea gabriel1907@yahoo.com, cu multumirile anexate.