Codru-i frate cu romanul. Dar romanul ce-i cu el?

Codru-i frate cu romanul. Dar romanul ce-i cu el?


Codru-i frate cu romanul. Dar romanul ce-i cu el?

Avem o zicala de prin batrani, ce suna cam asa: “Codru-i frate cu romanul”. Pentru ca atunci cand veneau turcii, tatarii si alti din astia, romanul fugea si se ascundea in codru. Iar codrul, ca un frate bun, il apara pana plecau aia inapoi.

Timpul a trecut insa si romanul nu a mai avut nevoie sa se ascunda in codru. Insa, si-a dat seama ca acest codru poate fi de folos si altfel: il taie si vinde lemnul din el. Si cum a aflat romanul asta, a inceput sa taie. Si sa taie si sa taie si sa taie, in nestire. Ca doar de, nu se supara nimeni ca taie si el niste copaci si codrul e mare, nu se vede cat taie el. Mai apoi au venit insa unii mai mari, “de la conducere” si au inceput sa taie industrial. Mai rau ca turcii; in urma lor ramanea doar pamantul. Si povestea continua si in ziua de azi…

Si altii au codri dar nu-i taie. Ii pastreaza, ii curata, dar nu taie fara minte. Prefera sa importe lemn de la prosti romani si altii ca ei. De ce? Pentru ca isi dau seama de importanta padurilor asupra microclimatului local dar si asupra climei la nivel global. Pe noi insa ne doara la basca… Taie nene, sa iasa banu’ gros.

codrul

Caricatura de mai sus evidentiaza si mai bine mesajul acestui post si provine de aici.

Totusi, e usor insa sa judeci fiind in afara, asa ca vin cu o intrebare la care v-as ruga sa raspundeti sincer. Daca maine ati primi cumva 10 ha de padure, ce ati face cu ea?

 1. As pastra-o, chiar daca asta implica costuri cu ingrijirea, paza, etc.
 2. As vinde-o unora care ar putea sa o ingrijeasca. Din pacate eu nu-mi permit.
 3. As taia-o pe toata cat mai repede. Nu-mi strica si mie un BMWeu, nu?

Astept comentariile voastre, sunt chiar curios.

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Etichete:

Exista 10 comentarii la 'Codru-i frate cu romanul. Dar romanul ce-i cu el?' »

 1. hmm…grea intrebare…nu stiu ce as face…probabil k mi-as face o casa de 5 mp in mijloc si m-as muta acolo:))

 2. Nu, ca te va considera lumea sarita si o sa vina presa prin padurea ta. Si aia nu sunt grijulii, distrug tot ­čśŤ

 3. […] in Romania se taie codrii in draci, asta stim deja. Am si scris despre subiectul asta. Ce nu stim e daca se si […]

 4. I live in this country and i think that she has a great potential…And my answer for the question is 2 because i don’t have a great financial situation:).

 5. Ba Kenshine ce pana mea nu vorbesti pe romana din momentul in care ai inteles despre ce este vorba in articol, nu de alta da te faci de cacat, macar invata sa vorbesti bine engleza ca ai facut niste greseli monstruoase!!!

 6. Ana, nu fi rea cu omul ­čśŤ

 7. -Pentru ca informatiile exista , propun ca una din actiunile indreptate impotriva celor ce desfiinteaza “plaminul “Romaniei sa fie intocmirea unei liste (scrisa cu litere de-o scipoapa si viu colorate) in care sa fie inscrisi toti exportatorii de busteni proveniti din taierile abuzive de paduri autohtone , lista sa fie multiplicata si afisata in cit mai multe locuri posibile (piete de ex.) la vedere inclusiv la sectiile de votare , ca sa vada tot romanul cine ii conduce si incotro . -Raspunsurile corecte , pentru orice om sanatos la minte , se regasesc la punctele 1 si 2 .

 8. rectificare : citeste schioapa in loc de scipoapa

 9. Codru-i frate cu romanu’?….pai da…pana cand romanu isi vinde fratele…ca la noi asa-i…frate ca frate dar pita-i pe bani:). noua asa ne place sa castigam cati mai multi bani in termen sat mai scurt, iar scopul scuza mijloacele..pana cand o sa imbatranim iar nepotii de tipul lui “Andrei” din Tara lui Andrei, o sa ne puna intrebarea: ce am facut noi pentru “Tzara”…raspuns: “Am vandut-o”,,,,MS.

 10. frate cu romanul poate a fost dar acum nu mai este….din punct de vedere ecologic totul se duce de rapa in mica noastra romanie…nu stim aprecia ceea ce avem si ceea ce avem distrugem cat mai repede…asta este realitatea din pacate..