Primele avioane supersonice care folosesc combustibili sintetici

Primele avioane supersonice care folosesc combustibili sintetici


Primele avioane supersonice care folosesc combustibili sintetici

Daca nu stiati, cel mai mare consumator de combustibil din SUA este armata. Nici nu ne mira atunci ca orice crestere a pretului barilului cu 10$ inseamna o majorare a cheltuielilor cu kerosenul (combustibilul folosit de avioane) de 600 milioane $ anual. O solutie evidenta pentru cei preocupati de protejarea mediului ar fi reducerea numarul de avioane si implicit zboruri.

Pentru armata SUA solutia este insa reducerea costului barilului de combustibil, lucru ce a si fost realizat de curand cu ajutorul combustibililor sintetici (proportie de 50%). Primul avion care a zburat folosind combustibil sintetic a fost un bombardier B1-B Lancer. Partea sintetica a combustibilului este derivata din gaz natural prelucrat prin procedeul Fischer-Tropsch.

Scopul declarat de armata SUA este de a folosi combustibili fosili pentru fiecare zbor pana in 2011. Pe langa reducerea de pret de 30-50$ din costul barilului de combustibil se preconizeaza si o ardere mai curata, cu mai putini compusi care contribuie la efectul de incalzire globala. Chiar daca se putea si mai bine, nu trebuie sa ignoram initiativa, ea putand avea impact si asupra aviatiei civile peste cativa ani.

Sursa: Military.com 

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Etichete:

Exista 4 comentarii la 'Primele avioane supersonice care folosesc combustibili sintetici' »

  1. Foarte tare, sigur armata se gandeste la protejarea mediului. Clar costurile sunt cele care ii ustura, nu bunastarea celorlalti…

  2. prea marfa avionul :X

  3. acest avion poate fi unul dintre avioanele care vor ajuta poate un consum mai limitat de combustibil si va ajuta tot odata si economia dar sar investi in acest avion

  4. avioane de viitor!