Produsele BIO – tot mai promovate în România

Produsele BIO – tot mai promovate în România


Produsele BIO – tot mai promovate în România

Observ că se vorbeşte tot mai mult în Romania despre produsele BIO, aşa că e cazul să tratăm şi noi acest subiect.

În primul rând, produsele BIO sunt cele care conţin în totalitate sau aproape în totalitate ingrediente biologice provenite din cultivarea agricolă sau aflate în stare brută în natură. Materialele agricole BIO trebuie să respecte anumite condiţii pentru a primi acest calificativ, cum ar fi nefolosirea îngrăşămintelor sau pesticidelor chimice.

Din aceste materii prime se alcătuiesc apoi diverse produse, principalele fiind cele alimentare şi cele cosmetice. Folosirea acestora este indicată tocmai pentru că sunt naturale, fără tot felul de compuşi ciudaţi şi de multe ori periculoşi.

Produsele BIO vin însă şi cu ceva dezavantaje. Unul mai mic ar fi valabilitatea acestora: tocmai pentru că sunt naturale, sunt şi perisabile. Astfel, o cremă BIO nu va ţine 2 ani ci cel mult câteva zeci de zile. La fel şi produsele alimentare, care se strică mult mai rapid. Datorită acestui fapt şi a greutăţii producerii de materii prime, produsele BIO au şi marele dezatavantaj de a fi scumpe. De 3-4 ori mai scumpe de fapt decât produse asemănătoare convenţionale.

Cu toate acestea, domeniul este în creştere în România. Şi la nivel mondial de altfel, unde creşterea pieţei pe anul 2008 a fost de 25%. La noi început să fie mediatizat destul de curând şi se preconizează că va exploda în anii următori, cu creşteri de peste 50% anual.

Personal nu pot spune că mă dau în vând după produsele BIO. DA, sunt sănătoase şi DA, contează ce fel de alimente folosim zilnic, dar parcă tot prefer nişte produse naturale de la ţară (despre diferenţa dintre produsele BIO şi cele naturale într-un post viitor), de la bunica, care sunt mult mai ieftine şi îmi inspiră mai multă încredere, chiar dacă nu respectă zeci de standarde internaţionale.

Voi ce părere aveţi? Consumaţi produse BIO, aveţi în plan să le încercaţi pe viitor sau aveţi opţiuni mai bune? Oricum, vom mai avea articole legate de subiect pe viitor, aşa că staţi pe-aproape.

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

  Etichete:

  Exista 10 comentarii la 'Produsele BIO – tot mai promovate în România' »

  1. Eu deja sunt un consumator inrait de produse BIO. Cu toate ca sunt putin mai scumpe decat produsele naturale, trebuie sa te gandesti ca investesti in sanatatea ta. Iar pretul mare pentru produse e uneori un mit. Eu cumpar de cele mai multe ori de pe Vreaubio.ro si nu mi se par scumpe.

  2. bio, bio, dar sunt cam scumpe.

  3. La noi în ţară magazinle alimentare bio sunt în venire, căutate tot mai des. Industria agricolă bio se supune unei legislaţii speciale pentru certificare. Motivul este conştientizarea efectelor nocive pe care îl au îngrăşămintele chimice şi insecticidele asupra organismului uman dealungul aniilor. În Germania, industria bio-organică este foarte dezvoltată, existând lanţuri de magazine-supermarket în care se pot procura astfel de produse eficiente pentru sănătate.Magazinul online “pnaturiste” vine pe piata cu o gama variata de produse bio ecologice si naturale de o buna calitate si la preturi mult sub cele din comert .

  4. Sincer, nu am incredere ca aceste produse sunt intr-adevar bio. Cine verifica de fapt, calitatea lor? Se imbogatesc patronii magazinelor ….

  5. Poate ca mai nimerit ar fi sa se dezvolte un segment de piata pentru Semi-bio, un segment care ar fi probabil in acord cu constiinta, stomacul si buzunarele marii majoritati. Ar trebui selectate pesticidele naturale de cele de sinteza, poate ca ar trebui inteles principiul de functionare al ingrasamintelor chimice de sinteza, fara de care nu vom putea trai in viitor. Stiati de exemplu ca exista si altceva inafara azotatului aruncat de badea cu lopata pe tarla. Exista niste mici granule, acoperite intr-o rasina naturala biodegradabila, care lasa in pamant, in zona radacinilor, exact atata nutrient cat are nevoie planta in functie de umiditatea si temperatura solului. Si asta pentru luni si luni de zile , fara o alta interventie. Planta va avea portia de mancare dimineata cand se va trezi, in fiecare zi pentru restul vietii ei. Asta o va face o planta fericita , care se va imbolnavi mult mai rar decat suratele hranite cu lopata lui badea Gheorghe din azotat pur. Acestea din urma vor manca prosteste pentru cele cateva saptamani cat este prezent azotatul in sol, dupa care vor intra in soc, soc care le vor face sa fie mai sensibile la boli si daunatori. De4 aici pana la tona de pesticide la hectar nu este decat un pas. Si credeti-ma va rog ca pesticidele nu sunt ieftine deloc.
   Unde mai pui ca din azotatul clasic, care fie vorba intre noi, ar trebui interzis, se resoarbe in planta doar cca 10-15 % restul urmand sa fie dus de ploi in apa freatica. Alta bucurie…
   Din noul ingrasamant, desi de sinteza, se resoarbe in plante mai mult de 80%, in apa freatica ajungand doar o cantitate infima. Planta si fructele ei nu vor acumula azotati in exces in continut, asa cum se intampla cu plantele hranite cu lopata.
   Dar, pana ca oamenii sa devina informati si sa aplice cu cap stiinta in toate ramurile vietii, poate o sa mai dureze.

  6. Pacat de preturile piperate, nu sunt produse ce le pot cumpara multi. Sa speram ca pe viitor se vor ieftini..

  7. Conform dispozitiilor legislatiei europene Produsele BIO sunt cele care nu sunt modificate genetic.
   Sa se demonstreze ca una din vietuitoarele de pe planeta nu sunt modificate genetic (e doar imposibil).
   Vita de vie care e reglementata pentru a produce vin este cea nobila (innobilarea vitei de vie este o metoda de modificare genetica iar selectia voita [rase de caine, cai, vaci, etc este modificare genetica]).
   Produse BIO. cum stie toata lumea agricultura nu poate fi realizata fara pesticide si fungicide. Extrasele naturale sunt mult mai toxice decat cele produse chimic doar pentru simpul fapt ca nu sunt regulamente (ca si paralela as oferi etnobotanice vis a vis alcool, etnobotanice pur BIO si alcoolul e produs industrial, asa zis chimic si artificial).
   totodata productia traditionala de hrana(asa zisul BIO) ar putea hrani aproximativ doua treimi din populatia pamantului. E destul de greu sa gasesti persoane voitoare sa moara de foame.
   Daca doresti sa consumi produse BIO nu e rau vei fi antrenat in tot felul de toxine si vei raspunde foarte bine la acelea dar in acelasi timp nu incerca sa ii atragi pe altii in aceasta zona cu povestea si noua religie ca e mai sanatos. NU e sanatos E doar mai periculos.
   cu Mult respect si consideratie.

  8. Mitul Rosiei.
   Rosia care este deformata si nu este perfecta ca cea din cutiile aduse din turcia injectate cu tot felul de chimicale.
   1. intradevar e o placere sa produci in gradina ta o rosie gustoasa. (nu e neaparat sanatoasa gustul nu este egal cu sanatatea)
   2 vecinul care vinde rosii la piata de zi nu va avea rosiile pe care le produc eu. (niciodata, nici in 1000 de ami)
   3 rosiile perfecte sunt intradevar mai putin gusoase decat cele produse de noi su de vecin dar nu cumva sunt rosii crescute in sere? (probabil radiiatiile solare sunt cele raspunzatoare si lumina filtrata prin pelicula serei ar fi saraca)
   4 daca sunt injectate acele rosii unde sunt urmele si nu ar fi mai eftin sa arunci pe pamant acea substanta ca planta sa poata extraga nutrientii pentru aceeasi calitate sau chiar superioara?
   sincer cele mai puternice toxine natura le serveste. hai sa nu mancam tot ce ne da natura ca nu vom avea posibilitatea de repica. (comentariul nu e impotriva naturalului ci doar impotriva incapatanarii ca ce ii natural e mai sanatos)

  9. e adevarat

  10. sunt foarte scumpe cand se vor ieftini?o fi ele BIO dar cam scumpe nu credeti!