Realizarea primului catalog de materiale ecologice pentru construcţii

Realizarea primului catalog de materiale ecologice pentru construcţii


Realizarea primului catalog de materiale ecologice pentru construcţii

De-a lungul timpului, omenirea a evoluat semnificativ, construcţiile s-au dezvoltat într-un mod alert, ceea ce a condus la utilizarea cât mai mare a resurselor planetei şi afectarea biodiversităţii. Consecinţele acestui fapt au dus aproape la epuizarea resurselor neregenerabile şi reducerea multor resurse regenerabile. Preocuparea pentru mediu înregistrează o creştere importantă a numărului de persoane implicate în găsirea unor soluţii sustenabile.

După 17 ani de cercetări, expertul în proiectare durabilă Jakki Dehn, a lansat « Rematerialise », un catalog de materiale ecologice pentru utilizarea în industria construcţiilor, cu scopul de a reduce impactul construcţiilor asupra mediului.

Universitatea Kingston din Londra a catalogat peste 1.000 de materiale diferite ecologice, pentru utilizarea lor în industria construcţiilor, pornind de la izolaţii făcute din ciuperci la blaturi de bucătărie create din sticlă reciclată. Rezultatul se dovedeşte a fi o bibliotecă de materiale numită « Rematerialise », lansată la EcoBuild, cel mai mare eveniment din lume pentru prezentarea de proiectări durabile şi practici de construcţie.
Jakki Dehn a dezvoltat « Rematerialise » la Facultatea de Artă, Design şi Arhitectură din cadrul Universităţii Kingston, de-a lungul a 17 ani şi consideră că proiectanţii vor găsi de nepreţuit acest catalog atunci când vor planifica noi produse.

Mai multe firme au deja proiecte întocmite pe expertiza Dehn. De exemplu o firma de proiectare din Weybridge, Surrey, a construit o schelă fabricată din polimeri reciclaţi şi un panou de autobuz alimentat de la soare. S-a dovedit că astfel de schele folosite în construcţii sunt foarte utile pe platformele petroliere, deoarece aceste produse nu absorb apa, spre deosebire de lemn. În acest caz, s-a confirmat faptul că noul produs durabil îl poate înlocui cu succes pe cel folosit până acum.

Dehn şi-a început cercetarea în materiale durabile în 1994 şi a primit finanţarea din partea Consiliului Artelor şi Ştiintelor Umane în anul 2003. În momentul actual, «Rematerialise» cuprinde peste 1.200 de materiale din 15 ţări diferite. Acesta conţine materiale reciclate, produse realizate din resurse regenerabile şi produse realizate din resurse care nu sunt utilizate în general foarte mult. Următorul pas pe care Universitatea speră să îl facă este acela de a posta online întreaga listă a produselor alternative, astfel încât proiectanţii să poată face o cercetare iniţială înainte de realizarea unui proiect.

Noi produse au început să sosească aproape zilnic, recent fiind lansat un nou tip de material de izolare făcut din ciuperci. Un alt material interesant este resilica, folosit pentru a face blaturi de bucătărie ca o alternativă la granit sau formica. Este realizat în special din sticlă reciclată de la autoturisme sau de pe şantiere de construcţii.

Sperăm ca pe viitor, cât mai multe persoane implicate în domeniul construcţiilor să ia in considerare acest catalog de materiale ecologice.

Sursa: ScienceDaily

zp8497586rq
zp8497586rq
Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Exista 1 comentariu la 'Realizarea primului catalog de materiale ecologice pentru construcţii' »

  1. Va rog sa imi transmiteti si mie acest catalog