Clientii mall-urilor pot produce energie electrica

Clientii mall-urilor pot produce energie electrica


Clientii mall-urilor pot produce energie electrica

Stiati ca doar intrand in mall-uri am putea sa ii ajutam pe proprietarii lor sa isi micsoreze factura electrica? Zic ca am putea, pentru ca tehnologia de care vom vorbi e inca experimentala si nu exista pe la noi.

In Olanda insa, o anumita cafenea dintr-o anumita statie de tren foloseste usa rotativa de la intrare pentru a produce electricitate. Cum? Au cuplat usa la un generator care capteaza energia cinetica produsa de invartirea usii si o transforma in energie electrica care este folosita pentru iluminarea cafenelei (cu ajutorul unor becuri LED ce au consum foarte mic). Foarte ingenios, nu? Asa cum remarca cei de la Ecogeek: “while the coffee powers the customers, the customers are powering the coffee shop” .

Proprietarii spera ca acest generator sa produca aproximativ 4500 kWh intr-un an. Cantitatea este mica, insa ideea este una foarte buna. Pentru ca pana la urma, putin cu putin se aduna si folosind diverse mijloace ecologice de producere a energiei, o cladire poate deveni in final cu adevarat autonoma energetic.

Stau si ma intreb cata energie ar fi capabile sa produca usile mall-urilor bucurestene, care se invart nonstop in fiecare zi a saptamanii…

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Exista 3 comentarii la 'Clientii mall-urilor pot produce energie electrica' »

  1. Ideea nu e revolutionara, Arhimede si-a modificat usa de la intrare astfel incat vizitatorii pompau apa in bazin :D.

  2. bai Andrei am sa fiu potzin mai ne politicos hai ma lesi , degeaba o usa sau 2 nuface nimika ar trebui sa ai cam vo 100 de usi printrun molsa faci ceva raportat la numarul de spoturi si becuri cu incandescentza sunt hai dute tu la un mall si numare de curiozitate intrun stand fie oricare si numara spoturile becurile orice ,ce face lumina si fa un calcul per spot la 40w sau cat o fi el ia vezi cam cat iese da te rog sami dai si raspunsul repejor sa te convingi ca nu ajungi nikaeri cu usa de la intrare . usa rotativa e mai practika nu necesita energie ca la usile culisante se uzeaza mai greu , si alt aspect sunt mai eco dpdv al transferului de caldura pentru ca nu se face un transfer de caldura sau frig catre extrior , uitate la o usa si fii atent o potzi roti cat vrei aerul nu trece prin usa in orice pozitzie ar fi ea , o parte din aer e transportat ,sa zic asa , din interior si invers acolo se pierde energie termica dar e minima mult mai mica decat la usile culisante sau normale nu se produc curentzi de aer in jurul usii , potzi sa faci si tu un mic experiment acasa la o usa deschisa prin casa iar toate celelalte inchise , ia o lumanre si o pui jos si sus sa vezi cum circula aerul in interior , e la usa rotativa nu ai asa ceva . la multi ani

  3. eu mam trecut de mult pe becuri eco de la philips culoare calda , sunt la dedeman la 23 de w 13 ron
    A am uitat la postul anterior Andrei usa rotativa are si un dezavantaj major nu potzi sa treci cu usor cu un carucior de copii asta am patzit eu , si am intrat pe usa laterala , deci este nevoie urgenta de evacuare a persoanelor in car de urgentza , uitate la usile rotative vor fi in preajma lor si usi normale cu deschiderea spre exterior sunt normele PSI in vogoare care ii obliga pe constructori sa le monteze , dar daca va fi o urgentza fii sigur ca acele usi laterale nu se vor deschide ,ele sunt mereu inchise cu cheia , vrand sa intru cu caruciorul prin usa rotativa nu am putut (la mall moldova din iasi ) si mi-sa deschis usa laterala care era inchisa cu chee de catre un gardian ce pazea usa . la multzi ani .( are cineva becuri economice arse ? le vreau eu va rog )