Guma de mestecat biodegradabila pe piata din Marea Britanie

Guma de mestecat biodegradabila pe piata din Marea Britanie


Guma de mestecat biodegradabila pe piata din Marea Britanie

De cate ori nu v-ati asezat pe banca in parc, pe scaun in autobuz sau in vreun alt loc public si cand v-ati ridicat ati constatat ca vi s-a lipit ceva pe haine? Si cam cate injuraturi v-au trecut prin mine (daca nu le-ati si pronuntat) cand ati constatat ca pe pantalonii sau fusta “cea buna” era lipita o guma de mestecat lasata de un binevoitor pe respectivul scaun? Ei bine, britanicii nu vor mai avea aceasta problema. De ieri, in supermarketurile din Marea Britanie s-a pus in vanzare guma de mestecat biodegradabila.

Acesta este produsa in Mexic, de o asociatie formata din 56 de cooperative in care lucreaza 2000 de chicleros (cultivatori de guma). Ei extrag guma naturala din seva copacilor chicle, care se folosete apoi la producerea gumei organice.

Spre deosebire de guma de mestecat traditonala, la producerea careia sa folosesc produse petrochimice, Chicza Rainforest Gum (caci acesta este brandul sub care se comercializeaza), nu se mai lipeste nici de haine, nici de trotuare – unde multi dintre noi o aruncam cu nonsalata. Ba mai mult, odata folosita, aceasta se transforma in praf in aproximativ sase saptamani, se dizolva in apa sau se biodegradeaza in contact cu solul.

Guma de mestecat biodegradabila este comercializata sub trei arome: lamaie, menta si menta iute, iar pretul unui pachet cu 12 gume este de 1.39 lire sterline.

Firmele care asigura curatenia strazilor in Londra saluta intorducerea noii gume de mestecat pe piata, pentru ca, spun ei, le ia 17 saptamani sa curete strada Oxford de guma lipicioasa aruncata de trecatori si in doar 10 zile, strada este acoperita din nou.

Pe cand si pe piata din Romania aceasta guma de mestecat? Mai ales ca la noi “cultura aruncatului pe strada” este mult mai dezvoltata decat in Marea Britanie.

Sursa: The Guardian, Daily Mail

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

    Exista 1 comentariu la 'Guma de mestecat biodegradabila pe piata din Marea Britanie' »

    1. E o idee buna cu aceasta guma biodegradabila. E greu sa educi o masa atat de mare de populatie, sa nu mai arunce guma de mestecat pe unde se afla ci in locuri special amenajate. Acest tip de guma este bine venit (zic eu) pe piata din Romania.