Surse alternative de energie: generatoarele cu hamsteri

Surse alternative de energie: generatoarele cu hamsteri


Surse alternative de energie: generatoarele cu hamsteri

Pentru un moment am fost trista deoarece am crezut ca aceasta criza economica va distruge lumea, ca ne va conduce in anarhie si ca toate tentativele noastre ecologiste vor da gres. Dar nu am putut sa nu-mi revin si sa surad usurata la gandul ca suntem salvati atunci cand am aflat ca s-a descoperit o metoda de a folosi energia produsa de hamsteri atunci cand isi invartesc rotita (aplauze).

Oameni de stiinta de la o universitate din SUA (Georgia Tech) s-au ocupat de studii in acest sens si au publicat rezultatele intr-o revista de specialitate, Nano Letters. Pentru a capta energia, au fost cusute fire conductoare de 5 ori mai subtiri decat un fir de par uman, intr-o jacheta pe care rozatoarele o poarta atunci cand alearga.

Incepe sa razbata si latura practica a acestei descoperiri: acesta este doar primul pas, se pare ca in 3 ani va fi disponibila si o varianta a jachetei pentru oameni, care ar putea produce suficienta energie pentru un iPod (nu neaparat alergand intr-o rotitaÔÇŽ). Ideea este de a obtine energie din miscarile corpului uman, mers, alergat, respirat, din orice fel de vibratie.

Firele subtiri din jacheta sunt de fapt nanofire facute din oxid de zinc; cand sunt indoite, genereaza o cantitate mica de energie. Un fir de oxid de zinc are grosimea de un micron si lungimea de 50 de microni si genereaza aproximativ 0.1 volti. Ca sa va faceti o idee, 100 de hamsteri ar putea alimenta un telefon mobil.

Hamsterii pot fi pusi la lucru pentru a reduce poluarea

Hamsterii pot fi pusi la lucru. 100 pot alimenta un teelfon mobil!

Evident, inventia este inca intr-un stadiu incipient si vor mai dura cativa ani pana cand vor fi produse suficiente nanofire pentru a putea fi pusa in practica. In plus, ideea de a vedea oameni alergand ca sa-si incarce tot felul de gadgeturi este putin futurista si nu foarte practica. Costurile probabil nu va vor fi reduse semnificativ , dar descoperirea in sine mi se pare ca deschide un orizont prosper pentru energia alternativa. Asa ca, eolian energy, watch out!

Surse foto: 1 si 2

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Exista 8 comentarii la 'Surse alternative de energie: generatoarele cu hamsteri' »

  1. Ne luam jachete din nanofire si ne facem cu totii atleti. Super tare! ­čśÇ

  2. mie mi se pare o aiureala!!

  3. ­čśŤ O aiureala interesanta, totusi

  4. las-o balta.. mult mai eficient ar fi introducerea unor minigeneratoare in incaltari. Iar pentru cei sedentari (sefi de birouri etc), in buzunarele din spate ale pantalonilor (la urma urmelor omu’ se mai misca si cand sta pe scaun)

  5. da nu demult parca japonezii au scos un ceas care nu are nevoie de nici un fel de energie sa il alimenteze , dar functzioneaza totusi doar din miscarea mainii , ideea cu soriceii e buna da doar de divertisment dar daca mai vrei sa si beneficiezi de pe urma lor ar trebui ceva mai mare la alta scara , eu mam gandit la cai nostri de povara sa le facem o morisca si sai punem sa faca curent ha ha ha .
    sau sa fac o bicicleta si sami pedepsesc elevii mei cand nusi fac tema sa incare vo cateva baterii auto. hai sa fim seriosi totusi curent de la hamsterii da dor pentru divertisment asa doar un led ca mai mult nu se poate .

  6. mda,de parca toata lumea ar avea hamsteri in casa.Eu raman la ideea de celule fotovoltaice si eoliene.Totusi,mai bine s-ar face investitii in domeniile astea si ar putea fi inclusa si hidroenergia.Am auzit ca Norvegia are 90% din energia electrica din hidrocentrale.├«i doare la patina pe aia.Dar nah,n-ai cu cine.Asa ac o idee de’a mea,cred k poti alimenta si o casa dintr-un parau mic (nu de alta dar am langa casa:)) )..faci un mic baraj, conducta,niste pale conectate la un generator (gen cele pe benzina)sau la un alternator auto 12V (pt marirea turatiei se pot folosi angrenaje,niste acumulatori auto, 1-2 invertoare 12-220V.Si bineinteles,reduci din consumul de curent,nu mai folosesti becuri de 100W,folosesti neoane si nu lasi in priza kestii inutile careconsuma curent.Bafta! Stiu,am imaginatie bogata

  7. eu am un hamster dar n-am nenofire.

  8. hey si unde e hamsterul care alearga pe rotita;e un cliseu valoros…