Poluarea fonica – ce este si cum ne afecteaza poluarea fonica zilnica

Poluarea fonica – ce este si cum ne afecteaza poluarea fonica zilnica


Poluarea fonica – ce este si cum ne afecteaza poluarea fonica zilnica

Astazi vom vorbi putin despre poluarea fonica. Incepem cu o serie de sublime generalitati :

 • poluarea fonica reprezinta totalitatea sunetelor produse de oameni, animale sau de aparatura si masini, care deranjeaza activitatile cotidiene;
 • poluare fiind, evident exista efecte negative.

Imi ramanea doar sa aflu daca efectele sunt intr-adevar recunoscute si prin lege. Trebuie sa existe o legislatie in privinta zgomotului si in Romania, pentru Bucuresti macar. Nu??? Din site in site am ajuns sa dau peste “Strategia de zgomot ambiental a Primariei Municipiului Bucuresti” . Suna bine. Si avea si doar vreo 130 de pagini.

Intotdeauna mi-a placut sa citesc cuvantul inainte sau prefata cartilor, a proiectelor, etc. Iti da un sentiment de complicitate intre cititor- autor/editor, ca si cum ti s-ar dezvalui ceva ce nimeni altcineva nu mai stie. Cum m-am asteptat, debutul acestui raport nu m-a dezamagit: ca fapt divers, era amitit si faptul ca: “Guvernul a cerut harta de zgomot in 15 luni, aceasta a costat 1,5 milioane de euro si poate fi folosita pentru a realiza o strategie nationala a zgomotului. “

Lucru care m-a distras usor, dar mi-am imaginat ca vina pentru pierderea brusca a concentrarii este a mea, in niciun caz a numarului (da, 7 cifre). Momentul de ratacire m-a facut curioasa sa vad care sunt aceste harti de zgomot, exemple gasindu-se pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti. Acum totul avea un sens. Mi s-a parut de apreciat mai ales ca se sugera ca harta de zgomot ‘poate fi folosita’ totusi la strategii.

Harta zgomotului in Bucuresti (click pe ea pentru marire)

Harta zgomotului in Bucuresti (click pe ea pentru marire)

Concentrarea imi revine si uit de detaliile din ‘Cuvant inainte’. Revin la preocuparea pentru poluarea fonica. Am trecut chiar si peste placerea vinovata pe care metafora “Cenusareasa poluantilor” se pare ca o provoaca autorilor atunci cand isi recitesc raportul si peste mandria care ii convinge sa o foloseasca. Si sa o refoloseasca. Si sa o re-refoloseasca. O clasificare oficiala a efectelor negative a poluarii fonice asupra locuitorilor imi aminteste de adevaratul meu scop (detalierile neinteresante le-am sters):

 • Disconfortul
 • Deranjarea somnului
 • Afectarea auzului
 • Sanatatea mentala: “Zgomotul ambiental nu este considerat o cauza primara dar este posibil sa fie un factor de accelerare sau intensificare.”
 • Productivitatea muncii: “S-a demonstrat faptul ca zgomotul de fond poate mari performanta in munca de rutina dar o poate micsora in cazul activitatilor care necesita concentrare si memorare.”
 • Tulburarea procesului de invatare
 • Comportamentul social: “Studiile arata ca expunerea la zgomot poate face ca oamenii sa devina necomunicativi si inchisi, mai putin intelegatori si disponibili de a–si ajuta semenii sau vecinii. Este putin probabil faptul ca zgomotul genereaza agresiune dar mediile zgomotoase induc o mai ridicata stare de nesiguranta.”

Probabil ca problema poluarii fonice suna bine in agenda Primariei. Probabil ca lasa o impresie placuta faptul ca cineva chiar se preocupa de micile detalii care ne-ar face viata mai frumoasa. Ca cineva da chiar 1,5 milioane de euro doar pentru hartile care stau la baza proiectului care ar imbunatati calitatea vietii. Poate ca daca zgomotul ambiental ar fi aproape inexistent, orice oras aglomerat va fi un loc unde pacea si toleranta, alaturi de intelegere si disponibilitatea de a ne ajuta semenii si vecinii vor fi maxime, ca o coroana pusa pe capul societatii capitaliste.

Evident, raportul oficial nu a fost cel mai folositor material. Cazuri concrete atunci. Oamenii care asculta muzica prea tare, pe strada sau acasa. Sunetul masinilor si a tuturor mijloacelor de transport. Zgomot industrial. Persoane care spun lucruri idioate. Gafe gramaticale. Toate sunt surse de nervi mai mult sau mai putin pentru oricine la un moment dat. Am putea sa le dedicam si un guvern separat. Ar fi la fel de folositor ca si in cazul in care am sta degeaba. Pentru ca ideea de colectivitate oricum presupune agitatie. Avand in vedere si rutina zilnica in care inevitabil ne complacem, efectul neplacut e cu atat mai usor de inteles.

Cu toate astea, am o imagine in minte. Un oras in care s-ar lua toate masurile necesare pentru a reduce poluarea fonica. 10- 20 de decibeli taiati cu succes din grafice si statistici. Cetateni multumiti, cu o stare de spirit inviorata de gandul ca acum traiesc intr-un oras mai sanatos pentru nervii lor deja intinsi la maxim. 10- 20 de decibeli care probabil nu reprezinta nici 1% din sursele de stres din viata lor, dar a caror lipsa le gadila nevoia de a se simti importanti. Sunt fericiti. Si ce fac cetatenii fericiti? Consuma. Murind in continuare din cauza bolilor provocate de presiunea de a munci pentru a supravietui.

Voi incheia cu tabelul idilic cu limitele de zgomot admise de lege. Asta in conditiile in care momentan, doar strazile si drumurile produc cam 80 decibeli ziua in zonele cele mai aglomerate din capitala. In orice caz, “Planul de actiune a fost aprobat prin Hotararea nr. 60/27.02.2009 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.” .

Surse de zgomot in orase

Surse de zgomot in orase

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Etichete:

Exista 13 comentarii la 'Poluarea fonica – ce este si cum ne afecteaza poluarea fonica zilnica' »

 1. Problema poluarii fonice este destul de serioasa si necesita o rezolvare imediata.Faptul ca toata lumea se complace indiferent de grupa varstnica din care fac parte(batranii zic:”lasati-i domnule sa se ditreze , ca sunt tineri”;tinerii zic:”lasati-ne domnule in pace ca nu va luam aerul”).Nimic de zis tineri dar pot da volumul mai incet la muzica,sau pot vorbi mai usor in mijloacele de transport,pot folosi un vocabular mai adecvat fara sa incerce sa impresioneze nu stiu c pitzipoanca din capatul autobuzului.Concluzia e simpla:Atata timp cat nu se aplica nici o amenda, iar noi nu-i tragem de maneca cand comit astfel de fapte fenomenul se va accentua si peste ani o sa trebuiasca sa mergem pe jos pt a evita “tambalaul verbal”.

 2. da, sunt intru totul de acord cu Domnul Profesor, atata timp cat nu se vor lua masuri drastice impotriva poluari fonice indiferent de natura acesteia nu vom putea diminua acest fenomen care ia o amploare ingrijoratoare.

 3. ce ziceti de nuntile cu claxon!!!

 4. este misto

 5. Da, putem spune ca poluarea fonica este o mare problema in zilele noastre si este o poluare pe care o putem observa in viata de zi cu zi si pe care avem posibilitatea de a o reduce, fata de alte poluari pe care le simtim cand este poate prea tarziu….. Felicitari celor care posteaza aceste aricole….

 6. este exact ce imi tebuie mie

 7. eu fac sex cu pizda in gura si pula in pizda TRIMIS DE MMAARRAA

 8. Dupa cum spune si colegul de la proaudiostore.ro poluarea fonica se rezolva pentru cladiri,case,cluburi institutii etc.dar cea din trafic este cea mai greu de elimitan.

 9. sex o ora la viteza cu o bunoaca

 10. La noi trebuie data o lege prin care toti cei care produc zgomote sa isi izoleze imobilele din stadiul de proiect.Nu dupa.De cluburi nu mai vorbim.Multi vor sa faca cluburi cu bani de nimic.E afalti ca nu se poate.Izolatie fonica costa mult dar face treaba.

 11. In fata geamului la 2M marg vin camioane sa alimenteze un Super Marchet,si mam saturat de atitea camioane!Imi puteti propune ceva cu ce sa il speriu pe patronul Super Marchetului???

 12. Eu intampin o cu totul alta problema. Locuiesc intr-un cartier nou, de vile si care cum s-a mutat si-a afisat cate o Mega alarma, care incepe sa sune cand ti-e lumea mai draga, de sperie si cainii si-ti vine sa-ti iei campii caci nu se opreste decat dupa 5-10 minute si chiar nu-i gasesc rostul daca tot nu e nimeni in casa pt. a-l prinde pe hot. Este o mare prostie! Sperie si indigneaza doar vecinii. Mai mult decat atat, nu au fost cazuri de spargeri in zona si alarma suna deocamdata de tembela scotandu-ma din sarite, atat ziua cat si dimineata devreme, trezindu-ma in locul ceasornicului. Decibelii unei astfel de alarme sunt greu de suportat pt. urechea umana. Gasesc de cuviinta sa se produca o reglementare si in acest sens, caci vom deveni in curand Cartierul Alarmelor.

 13. poluarea fonica ne afecteaza sanatatea:(((