Puterea valurilor ar putea fi exploatata industrial in 2010-2015

Puterea valurilor ar putea fi exploatata industrial in 2010-2015


Puterea valurilor ar putea fi exploatata industrial in 2010-2015

Energia valurilor este o forma de energie regenerabila cu foarte mare potential in zonele cu valuri tot timpul anului sau in largul marilor si oceanelor. Constanta si puterea valurilor sunt insa inca costisitoare de exploatat. Cu toate acestea incep sa fie realizate primele investitii seriose, de catre firme care viseaza la clipa cand electricitatea generata de valuri va fi exploatata la nivel industrial.

Una din aceste firme este Orecon, care a strans fonduri de 24 milioane $ de la mai multe fonduri de investitii. Dispozitivul imaginat de firma engleza este o combinatie de baliza/platforma maritima, dotata cu camere de presiune speciale, in care forta valurilor ce lovesc platforma este transformata in electricitate de catre o turbina. Platforma va produce in jur de 1.5 megawati de putere.

Marimea este unul din avantajele platformei, fiind mai putin predispuse distrugerii si avand costuri de intretinere mai mici. 2010-2015 este perioada cand Orecon preconizeaza ca vom vedea primele platforme ce vor furniza electricitate retelelor de distributie a energiei.

Sursa: Crave 

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Etichete:

Exista 3 comentarii la 'Puterea valurilor ar putea fi exploatata industrial in 2010-2015' »

 1. Aceasta tehnologie de valorificare a energiei valurilor este rudimentara, invechita si depasita, cea mai ineficienta solutie tehnica din punctul de vedere al randamentului. Nu este alceva decit o morisca invirtita de aerul suflat pe paletele acesteia.

 2. SOS. salvati „Motorul dinamic”
  Stiati ca de acum douazeci ani Rominia detine cea mai performanta solutie tehnica din toate timpurile in domeniul exploatarii energiei valurilor marii?. Brevet 108893 cu titlu „Motor dinamic, pentru captarea energiei valurilor marii” o inventie pionier, care datorita gradului ridicat de tehnicitate poate revolutiona domeniul de specialitate. Ce problema rezolva aceasta inventie?, probema cea mai dificila, aceea a randamentului, problema care nu a fost rezolvata pina acum. Nivelul de performanta al „Motorului dinamic” a fost evaluat de catre comisia de examinare din cadrul OSIM prin trei superlative, citez ACEASTA CONSTRUCTIE PERMITE CRESTEREA: RANDAMENTULUI A FIABILITĂTII SI ADAPTABILITATII MOTORULUI LA PARAMETRII VALURILOR. Mai mult decit atit nu se poate propune s-au obtine nici peste o mie de ani. Se estimeaza faptul ca „Motorul dinamic” are capacitatea de a capta energia valurilor cu un procent de peste circa 80% in timp ce, celelalte solutii tehnice cunoscute pe plan mondial, nu sunt capabile de a capta energia valurilor cu un procent mai mare de circa 10-15%. Pentru mai multe imformatii, accesati „oferta motor energie valuri”. Adresa de contact, e-mail cosma.vasile@yahoo.com

 3. Nr. Brevet: 108893 B1, publicat în BOPI nr. 9/30.09.1994

  “Motor pentru actionarea generatoarelor de electricitate din componenta hidrocentralelor pentru exploatarea energiei valurilor marii”

  Oferta se refera la un motor pentru actionarea generatoarelor de electricitate din componenta hidrocentralelor pentru exploatarea energiei valurilor marii. O inventie pionier, care datorita gradului ridicat de tehicitate, poate revolutiona domeniul de specialitate in sensul ca permite constituirea unor hidrocentrale pentru producerea energiei electrice cu ajutorul valurilor cu o eficienta economica ridicata, comparabila cu eficienta hidrocentralelor de pe cursurile de apa.
  Conspectul:
  Brevetul prezintă un nou tip de motor pentru actionarea electrogeneratoarelor la hidrocentralele pentru exploatarea energiei valurilor marii: cu o structura dinamica bazata pe forta elastica a aerului cu efectul de resort, cu un randament extrem de ridicat in raport cu randamentul motoarelor cunoscute pe plan mondial in domeniu.
  Descrierea:
  Solutia “Motor dinamic” contituie o constructie sub forma unui robot sprijinit pe uscat, structurat pe 3 sisteme: un sistem de echilibru, un sistem de stabilizare si conservare dinamic si un sitem motor-dinamic. Motorul e actionat de un acumulator hidropneumatic, are o forma hidrodinamica, e lung de cca 50 m si lat de 12 m. Acest motor, in raport cu celelalte tipuri de motoare din stadiul cunoscut al tehnicii prezinta doua avantaje esentiale. Primul consta in faptul ca are un principiu de functionare simplificat, bazat pe transformarea directa a energiei valurilor in energie mecanica pentru actionarea generatoarelor de electricitate si cel de-al doilea avantaj il constituie faptul ca pierderile de energie atat in procesul de captare cat si in cel de transformare in energie mecanica sunt extreme de reduse.
  Beneficii tehnologice:
  • Constructie simpla si relativ ieftina, sub forma unei structuri dinamice din tevi de otel care nu ridica probleme tehnice deosebite
  • Se preteaza la constituirea unor hidrocentrale de mare capacitate, cu un numar mare de motoare (cca 100-200 unitati) dotate cu capacitatea de a furniza tot atata energie cat o centrala nucleara insa la un pret de cost mai redus
  • Modul de sprijinire a motoarelor si a hidrocentralei este de tip “pe uscat” respectiv pe niste poduri lungi de cativa kilometri (5-10 km) cu o latime de cca 50 m si cu o inaltime de cca 5 m in raport cu nivelul marii. Ele sunt sprijinite pe niste suporti – sub forma unor structuri metalice din tevi de otel- fixati fie pe tarm (acolo unde exista valuri energetic exploatabile si adancimea apei este mai mare de ½ din pasul dintre doua valuri deci cca 12 m) , fie pe fundul marii in apropiere de tarm, fie pe niste platforme plutitoare dispuse in largul marii. Cele amplasate pe tarm pot fi utilizate si cu rol protector impotriva eroziunii malurilor.
  Stadiul cunoscut al tehnicii :
  Cercetari de anvergura privind exploatarea energiei valurilor se fac in multe tari ale lumii. Calculele teoretice arata ca 10 km de valuri ar putea furniza tot atata energie cat o centrala nucleara. Pe plan mondial, in domeniul exploatarii energiei valurilor marii, sunt cunoscute o mare varietate de solutii tehnice, toate cu un mod de amplasare de tip submersibil si cu un principiu de functionare complicat, bazat pe transformarea energiei valurilor prin intermediul unor pompe de mare capacitate fie in energie hidraulica, fie in energie pneumatica. Aceasta energie prin intermediul unor pompe de mare capacitate este transmisa unor motoare pentru actionarea generatoarelor de electricitate sub forma unor turbine hidraulice sau pneumatice.
  Dezavantajul tehnologiei existente:
  Dezavantajul solutiilor din stadiul cunoscut al tehnicii il constituie faptul ca acestea nu pot avea decat un randament scazut din cauza pierderilor de energie atat in procesul de captare a energiei valurilor cat si in cel de transformare a energiei hidraulice sau pneumatice in energie mecanica pentru actionarea generatoarelor electrice.
  De asemenea solutiile hidraulice prezinta si dezavantajul ca necesita un numar foarte mare de pompe de mare capacitate, de racorduri si conducte submersibile.
  Comentarii:
  Prototipul inventiei nu a fost proiectat, realizat sau testat din lipsa de mijloace financiare
  Organizatii/companii care se pot preta la aceasta inventie:
  -Institutii de cercetare si proiectare constructii maritime sau hidrotehnice.
  – Companii de constructii maritime sau hidrotehnice care sunt in domeniul de specialitate si activitate agregat
  Domeniul de aplicare:
  Prototipul poate fi utilizat in scopuri exclusiv stiintifice, ca aparat de masura-etalon, pentru masuratori de mare precizie in scopul furnizarii de raspunsuri la foarte multe intrebari cum sunt: poate fi energia valurilor marii o speranta pentru viitor? Ce randamente se pot obtine? Cu ce eficienta economica?
  Detalii de colaborare- tipul de parteneriat cautat:
  • Institutii de cercetare si proiectare in constructii maritime sau hidrocentrale pentru a elabora un proiect complet pe baza descrierii inventiei care sa cuprinda un studiu de fezabilitate, proiectarea prototipului, inclusiv a suportului pentru sprijinirea, stabilirea locului si a modului de amplasare precum si testarea proiectului
  • Companii de constructii maritime sau hidrocentrale pentru realizarea constructiei conform proiectului
  • Investitori pentru finantarea elaborarii proiectului pentru realizarea prototipului si testarea nivelului de performanta in scopul valorificarii

  Detalii privind invenţia se pot obţine de la inventatorul acesteia, dl.Cosma Vasile telefon:
  0723 288 621, adresa e-mail: valeriu.sto@gmail.com