VIVACE: Obtinerea energiei din curentii marini de viteza redusa

VIVACE: Obtinerea energiei din curentii marini de viteza redusa


VIVACE: Obtinerea energiei din curentii marini de viteza redusa

Cercetatorii de la Universitatea din Michigan propun un nou prototip numit VIVACE (Vortex Induced Vibrations for Aquatic Clean Energy) pentru obtinerea energiei din curentii marini de viteza redusa.

Curgerea turbulenta a unui fluid in jurul unui corp poate avea efecte devastatoare, un exemplu fiind prabusirea podului Tacoma Narrows in 1940. Prototipul celor de la Universitatea din Michigan se bazeaza pe acest efect pentru a imblanzi energia curentilor subacvatici.

Cilindrii orizontali ai  dispozitivului vor oscila pe verticala, transformand energia mecanica in energie electrica. Spre deosebire de majoritatea turbinelor existente, acestia pot functiona eficient la curgerea fluidului cu doar 3,7 km/h.

O retea de cilindri VIVACE acoperind suprafata unui stadion ar putea produce energie la pretul de 5,5 centi/kilowatt pentru aproximativ 100 000 de locuinte. Un proiect pilot va avea loc in urmatoarele 18 luni pe raul Detroit.

Sursa: Gizmodo

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

  Etichete:

  Exista 4 comentarii la 'VIVACE: Obtinerea energiei din curentii marini de viteza redusa' »

  1. Ii faina stirea asta, foarte interesanta, sa mai publici t rog mai des asemenea stiri, tehnologie, stiinta ecologica, nu din alea cu fonturile ecologice sa cu basescu, alea chiar nu is interesante, daca vrei iti dau niste situri de unde poti sa gaseti informatii: http://www.ecofriend.org, http://cleantechnica.com/ , http://www.ecogeek.org. Astia pun stiri foarte interesante.

  2. este tare
   vrem mai mult eseuri

  3. Exista teoria si propunerea (din pacate)ca diferite modele de turbine hidro sa fie montate in calea curentului golfului .Ar fi bine ca idiotii care fac astfel de propuneri , sa stie ca pentru mentinerea in parametrii a acestui curent este necesar ca TOTI miliardarrii , sa nu mai cheltuiasca banii pentru distrugerea planetei ci sa-i cheltuiasca pentru transportul si deversarea citorva miliarde de tone de sare la polul nord . Energia care s-ar obtine de la respectivele turbine ar necesita tehnologii deosebit de scumpe , ceeace s-ar repercuta in mod negativ asupra pretului energiei astfel obtinute

  4. da e adevarat fiecare produs are pretzul sau dar daca gandim astfel domnul oprea unde ajungem sa nu mai inventam nimic? , ca vom polua pentru a produce materialele necesare acelui obiect nu? sper ca nu gresesc , dar daca facem o economie in emisiille de co2 in timp cu acel obiect fie chiar si de 10 ani odata cu montarea unei centrale eoliene nu se mai polueaza si daca curentul produs de aceasta il folosim pentru a mai produce si alte turbine minimalizam co2 nu?
   eu sunt contrar pererii dumneavoastra aici . si totusinu intzeleg ideea cu sarea la polul nord `poate ca sunt “naiv”nu ? asa cum credetzi . in fluviu thamisa care stii pe unde trece nu mai dau numele orasului sau facut unele experimente de centrale acvatice exact in stilul celor eoliene tot cu 3 pale , au esuat initzial palele sau rupt fiindca pe fluviu au fost curentze puterinici dar sa finalizat proiectul in final si acum mult curent se produce cu acele centrale , si fara prea multa tehnologie si resurse precum credetzi .