Centrale eoliene, puiul de lebada al ecologiei

Centrale eoliene, puiul de lebada al ecologiei


Centrale eoliene, puiul de lebada al ecologiei

Centralele eoliene sunt grupuri de turbine eoliene, plasate in apropiere unele de altele cu scopul de a produce electricitate din energia eoliana. Turbinele eoliene sunt conectate la un sistem de tensiune medie ce este apoi transformat in curent de inalte tensiune prin intermediul unui transformator, pentru a putea fi livrat in sistemele de distribuire a electricitatii.

Zonele prielnice instalarii centralelor eoliene depind de viteza vantului (minim 15 km/h) in regiune pe toata perioada anului, altitudine (o inaltime mai mare inseamna o viteza mai mare a vantului, datorita vascozitatii reduse a vantului), relief si temperatura (temperaturile scazute necesita lichide de lubrifiere cu punct de inghetare scazut, materiale mai rezistente si chiar sisteme de incalzire a turbinei eoliene).

In functie de zona unde este instalata o centrala eoliana exista trei tipuri de amplasari:

 1. Pe tarm – centrale eoliene asezate la 3 sau mai multi kilometri in interiorul tarmului. Amplasarea tine cont de efectul de accelerare a unei mase de aer peste un obstacol (in acest caz tarmul). Deoarece orice eroare de amplasare poate insemna o scadere masiva a cantitatii de electricitate generata se face studii pe perioade de cel putin un an pentru determinarea locatiei propice pentru instalarea centralelor eoliene.
 2. In apropierea tarmului – centrale eoliene asezate la maxim 3 kilometri in interiorul tarmului sau 10 kilometri in larg. Aceste centrale eoliene fructifica efectul de convectie al aerului datorita diferentelor de temperatura intre apa si pamant. Printre probleme se numara migratia pasarilor, habitatul acvatic, transportul si efectul vizual.
 3. In larg – centrale eoliene plasate la peste 10 kilometri in larg. Nu patimesc de pe urma efectului vizual, nu genereaza zgomot si beneficiaza de o viteza medie a vantului mai mare. Printre dezavantaje se numara cheltuielile mai mari de construire, amplasare, mentenanta (in special cele plasate in apa sarata, care are un efect puternic coroziv). Daca distantele fata de tarm sunt suficient de mari, centralele eoliene plasate in larg pot fi conectate direct la o instalatie de curent de inalta tensiune.
Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Exista 10 comentarii la 'Centrale eoliene, puiul de lebada al ecologiei' »

 1. ma scuzati dar in rominiea exista o mafie in energie de nu va puteti imagina eu ma-m gindit sa achizitionez un modul pentru o centrala eoliana dar nu nici o informatie in rominiea daca ma poate ajuta cineva va multumesc

 2. Pe tarm – centrale eoliene asezate la 3 sau mai multi kilometri in interiorul tarmului. Amplasarea tine cont de efectul de accelerare a unei mase de aer peste un obstacol (in acest caz tarmul). Deoarece orice eroare de amplasare poate insemna o scadere masiva a cantitatii de electricitate generata se face studii pe perioade de cel putin un an pentru determinarea locatiei propice pentru instalarea centralelor eoliene.
  In apropierea tarmului – centrale eoliene asezate la maxim 3 kilometri in interiorul tarmului sau 10 kilometri in larg. Aceste centrale eoliene fructifica efectul de convectie al aerului datorita diferentelor de temperatura intre apa si pamant. Printre probleme se numara migratia pasarilor, habitatul acvatic, transportul si efectul vizual.
  In larg – centrale eoliene plasate la peste 10 kilometri in larg. Nu patimesc de pe urma efectului vizual, nu genereaza zgomot si beneficiaza de o viteza medie a vantului mai mare. Printre dezavantaje se numara cheltuielile mai mari de construire, amplasare, mentenanta (in special cele plasate in apa sarata, care are un efect puternic coroziv). Daca distantele fata de tarm sunt suficient de mari, centralele eoliene plasate in larg pot fi conectate direct la o instalatie de curent de inalta tensiune

 3. am cumparat de la un chiosc de reviste o carte in care iti arata cum sa faci un generator eolian. se numeste Cum sa iti faci generator eolian. costa in jur de 8 lei iti explica toate etapele are si ilustrate

 4. pentru impatimitii de eoliene , s.c. progreenenergy comercializeaza chituri eoliene verticale model lenz 2 si maglev- bobone , stator, fibra de sticla , rotoare – discuri metalice , magneti nidim speciali pentru generatoare electrice , componente mecanice precum si panouri fotovoltaice , invertori, acumumulatori cu gel speciali pentru sisteme eoliene . tel 0721410973 sau progreenenergy@yahoo.com

 5. buna as dori sa-mi instalez o instalatie eoliana proprie cum mati putea ajuta cu imformatii va multumesc

 6. sunt interesata de o instalatie eoliana in curtea casei locuiesc in eforie sud judetul constanta

 7. buna as dori sa-mi instalez o instalatie eoliana proprie cum mati putea ajuta cu imformatii va multumesc

 8. Nu cred ca gasiti finantator pentru persoane fizice.De obicei ei finanteaza numai societati.

 9. Pretul la o instalatie eoliana este de la 1 euro pina 2 euro pe watt. In general, se vinde la 1,3-1,5 euro pe watt. Foarte scump daca te gindesti la puterea noastra de cumparare. Acest pret este valabil numai pentru turbina si generador. stilpul de sustinere costa alti bani,proportional cu puterea si forta generadorului. Convertizorul -aparatul care permite cuplarea si decuplarea automata a generadorului la instalatia de curent a casei, totodata are si functia de redresor, costa de la 300 euro, pentru generadoarele de 400 sau 500 de watti, pina la 2000 de euro pentru generadoarele eoliene de 3000 watti. Mai puneti la socoteala si mina de lucru, care depinde de tara. Sint aerogeneradoare de mina a II-a, in germania, suedia, danemarca, la jumatate sau 30% din pret. IN danemarca sa gasesc cele mai multe, danemarca isi produce la nivel national, peste 40% din energia electrica este eoliana. Tineti minte aceste date ( de altfel, ii rog si pe noi specialisti sa fie atenti): sint 5 zone de putere , care se ia in calcul in orice tara din lume., zona A cu 5250 de ore de vint pe an (de putere foarte mare, zona B (de putere mare) intre 4380-5250 ore/an, zona C de putere medie, intre 3500-4380 ore/an, zonz D de putere medie-joasa, intre 26oo-35oo ore/an, zona E de putere joasa, intre 1750-2600 ore/an. Viteza vintului sa fie superioara a 5 m/s. Deci, trebuiesc 2,5 luni/an cu vint, cel putin, ca sa fie rentabil aerogeneradorul. Cu bine. M.C.

 10. montam sisteme eoliene, panouri fotovoltaice, mch , si in sistem de rate lunare. inf. tel 0755496390