Danemarca foloseste prea multa energie eoliana

Danemarca foloseste prea multa energie eoliana


Danemarca foloseste prea multa energie eoliana

Da, aparent si prea multa energie electrica este o problema. Cu astfel de "probleme" se confrunta Danemarca, ce produce in medie 20% din energia pe care o consuma folosind turbine si centrale eoliene. In zilele cu vant insa acest procent se dubleaza, energia furnizata punand prea mult stress pe reteaua electrica.

Problema insa nu va ramane pe birourile guvernantilor, ci se lucreaza deja la un plan prin care masinile electrice vor fi alimentate cu surplusul de energie electrica. Simultan se va incepe livrarea excesului de curent electric catre tarile vecine precum Norvegia, Suedia si Germania. Pe cand ne vom lovi si noi de astfel de probleme?

Sursa: Got2beGreen

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Etichete:

Exista 22 comentarii la 'Danemarca foloseste prea multa energie eoliana' »

 1. […] Sursa: Energeia […]

 2. Ce bine ar fi sa se confrunte cu o astfel de “problema” si Romania si alte tari…

 3. Salut.Ma numesc Eugen am 16 ani si sunt din Chisinau.Parerea mea este ca Danemarca este unica tara din lume care tinde spre pastrarea mediului natural al planetei noastre.Eu cred ca aceasta experienta trebuie so foloseasca in practica si restul tarilor depe glob.Si daca sa las un comentariu la acea ca Danemarca foloseste prea multa energie eoliana,sepoate de spus ca 20% nu este prea mult,eu cred ca ea ar trebui sa tinda la toata 100% de energie eoliana,astfel daca toate tarile vor face asa ca Danemarca planeta noastra va fi salvata,deoarece salvarea planetei in zilele noastre inseamna o veatsa sanatoasa si prospera in viitor a intregii omeniri.

 4. Intrebare pentru Eugen: si cind nu bate vintu’ ce facem?

 5. De aceea e bine sa ai un sistem care foloseste si energie eoliana si solara, ca sa se completeze unul pe altul (de obicei cand e soare nu e vant si invers, dar nu este o regula)

 6. Pentru Eugen: tu ai ganduri ambitioase si intentii laudabile, dar trebuie sa constientizezi ca acest lucru nu e posibil in modul pe care-l propui tu. 100% eolian nu e posibil in Romania si nici macar de dorit. Probleme majore:

  1. Transportul: Productia de energie eoliana s-ar concentra preponderent in sud-estul tarii, pe cand consumul este situat in partea centrala si vestica a tarii. Se impune astfel transportarea energiei de la zonele de productie spre zonele de consum.

  2. Stocarea: energia eoliana nu poate fi stocata momentan (cel putin nu in mod eficient). Asta inseamna ca ramai fara energie cand nu ai vant si surplus de energie cand vantul bate prea tare. Rezulta ca o asemenea sursa trebuie dublata de una alternativa (exact ce a zis si Ionut).

  3. Stresul asupra retelei existente de transport si distributie energie electrica. Dispecerii zonali si cei la nivel national ar avea serioase probleme in ceea ce priveste reteaua nationala in cazul in care am ajunge chiar si la 20% productie eolian ca Danemarca.

  Hai sa nu ne pripim cu energia electrica eoliana ca nu e chiar asa de roza situatia. E necesara o strategie bine pusa la punct in ceea ce priveste sursele de energie regenerabila in general.

  P.S. Din Danemarca a plecat nu demult una dintre situatiile de criza majora a sistemelor de transport si distribuitie energie electrica in centrul Europei. Aceasta s-a datorat suprsolicitarii retelei de catre sursele de energie eoliana. Asa ca “be careful what you wish for!”

 7. Foarte bine spus Dani, clar pot aparea probleme daca te bazezi doar pe energie eoliana. Oricum din pacate Romania nu pare sa se “apropie” de astfel de probleme, strategia energetica a tarii nedand dovada de interes din partea autoritatilor.

 8. sa fim optimisti.ar fi bine sa o producem(energia eoliana) si apoi sunt sigur ca se va gasi si cum sa o transportam.De-am avea ce transporta,

 9. Ideal este ca o tara sa aiba un mix energetic (combustibili conventionali si resurse neconventionale). Acestea nu pot ramane la stat ca in Rusia. Tendinta este de privatizare, asa ca si eolienele care vor apare vor fi pe bani privati. Cu respect,

 10. Si eu cred ca sectorul privat va investi in surse de energie alternativa, dar nu ar strica o implicare mai mare a statului, implicare care acum nu prea exista…

 11. Energia eoliana poate fi o buna alternativa gazului rusesc. In plus mai sunt si alte optiuni: biogaz, panouri solare. Acestea ar scadea din pret si ambitia rusilor.

 12. Lucrez in sistem. Personal am vazut in energiile neconventionale si o sperietoare la adresa tarilor exportatoare de petrol si gaz, in sensul de a pastra preturile la nivel acceptabil. Exploatarile din Marea Nordului si Alaska au avut acelasi rol. Cheltuielile sunt mult mai mari si conditiile de exploatare vitrege. Acestea sunt rentabile numai cand barilul este peste 50 $.
  Unitatile eoliene si solare devin importante la nivel national si global pentru ca rezulta multi Mw.

 13. Nu sunt promovate suficient sistemele netraditionale de producere a energiei, pe deasupra necesita si niste investitii…!

 14. NU AR FII RAU SA AJUNGA SI ROMANIA SA FOLOSEASCA ENERGIA EOLIANA INTRATAT SA AJUNGA LA 20%,DIN TOTALUL NATIONAL DE ENERGIE ELECTRICA.
  POATE AR FI MAI IEFTINA ENERGIA SI PENTRU POPULATIE….

 15. ptr Maier Romeo … energia eoliana nu costa absolut niciun ban … doar mici investitii ar trebui facute in turbinele eoliene… si instalatiile necesare… ca in rest… ce te costa sa sufle vantul ?
  acele “ventilatoare” .. (sa le zic asa) .. trebuiesc puse in pozitiile potrivite si nu ai treaba cu vantul .. meteorologii ar putea spune fara sa stea pe ganduri unde ar merita puse turbinele…
  si tot asa… fiecare ar putea contribui cu cate ceva … si ptr ce ? … ptr a avea curent electric GRATIS !.. doar ca guvernul si politica lumii din ziua de azi .. se bazeaza mai mult pe PROFIT … si pe bani .. !
  un parlamentar, politician, un om nu-si poate imagina asa ceva … sa se dea curent electic gratis.. ca doara totul tre sa coste ceva !… asta-i lumea in care traim fratzilor…
  ar fi prea multe de povestit … si deja ma abat de la subiect.. respect

 16. Singura tara din lume care foloseste 100% energie nepoluanta este Islanda,dar nu prea e valabil pentru alte tari fiindca Islanda reuseste asa ceva cu ajutorul gheizerelor(toata Islanda e plina de ele) care de altfel furnizeaza si apa calda.

 17. este adevarat. sunt de aceiasi parere ca se foloseste apa multa pentru obtinerea energiei deoarece danemarca fiind o tara cu atatea resurse este si normal sase foloseasca aceasta resursa.

 18. e buna ideea cu energia eoliana, insa in romania daca s-ar investi in reteaua hidrografica am avea zic eu destula energie, adica construirea unui baraj ar fii ceva profitabil pentru ca ar da si energie si nu s-ar mai intampla inundatii si altele, sunt multe idei dar din pacate nu prea se pun in practica …

 19. Chiar daca exista in Romania potential eolian el nu poate fi valorificat pentru ca nu vrea “CEL DE SUS”:)))

 20. As spune ca orice energie trebuie Acumulata intr-un mod sau altul cu eficienta:Nu e vint? avem soare!
  Energia lacurilor curgatoare si mareelor este la un nivel sa spunem asa nu prea dezvoltat din punc de vedere Stiintific,insa esteun bun proiect pe viitor,si la asta vor fi propuse mult mai multe idei deoarece “ESTE UN MOD DE ENERGIE AL CAREI PROCES NU NECESITA POLUARE”.

 21. Pana la urma va trebui si la noi sa se intample ceva in domeniu. Multe tari europene te platesc daca ai un sistem generator eolian si/sau solar fotovoltaic legat la reteaua publica a tarii respective (to grid, sau on-line). Pe cand si la noi? Personal imi creez acum propriul meu sistem fotovoltaic si voi deveni partial independent in 2010 si totalmente independent energetic in 2011. Amicul cu care lucrez este deja independent, fiind deconectat de la retea si avand tot curentul necesar pentru a aliemnta gospodaria precum si biroul si atelierele firmei sale.
  Succes si toate bune!
  Teo M

 22. Pentru toti de mai sus care au cunostiinte despre Danemarca si resursele lor sa ma anuntati si pe mine care ati fost in Danemarca si care stati cumva in Danemarca … Ca sa vedem care are dreptate referitor la danezi si sistemul lor de energie electrica