Galati poate produce energie eoliana cat doua unitati de la Cernavoda

Galati poate produce energie eoliana cat doua unitati de la Cernavoda


Galati poate produce energie eoliana cat doua unitati de la Cernavoda

“Exista un potential dat de Dumnezeu judetului Galati aproape incredibil, si anume potentialul eolian. Au venit oamenii din Germania cu GPS-uri si au zis unde bate vantul si au nimerit la Beresti-Meria, la trei kilometri de casa mea si au plantat un stalp. A costat 60.000 de euro plantatul stalpului si masuratul vitezei vantului timp de un an. Au constatat ca vantul este aur nu fiindca este intens, ci fiindca e foarte constant“, a spus Petre Lificiu – seful ANRE.

Dl. Lificiu ne informeaza ca exista solicitari depuse de investitori pentru infiintarea parcurilor eoliene in judetul Galati si, daca toate aceste cereri s-ar materializa, acestea ar produce energie electrica cat doua unitati de la Cernavoda. “Puterea instalata activa acum in Romania e de 7.000 de megawati. Numai cererile de la Galati sunt cat doua unitati de la Cernavoda, 1.400, deci sunt practic 20% din total putere instalata, daca aceasta putere va porni in judetul Galati”, a mai spus presedintele ANRE.

Dar cum ne-am nascut in Romania, trebuie sa existe intotdeauna un “dar”. De aceasta data aflam ca nu se pot infiinta aceste parcuri, decat cu implicarea comunitatii locale si a societatii Electrica, care se contribuie si ei pe langa investitori. Pentru ca Electrica ar trebui sa construiasca pe Prut o noua linie de distributie a energiei produse de parcurile eoliene, cea existenta fiind insuficinenta: “altfel nu am decat o linie de 20 de kilovolti care nu primeste decat 100 de megawati. Daca pornesc un singur parc eolian si il descarc pe aceasta linie se topesc firele. Sunt investitii mari, care intra in costul de electricitate”, potrivit presedintelui ANRE.

Asa cum ne-am obisnuit, proiectele care folosesc energii alternative, se lovesc de tot felul de piedici in Romania, desi, asa cum tine Dl. Lificiu sa precizeze, statul roman incurajeaza investitiile in energia verde, in contextul crizei combustibililor fosili, criza din care putem iesi doar folosind energiile alternative: eoliana, solara, geotermala, biomasa.

“De exemplu, ca sa incurajez energia eoliana, pe langa pretul de vanzare pe care il obtine pe piata libera megawatt-ul de putere a vantului, il incurajez cu certificate verzi, vandabile si pe plan international. Un megawatt ora produs cu energie eoliana primeste doua certificate verzi. Pretul unui certificat verde este intre 27 şi 55 de euro. Energia solara, care e mai complexa si mai scumpa, este bonificata cu patru certificate verzi pe fiecare megawatt ora”, a declarat presedintele ANRE, Petru Lificiu.

Concluzia este ca realitatea bate din nou vorba, si o sa ramanem tot cu 1-2% energie generata ecologic.

Sursa: Realitatea

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

  Exista 11 comentarii la 'Galati poate produce energie eoliana cat doua unitati de la Cernavoda' »

  1. Da, judetul Galati are un potential energetic eolian deosebit, de acord. Insa in zona in care acest potential este cel mai ridicat, reteaua electrica are cateva specificitati care fac ca dezvoltarea parcurilor eoliene este aproape imposibila sau nefezabila:
   – o singura linie de 110kV cu o capacitate de maxim 80-90MW
   – aceasta zona face parte dintr-o “insula de consum” alimentata cu energie exclusiv din Ucraina, printr-un acord bilateral suspect, in care este stipulat ca nu vor fi conectate centrale eoliene.
   – o retea de capacitate mai mare se gaseste la 20-30 de km, spre Tecuci, insa costul unei linii de mare voltaj de aceasta lungime e descurajant pentru investitorii obisnuiti
   – Transelectrica are in plan o linie de 400kV care sa traverseze acea zona, insa va rog sa retineti aspectul “in plan/ in proiect”

   Pe scurt, o vizita la Electrica Muntenia Nord va poate domli entuziasmul. In rest, toate bune!

  2. Asadar, se doreste sa se investeasca, dar statul roman nu le poate asigura conditiile necesare de transport a energiei electrice produse.
   Da, stiam ca aceasta e una din probleme. Dar nu vi se pare ciudat? Oare pe termen lung nu ar fi mai bine si pentru stat sa faca cumva sa construiasca acea linie de inalta tensiune? Intreb, ca nu am date exate despre costuri.

   Mersi

  3. Cat costa in momentul de fata (aprox.) 1 km de linie DC de 400kV – pentru o ampacitate de 5kA ?

  4. Traiesc si muncesc in italia si imi desfasor activitatea in cadrul unui grup energetic interesat de investitiile energetice eoliene. In cazul cand sunteti interesati de un contact si o discutie serioasa in acest domeniu, deoarece eu voi pleca in curand la locul de unca amintit, acum aflandu-ma in concediul de odihna, va rog sa ma contatctati la numarul de telefon oo39 32o3546930. ANTICIPAT VA MULTUMESC.

  5. aici parerile sunt impartite nus ca sa zic sunt aproape de judetul galati e clar bate vantul acolo dar degeaba cu atatia birocrati in tara nosa putem sa dam inainte domnilor , ideea mea e simpla produ cat consumi produ numai pentu tine sati acoperi consumu si daca mai ramane ceva da in reteaua nationala , domnii mei sa nu va imaginati ca , daca sar face un parc mare cu 10 , 100, sau 1000 de turbine ,chiar daca ar avea linii sa poata sa transporte si un milion de mw ,PRETUL ar sacdea cumva ca de e VERDE hai sa fim seriosi , nu vreau sa ma repet dar sa intere bine in idee ca ce faci fa pentru tine sa poti trai mai bine si fii cat mai mult independent de smecheri de diferite culori ca eu mam saturat , noapte bune si spor la treaba .

  6. Parerea mea este ca la constanta ar fi cel mai bun loc de a produce energie eoliana datorita curentilor marii, dar nu ar putea fi folosita tot timpul pentru ca nu sunt curentii constanti!

  7. Veniti si la Tulcea. Aici bate vantul de rupe, incontinuu!!!!!

  8. sunt alpinist utilitar m-ar interesa un loc de munca in domeniu. am mai lucrat la montaj si intretinere pe sisteme euliene.MULTUMESC

  9. ATENTIE LA PRETURI. IN ULTIMII ANI, PRETURILE LA TEHNOLOGIA EOLICA SI FOTOVOLTAICA PE PLAN MONDIAL AU SCAZUT LA JUMATATE. ROMANIA ARE CAPACITATEA DE A-SI PRODUCE SINGURA TEHNOLOGIA SI DE MARE PERFORMANTA. CRED CA ROMANIA NU VA FACE ACEEASI GRESEALA… CAZUL PETROLULUI SI GAZELOR NATURALE. APARATUL DE MASURAT VITEZA VINTULUI, CANTITATEA, VULUMUL CURENTILOR DE AER, SE NUMESTE ANEMOMETRU. M.C.

  10. BUNA ZIUA TUTUROR. NU STIU POTENIA EXACTA DE LA CERNAVODA. CE VA POT SPUNE SIGUR E: UN AEROGENERADOR CARE ARE O INALTIME DE 80M, IAR DIAMETRU ELICEI (TURBINEI) DE 70 M. PR0DUCE 3000 DE KILOWATI, LA O VITEZA A VINTULUI DE 5m/s PINA LA 90m/s, SI O RUGOZITATE n=o,9-013, iar DISTANTA INTRE AEROGENERADOARE DE DOUA ORI DIAMETRUL ELICEI. DE MOMENT, PUTEREA AEROGENERADOARELOR DIN LUME INCEPE DE LA 500W LA 3KW, CELE DOMESTICE CASNICE; CELE INDUSTRIALE AVIND PUTERI SUPERIOARE. NU INTRU IN DETALII ( IMI TREBUI O SAPTAMINA) MULTUMESC. M. C.

  11. In zona Baleni-Galati se vor construi unitai de centrale eoliene care vor insuma peste 200mW. Acesta este inceputul. In zina respectiva SC TAS SRL Galati va infiinta in maxim doi ani peste 2000 locuri de munca.Unitatile productive vor utiliza energia electrica in productia de bunuri si agricultura. Zona formata din comunele Corni, Cudalbi, Pechea, C. Negri, Suhurlui, Rediu, Cuca, Fartanesti, Oras Tg-Bujor, Varlezi vor forma un nucleu tehnico-economic de mari dimensiuni.Vom avea acces la alte energii si mai puternice. Electrica si ANRE-ul sant stat in stat. Electrica doarme, inclusiv ANRE-ul. In zona Tulcea exista o linie de 400KV. Nu spun mai multe. Vin firmele private. SC TAS SRL fiind singura firma care va utiliza energia in zona.