Centrale geotermale, avantaje si dezavantaje

Centrale geotermale, avantaje si dezavantaje


Centrale geotermale, avantaje si dezavantaje

Centralele geotermale au ca scop unic captarea energiei geotermale emisa de Pamant. Principiul de functionare este simplu: se injecteaza prin crapaturi apa sub presiune la cativa kilometri adancime, in zonele calde ale scoartei terestre, apa iese pe alta parte incalzita sub forma de aburi, care sunt apoi transformati in electricitate. Ciclul se reia prin pomparea apei acum racite.

Printre dezavantajele centralelor geotermale se numara cresterea instabilitatii solului din zona, putand fi cauzate chiar si cutremure de intensitate redusa. In plus, zonele cu activitate geotermala se racesc dupa cateva decenii de utilizare, deci nu se poate vorbi de o sursa infinita de energie, dar cu siguranta avem de-a face cu surse regenerabile. O explicatie pentru racirea zonelor cu activitate geotermala ar fi si faptul ca centrala geotermala instalata este prea mare pentru capacitatea de incalzire a zonei respective.

Printre avantajele centralelor geotermale se numara faptul ca energia rezultata este curata pentru mediul inconjurator si regenerabila. In plus centralele geotermale nu sunt afectare de conditiile meteorologice si ciclul noapte/zi. Energia geotermala este si mai ieftina de obicei decat cea rezultata din combustibilii fosili.

Ca scurt istoric, energia geotermala si izvoarele cu apa calda au fost folosite in secolele trecute pentru spalat si incalzit locuinte, in 1904 fiind inregistrata prima utilizare in vederea producerii electricitatii (un generator care alimenta 4 becuri). Din 1911 pana in 1958 a existat o singura centrale geotermala, moment in care Noua Zeelanda s-a alaturat producatorilor de electricitate din energie geotermala.

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Exista 16 comentarii la 'Centrale geotermale, avantaje si dezavantaje' »

 1. as dori si eu sa iau legatura cu un specialist in apa geotermala. cine ma poate ajuta? raspuns la e-mail chisflorinandrei@yahoo.com

 2. daca se poate transforma apa geotermala in energie electrica si cum

 3. Nu apa geotermala se transforma in curent, ci energie geotermala din zonele in care exista izvoare cu apa fierbinte. Aceasta se face abur prin racire, abur care misca o turbina ce face lucru mecanic, transformat in electricitate. Apa racita este apoi reinjectata in pamant unde se incalzeste si ciclul se reia.

 4. la ce adancime trebuie injectata apa in Pamant

 5. pai spune si acolo cativa kilometri pana ajunge in zonele calde ale scoartei terestre ­čÖé

 6. pentru uzul gospodaresc, eu am inteles ca se pot incalzi scoli, locuinte, etc. cred ca in cazul asta echipamentele nu sunt asa scumpe, si nu trebuie sa atinga o adancime mare (de cativa km)

 7. Gradientul termic al solului este de aprox. 25 grade celsius la 1000 de metri in zone unde nu exista fisuri ale scoartei terestre.
  Pentru aceste zone se pot folosi “pompele de caldura” care se pot gasi la toto pasul.
  Pentru zonele unde exista activitate geotermic─â trebuie efectuate foraje de mare adancime pentru captarea apelor subterane(ape geotermale) pentru a fi folosite pentru generarea curentului sau foraje ce intercepteaz─â fisuri astfel ├«nc├ót temperatura scoartei s─â fie mai mare de 100 grade. In acest ultim caz trebuie direc╚Ťionat─â o sursa de ap─â c─âtre foraj.
  V

 8. Florine, daca cumva ai aflat datele de contact al specialistului cautat, trimite-mi te rog datele de contact al acestuia… Multumesc!

 9. salut geologule,da mi si mie te rog adresa ta de yahoo pt ca sant interesesat de un sistem geotermal pt casa mea.ms

 10. Sunt interesat de un sistem geotermal de incalzire. As dori sa aflu parerile celor care au deja asa ceva in functiune: eficienta, rentabilitate, costuri initiale si de intretinere…
  Multumesc.

 11. am nevoie de material , pe tema centrale geotermale, daca este cineva care ma poate ajuta, ii multumesc anticipat. trebuie sa-mi adaug la lucrarea de gr.1
  imi puteti trimite pe adresa florenta_dogaru@yahoo.com

 12. M-ar interesa si pe mine date tehnice cu privire la o centrala geotermala pentru gospodarie. Multumesc

 13. ma intereseaza o schema aunei centrale termice de cartier care functioneaza cu apa geotermala pentru incalzirea blocurilor de locuinte si pentru apa calda menajera

 14. ma intereseaza o schema a unei centrale termice care functioneaza cu apa geotermala pentru incalzirea blocurilor si a apei menajere. cine ma poate ajuta sa trimita la adresa iubyta_andreea@yahoo.com

 15. spuneti-mi va rog frumos, in ce state functioneaza centrale electrice geotermice.
  multumesc anticipat

 16. cea mai mare reputatie o are Islanda , unde sunt si temperaturi foarte mari ale apei geotermale .Din ce stiu eu ,Islanda are cele mai multe centrale electrice pe baza de apa geotermala .
  In schimb ,Ungaria are un potential enorm in astfel de resurse ,sta pe un imens rezervor