Primul aeroport european ce foloseste energie geotermala

Primul aeroport european ce foloseste energie geotermala


Primul aeroport european ce foloseste energie geotermala

Unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Franta, cel din Orly, a anuntat ca pana in 2011va reduce emisiile de CO2 cu o treime folosind energie geotermala. Aeroportul are norocul de a fi plasat deasupra unui strat de apa calda, la aproximativ 1700 metri adancime.

Contractul in valoare de 17 milioane $, semnat de aeroportul din Orly, prevede saparea a doua puturi: unul care va trage 250 metri cubi de apa calda la 75 grade Celsius, care va circula prin sistemele de incalzire ale aeroportului, apoi va fi pompata in pamant prin cel de-al doilea put.

Pana in 2040 aeroportul din Orly doreste reducerea emisiilor de CO2 cu inca 40 %, pasul intermediar de 20% fiind planificat pentru 2020.

Sursa: Inhabitat

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Exista 2 comentarii la 'Primul aeroport european ce foloseste energie geotermala' »

  1. Este interesant de lamurit anumite aspecte in ceea ce priveste forajul in cauza intrucat extractia unui volum de apa calda de 250 metri cubi nu este floare la ureche. Dar asa este cu ziaristii; apuca de colo ceva de dincolo alceva le amesteca si gata stirea.

    Referitor la utilizarea apelor termale de adancime trebuie mentionat faptul ca in genere acestea sunt ape cu agresivitate deosebita si necesita tratamente speciale (chimice ,electrochimice) din care rezulta atat costuri suplimentare in exploatare cat si substante daunatoare mediului.Pe de alta parte investitia nu este deloc de neglijat insa avand in vedere ca este foarte probabil ca sa tinut cont ca trebuie sa primeze mediul cu orice pret atunci este posibila si o astfel de solutie.

    Ca o ultma vorba mai va spun ca in Romania au fost deja experimentate cu bune rezultate astfel de sisteme de incalzire inca din anii 1980 cand institutul de geriatrie de la Otopeni ANA ASLAN a avut parte de o astfel de investitie. De asemenea in Capitala s-au mai facut astfel de instalatii una dintre acestea se afla si azi in spatele Casei Scanteii si se cheama strandul termal al bazei sportive FORADEX (intreprinderea specializata in astfel de foraje).Si o buna parte dintre blocurile aflate in Otopeni au fost incalzite multi ani in acest mod.S-a renuntat totusi desi Bucurestiul pluteste pe o apa termala cu temperatura de peste 80 celsius ajungand in zona estica la 30km (Caldarusani) sa fie de cca 95-98 grade celsius.

  2. Nimic mai fals! In Elvetia exista deja, de cativa ani, un aeroport care este incalzit/racit cu pompe de caldura (energie geotermala)

    Cu respect,

    Che Guevara.