Pompe de caldura geotermale

Pompe de caldura geotermale


Pompe de caldura geotermale

O pompa de caldura este un sistem de incalzire si/sau climatizare care foloseste caldura stocata in pamant pentru a incalzi/climatiza o locuinta. Pompele de caldura geotermale se bazeaza pe faptul ca temperatura in sol, la cativa metri adancime, este destul de constanta pe toata perioada anului.

Pompele de caldura geotermale transfera caldura din pamant in locuinta iarna, iar vara transferul are loc invers, din locuinta in pamant. Spre deosebire de un boiler, o pompa de caldura transfera caldura, nu o produce. Pompele de caldura mai sunt cunoscute si sub numele de sisteme de geo-schimb si nu trebuie confundate cu incalzirea geotermala, posibil doar in zonele in care din pamant ies aburi fierbinti datorita izvoarelor subterane calde.

Spre deosebire de pompele de aer, pompele de caldura sunt mai eficiente (25-50% mai putina electricitate consumata pentru incalzire/racire), au costuri de mentenanta mai scazute, sunt fiabile (termenele de garantie depasesc 25-50 ani pentru instalatia din pamant si 20 de ani pentru pompa propriu-zisa) si nu depind de temperatura aerului exterior. Un dezavantaj consta in costurile de instalare semnificativ mai mari fata de o pompa de aer, costuri care se amortizeaza insa in 5-10 ani.

Tipuri de pompe de caldura geotermale
Sursa: Enciclopedia energiei alternative

Un alt mare avantaj al pompelor de caldura, numite si sisteme de geo-schimb, consta in pastrarea unei umiditati constante de aproximativ 50%, fapt ce face aceste sisteme ideale in zone cu climat umed.

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Exista 176 comentarii la 'Pompe de caldura geotermale' »

 1. Buna ziua. Incep in curand constructia unei case la tara, unde nu exista nici gaze si nici apa curenta (evident se va sapa un put, etc.)si intentionez sa folosesc o metoda ecologica ptr incalzirea locuintei si a apei menajere. Visul meu era sa renunt definitv la electricitate dar se pare ca este inca imposibil. Asadar, m-am oprit la pompele de caldura geotermale, dar inca nu mi-am putut face o parere legata de costurile la care se va ajunge.Casa are o suprafata de 210 mp, 7 grupuri sanitare si o bucatarie. Deci, consum mare de apa.Si de caldura, fiind vorba de 6 dormitoare si un living.Deci, care este tipul de pompa de care am nevoie, si cam care sunt costurile finale? Si voi mai avea sau nu nevoie si de alte metode de incalzire (soba cu lemne…)in completarea acesteia?
  Va multumesc.

 2. Buna ziua
  Nu va putem face o oferta/calculatie de pret deoarece nu avem competenta necesara (inca), dar putem sa va dac cateva idei.

  Pompa de caldura geotermala va va tine sa zicem un 10 grade temperatura de baza in casa (si iarna si vara) si idem pentru apa. Iarna va trebui sa incalziti casa, dar veti porni de la 10 grade, nu 0 sau si mai putin. Vara veti avea probabil cu cel putin 10 grade mai putin in casa decat afara (daca inchideti geamurile si usile).

  Pentru apa puteti folosi sistemele de panouri solare de incalzire a apei (nu fotovoltaice), care nu prea merg insa iarna. Pentru curent e bine sa folositi un sistem combinat fotovoltaic/turbina eoliana.

  Cred ca independenta energetica totala nu este inca posibila, fara costuri mari, dar va puteti apropia de ea la o suma in jurul a 20.000 EURO, in ideea ca aveti casa izolata foarte bine.

 3. Dorina, poate totusi nu este o cauza pierduta. Cum spunea si Ionut, totul este posibil daca ai si bugetul necesar investitiei. Nu stiu in ce zona construiesti dar poate te pot ajuta eu cu o calculatie de pret, daca ma contactezi pe privat, deoarece am nevoie de mai multe detalii.

 4. Ca un exemplu pentru Dorina:

  Energie eoliana sau solara pentru casa de vacanta sau cabana

  Una din cele mai comune aplicatii a energiei alternative este alimentarea cu energie electrica a unei case de vacanta sau cabana, aflata intr-o zona fara access la reteaua publica. Pentru aceasta aplicatie se poate opta pentru alimentare folosind panouri fotovolatice sau generatoare eoliene. Folosirea lor combinata este intodeauna posibila.

  Fiecare sistem care foloseste energia alternativa trebuie proiectat intr-un mod foarte riguros. De aceasta proiectare si optimizare va depinde eficienta si pretul lui de cost. Pentru a determina pretul de cost al unui echipament este necesar sa determinam care sunt consumatorii care vor folosii aceasta energie si care este intervalul de timp in care ei functioneaza.

  Aplicatia pentru determinarea consumatorilor

  In acesta locatie vom folosii urmatorii consumatori de energie :
  eolian

  1. Consumatori In curent alternativ (AC)
  Ore de Zile de
  Putere functionare functionare
  (W) pe Zi saptamana
  Frigider (Stand. 14 cu. ft) 200 10 7
  Televizor color 150 4 7
  Receptor satelit 30 4 7
  Radio-CD player 35 6 7
  Rezerva de energie 50 3 7

  2. Consumatori in curent continu (DC)
  Ore de Zile de
  Putere functionare functionare
  (W) pe Zi saptamana
  Bec60-eco 11W -4buc 44 2 7

  Locatia dispune de urmatoarele caracteristici de potential energetic:

  *

  Energie solara timp de 4,5 ore pe zi
  *

  Vant continu la 12m/s timp de 4 ore pe zi

  Pentru deservirea acestor consumatori sistemul poate folosi panouri solare sau un generator eolian ( turbina eoliana) care trebuie sa produca tot necesarul de energie electrica. Acesti consumatori au nevoie de 4 KWh pe zi timp de 7 zile pe saptamana sau putem considera aproximativ un consum de 124KWh/luna.

  Sistemul are o autonomie de 2 zile, adica poate furniza energia necesara timp de 2 zile chiar daca nu avem nici un aport de energie de la panourile solare fotovoltaice sau turbina eoliana.

  Pentru acesta aplicatie vom avea nevoie de urmatoarele componente principale:

  *

  Panouri solare fotovolatice sau o turbina eoliana
  *

  Grup de acumulatori (baterii reincarcabile) la 6 V
  *

  Regulator de incarcare a bateriei
  *

  Invertor de curent continu (12V) -curent alternativ (220V)
  *

  Lampi economice de curent continu
  *

  Echipamente si conectori pentru subansamble.

  Pentru aceasta aplicatie s-au ales urmatoarele componente :

  Pentru acesta aplicatie pentru acoperirea necesarului de consum vom avea nevoie de :

  *

  10 panouri solare fotovoltaice de 150W sau o turbina eoliana de 1000W tip Whisper WHI-200
  *

  2 regulatoare de incarcare Steca pentru panouri ( turbina eoliana include un regulator propriu )
  *

  10 baterii acumulatori cu ciclu profund tip SB6/330A
  *

  1 invertor Steca RI de 500W putere la iesirea de 220VAC
  *

  4 becuri economice de 11W curent continu

  Estimarile sunt facute in baza unor valori ipotetice iar realizarea si implementarea lor necesita o proiectare riguroasa pentru optimizarea performantelor si costurilor (care pot suferii ajustari importante)specifice fiecarei locatii.

  In cazul in care reteaua de energie electrica se afla la o distanta mai mare de 200-300m de locatia cabanei ( casei de vacanta ), alimentare cu energie alternativa devine cea mai rentabila solutie.

  Beneficile sistemului sunt exceptionale. Pe langa faptul ca aceste sisteme furnizeaza energie ecologica, aceste sisteme ofera independenta energetica totala. Acesta este solutia de a obtine energie electrica gratuita.

  Estimarea financiara a sistemului

  Costurile aferente echipamentelor folosite in acest exemplu, publicate mai jos, sunt doar estimative, urmand ca la evaluarea finala a fiecarui proiect sa fie aplicate reduceri de preturi corespunzatoare topologiei si dimensiunii fiecarei aplicatii. Datorita unicitatii fiecarui proiect costurile aferente fiecarei aplicatii pot sa difere semnificativ.

  Preturile estimative ale echipamentelor folosite in cadrul acestui exemplu sunt :

  *

  Panou fotovoltaic 165W Cod: LPS00253 – Model: USP150 Pret: 751 Euro
  *

  Turbina eoliana Whisper Cod: LPE00333 – Model: WHI-200 Pret: 2500 Euro
  *

  Regulator incarcare Cod: LPC00017 – Model: Tarom430 Pret: 260 Euro
  *

  Acumulator 6V / 330Ah Cod: LPB00017 – Model: SB6/330A Pret: 398 Euro
  *

  Invertor Steca 500W Cod: LPI00005 – Model: 550 I Pret: 485 Euro
  *

  Bec economic 11W Cod: LPL00010 – Model: ESL11 Pret: 10 Euro

 5. Buna ziua,

  As dori daca se poate sa dimensionarea costurilor pt trecerea la energia alternativa a unei vile care are o suprafata utila de 211 mp, suprafata construita 285 mp ; vila are in componenta urmatoarele :
  3 dormitoare , 4 bai , birou, living ,bucatarie, beci .
  As dori alimentarea cu energie alternatativa ( as fi interesat daca se poate obtineraea curentului electric necesar + caldura ) practic deconectarea de la sursele uzuale de curent si caldura.

  Ma puteti contacta pe telefon 0728647888.

  Cu stima,
  Tiberius

 6. Din pacate nu suntem in masura sa realizam proiecte de sisteme de incalzire/furnizare a electricitatii pentru locuinte.

  Va putem indruma catre magazinele care comercializeaza astfel de produse. Puteti incerca Solaria – http://www.solaria.ro

 7. Multumesc mult pentru raspunsuri. Incerc sa fac un rezumat sa vad cam ce si cat se potriveste (nu sunt blonda dar sunt grea de cap ).Inca o specificare. Nu este casa de vacanta, ci este locuita in permanenta iar consumul de curent este destul de mare ( numai unitatile calculatoarelor – 4 la numar – si monitoarele….) asadar, in acest ritm, nici in 40 ani nu as avea banii necesari pentru o investitie care sa-mi ofere independenta energetica. Multumesc inca o data pentru raspunsuri si sper sa nu fie o problema daca va voi mai deranja cu cate o intrebare.

 8. Nu e nici un deranj cu intrebarile. Incercam sa invatam si noi impreuna cu cititorii nostrii.

  Cat despre independenta energetica cred ca se poate atinge fara a avea nevoie de cifre astronomice, dar oricum te poti astepta la 15-20% din valoarea casei.

  In plus trebuie sa ai grija cu consumatorii, cu cat sunt mai putini cu atat e nevoie de mai putini bani…

 9. Buna ziua.Incep in curand incep constructia unei case familiare intrun loc, unde nu exista nici gaz si nici apa curenta (ne am gandit la un put)si intentionez sa folosesc o metoda ecologica ptr. incalzirea locuintei si a apei menajere.As dorii sa renunt definitv la reteaua electrica comuna ceea ce sper ca este posibil. Asadar, intrebarea ar fi daca pompele de caldura geotermale si incalzirea solara ar fi de ajuns pentru incalzirea casei si sistemul de electricitate? Casa va avea o suprafata de 230 mp, 2 grupuri sanitare,bucatarie si o piscina interna.Ar fi un consum mare de apa si de caldura.Va rog daca puteti sa-m oferiti un sistem de care as avea nevoie si cam care ar fi aproximativ costul final?

 10. Am inceput constructia unei case P+1, avand o suprafata de aprox 215mp. Locatia – Constanta. As dori sa stiu daca varianta de incalzire folosind energia geotermala ar da randament. Deasemenea as dori sa cunosc pretul investitiei – pret instalatie, pret manopera, costuri exploatare si intretinere.

 11. va rog sa mi spune ti si mie cum se monteaza sistemul pt pompe de caldura
  am sapat si treb sa introduc circuitele
  vreau sa termin pe afara de facut si apoi sa realizez si sa achizitionez aparatul pt instalare in camera centraleiam cumparat 1000 m conducta de polietilena de 32 la 10 bari
  imi poate spune si mie cineva procedura de montaj da la un capat la altul?

 12. Buna,

  ideea este ca se pot face economii nu independenta totala pt. ca intervine legiuitorul ca n cazul centralelor de ap. cand s-a intervenit pt a opri debransarea.
  eu daca as avea acum bani as face o casa complet eco eoliana (cu ax vertical!) panouri solare etc, popa geo pt. toate aste trebuiesc bani iar acum pt. castatul mai suventioneaza ceva este de luat in seama.. pana a face energie pt a vinde in sistem national este cale lunga si sunt alti lei cu care tebuie sa lupti .. dar o independenta de 80-90 % eu zic ca se merita

 13. buna ziua,

  am auzit cat de bune sunt aceste pompe geotermale si intentionam sa ne achizitionam una. locuim intr-o casa cu 1 nivel, de 175mp de nivel. momentan avem o centrala cu butelii dar vrem sa o schimbam cat mai curand posibil deoarece nu este atat de economica pe cat ne-am fi dorit.
  intrebarea mea este cat de eficienta este aceasta pompa geotermala, costurile achizitionarii uneia si unde o pot gasi.
  va multumesc!

 14. Buna ziua,
  Am auzit de pompele geotermale, si de faptul ca statul ar subventiona o astfel de investitie.Am construit o casa cu o suprafata locuibila de cca.200mp, si am ajuns la faza in care ar urma sa montam un sistem de incalzire. Intrebarea este daca aceste pompe geotermale sunt eficiente si in zone geografice foarte friguroase:jud Harghita.
  Multumesc, Cristina.

 15. Cristina, dpdv teoretic pompele de caldura se infig in pamant, unde la o adancime de cativa metri se pastreaza o temperatura pozitiva constanta tot timpul anului, deci ar trebui sa functioneaze si in Harghita (poate vor trebui infipte putin mai mult in pamant).

  Este bine oricum sa te consulti cu o firma care vinde pompe de caldura daca exista conditii de instalare pentru functionarea la parametrii normali.

 16. Buna ziua,
  am un spatiu comercial P+2 in suprafata de 400 m2 pe nivel,adica 1200 m2 in total.Doresc o varianta de incalzire pt acest spatiu ,mai putin varianta incalzire cu gaz deaorece gazele sunt la 300 m .Spuneti mi va rog ce solutie putem gasi pt a rezolva aceasta problema.
  Multumesc

 17. Gaz s-au lemn, s-au lemn si peleti

 18. Incalzirea geotermala trebuie sa ai o suprafata mare de teren liber pentru tubulatura un sol lutos eu am una facuta de un prieten pentru o casa de 160 m2 a sapat pe o suprafata de 300m2 la o adancime de 3m si apus aproape 500m de tubulatura pompa este facuta de el din instalatie de aer conditionat rezultatul a fost curent electri pe luna noiembrie 106lei la o caldura de 24 grade c

 19. Intrebare pt. Nini.
  Suprafata am, dar as vrea sa stiu cat m-ar costa o astfel de investitie.Curentul electric nu mi se pare prea mult, depinde in ce zona este casa.Eu am casa intr-o zona foarte rece a tarii: Harghita.

 20. Pentru Tiberiu si ceilalti membrii…
  Va rog sa aveti putina rabdare pana reglementez implementarea solutiilor alternative in domeniul firmei si revin cu detalii amanuntite pentru fiecare caz in parte.
  Va multumesc pentru intelegere.

 21. pentru CRISTINA LOCUL UNDE SAPA PT TUBULATURA TREBUIE SA BATA SOARELE EU AM PLATIT SAPATURILE EU AM CUMPARAT TUBULATURA AM MONTATO NU POT SA-TI SPUN UN PRET SIGUR EU AM PLATIT 2300 EURO PRETENULUI RESTUL LE AM CUMPARAT IN TIMP SI LE AM FACUT IN REGIM PROPRIU COMFORM SCHITEI LUI

 22. nu este destul ca e scumpa, costa o gramada de bani curentul la o asemenea instalatie.
  cu bani aia platesti in avans pe o centrala gaz si ai toata viata, si nu mai platesti facturi in plus dupa o asa mare investitie.
  asaca care este avantajul ca eu nul vad, sunt numai smecheri si minciuni, da , aia care se distreaza cu bani pot,dar nu oricine.

 23. se pare ca nimeni nu stie pretul unei astfel de instalatii, macar principiul de functionare stie sa-l explice cineva si ce componente se folosesc.Sunt firme care monteaza asa ceva in romania?

 24. Dorina asa este cu independenta electrica , sunt mai scumpe potcoavele decat calul sau altfel spus bani pentru independenta electrica ii adaugati in casa pentru izolatie si va apropiati cat mai mult de conceptul “casa pasiva” (izolatie mare = pierderienergie termica minima).
  Se merita in schimb incalzirea locuintei cu incalzire geotermala.
  avantaje pe langa faptul ca este nepoluanta se amortizeaza relativ repede,nu depindeti de gazele rusilor sau Petrom ,va permite automatizarea sisiguranta in exploatare va permite icalzirea alternativa pe aceasi instalatie de calorifere cu centrale pe gaz lemne sau peleti cu ardere eficienta .
  Cat despre preturi multe sunt descurajante si ca sa argumentez va spun ca am achi zitionat in decembrie doua bucati invertor de curent 12v-220v la 500v cu pretul de 100 RON si nu 485 euro adica 2000 RON .
  Inteleg castig dar nu de 20 de ori mai mult pentru ca descurajeaza pe oricine si ajungem tot la lemne si carbuni;si in loc de cronotermostat de ambient ajungeti sa va angajati fochist la atatea sobe si in loc de energie verde pentru a respira oxigen vom respira CO2.
  Eu nu spun ca le stiu pe toate dar am facut constructii ,electronica si automatizari , instalatii si chiar frigotehnie ;pentru ca pompa de caldura geotermala este un produs frigotehnic.
  Comentariu pentru Sergiu
  Pretul difera dela caz la caz : 1. Putere calorica(suprafata si volum incalzit ,izolatia locuintei)
  2. Zona locuintei(campie ,munte, depresiune)
  3. Locuinta construita sau care urmeaza sa se construiasca
  4. Randament :adancimea sau lungimea si adancimea la care se poate “fura” temperatura terestra
  5. Realizarea cu firma realizata sau in regie proprie cum a facut Nini.
  Concret posed 3 locuinte in zona Ilfov.Una are gaze si ma costa mult instalatia gazului si factura lunara ,iar in celelalte 2 ,care se incalzesc cu sobe demarez in primavara incalzirea geotermala in regie proprie.
  Comentariu pentru Nini:
  Soarele nu prea influenteaza temperatura la 3m. adincime si in plus sa sapi pentru 500m. in lungime adinc de 3m. costa mult.
  In situatiile cand casa nu e construita se recomanda realizarea unui subsol cu serpentina PE in jurul lui si ai si spatiu pentru centrala.
  Comentariu pentru Iulian :
  Sa iti mearga bine cu firma!
  Frigiderul nu fuctioneaza pe invertor de 500W la pornire frigiderul si in general toate electromotoarele consuma cu mult mai mult (de 3 ori puterea)depasind puterea instalata.

 25. Si eu sunt interesat de pompele de caldura dar din cate stiu eu nu se sapa santuri pt conducte ci se foreaza puturi (2-3 nu stiu sigur)si se face un fel de circuit al apei.

 26. M-am interesat eu, si nu este chiar asa de scumpa, acceptabil.

 27. Se poate capta caldura pamantului si prin serpentine montate pe verticala si prin serpentine montate pe orizontala, cele din urma fiind mai scumpe datorita unei manopere mari pentru saparea putului

 28. Comentariu la comentariu lui Mitica. Invertorul de 100 lei este cu sinusoida modificata si nu face decat sa transforme cc in ca si de obicei, la acest pret nu are o calitate si o fiabilitate prea buna. El este facut sa-l folosesti cu totul accidental . Un invertor de 485 euro este profesional, fabricat de o firma cu renume nu de o firma ” no name ” si obligatoriu cu sinusoida pura.Acest invertor poate avea rol si de incarcare a bateriilor , si de charge regulator in cazul conectarii la un sistem fotovoltaic si de automatizare si sa porneasca un generator diesel/benzina , deci inca multe alte functii. Este incorect acest comentariu fiindca si intre un Fiat 500 si un Land Cruiser este o diferenta foarte mare de pret desi amandoua au volan ! Nimeni nu este interesat sa aiba adaos foarte mare si sa nu vanda nimic !!!

 29. Comentariu pentru Cristina
  O pompa de caldura pentru o casa de cca 200 mp costa in jur de 11 000 euro fara tva.Nu se sapa la 3 m pentru amplasarea serpentinei ci la 20-30 cm sub temperatura de inghet a solului pentru zona geografica respectiva. Se recomanda ca suprafata externa a serpentinei sa fie egala cu suprafata serpentinei din pardoseala.

 30. Comentariu pentru Cristina. Este vorba de 20 -30 cm sub adincimea de inghet. adica , pentru Brasov de exemplu , adancimea la care se monteaza serpentina externa este cam la 1 m si banuiesc ca si pentru Harghita este cam tot asa.

 31. As dori sa va intreb si eu in legatura cu incalzirea geotermala.
  1. Din punct de vedere tehnic se poate aplica si pentru un bloc de 10 etaje cu 44 de apartamente, folosind reteaua de tevi si calorifere existenta?
  2. Avand in vedere ca 2 m de teren in jurul blocului este propietatea locatarilor varianta ceea mai buna ar fi sistemul verical si cam cate puturi ar trebui facute?
  3. Ar fi nevoie de mai multe pompe de caldura sau una singura ar putea asigura incalzirea?
  4.Fiind mai muti beneficiari(44 apartamente) probabil si cheltuielile ar fi mai putine ca la o casa particulara?
  Va multumesc anticipat.

 32. am o locuinta de 66mp(casa la pamant). Spatiul verde disponibil este de numai 39 mp.(curtea este f mica). Se justifica folosirea unei pompe geotermale in acst caz? Este posibil)?

 33. buna ziua
  ma numesc cosmjin si sint jud dambovbita sat izvoare com voinesti
  am o suprafata de 13m latime pe 56 lungime si construesc o casa de circa 160mp avem curenta si as vrea sa stiu si eu daca econvenabil la instalarea unei pompe geotermale va multumesc! si sper ca nu vam suparat cu intrebarea mea cu respect cosmin.

 34. buna ziua
  am si eu o casa in jud. dambovita sat. costesti din deal , mar interesa si pe mine o instalatie geotermala , casa are o suprafata de 450m , p+1+m ,
  va multumesc.

 35. buna ziua
  as vrea sa contruiesc o casa de 150 mp
  sunt departe de gaze si curent electric
  as dori sa folosesc energia geotermala si cea solara
  doresc sa fac intotalitate o casa ecololiga
  ma-ti putea ajuta cu cateva detali despre ce ar trebui sa fac
  ce surse ar trebui sa fac si cat mar duce investitia
  va multumesc anticipat
  astept sfaturile dumneavoastra

 36. ‘daniel’ Solutia ar fi: panouri solare cu tuburi vidate, si panouri fotovoltaice, sau generator eolian depinde si de zona!
  Sunt multe ideei bani sa fie ca restu vine de la sine!

  EDIT: Fara date de contact in comentarii. Publicitatea nu e moca ! :)

 37. Cam ce putere electrica instalata are o astfel de pompa geotermala? Ca sa stiu cam cata energie electrica se consuma sa zicem pe o luna. Aceste pompe produc si apa calda manajera?
  Astept raspuns pe adresa de e-mail.
  Multumesc
  Cristi

 38. mai lasatzi-o dracului de mentenantza.nu putetzi spune in romaneste intretzinere sau service?

 39. Aceste sisteme sunt foarte bune, nu se discuta, dar ele in realiatte nu costa atit de mult. O asemenea sistema se poate de confectionat de sine statattor in conditii de casa. Eu sunt inginer in domeniul asta, si practic stiu constructiike la toate sistemele de onversie a energiilor reginerabile inclusive si cele solare si eoliene. Pentru a confectioa acasa aceste sisteme ai nevoie in jurul de 300$ cel mult 500$ , dar nici decum mii de euro, si acesata in cazul daca piesele le vei comanda, sau daca le vei procura de prin magazine. Eu fiind inginer, pot spune ca pe m-ar costa in jur de 150-200$, nu mai mult

 40. Casa familiala, zona Predeal,350 m*m locuibili, altitudine 1071m,daca se preteaza folosire de pompa geotermala.

 41. Stiti vreun site de pe care se pot achizitiona astfel de sisteme dar cu preturi mai romanesti ca altfel nu mai facem nik ?!!!?

 42. vrajeala de doi lei nimeni nu spune concret ce este cu pompa de caldura totii vorbesc dar nimeni nu are asaceva montat toti dau cu parerea.

 43. eu am montat panourii solare cu tuburii vidate cu pipa luate la un pret bun de 280euro am 2 panourii la un boilar de100 litrii fara rezistenta elecrica merge impecabil toato vara apa a avut temperatura de70grade apa menajera sa vedem iarna

 44. In America exista o firma care produce panourii foto voltaice tip folie cu care invelesti casa la un pret de 4 dolari metru patrat la noi nu exista de ce?

 45. pentru ca nu stiu lumea de ele si nu sunt cereri

 46. Mi se pare aberant sa ingrop in pamant cu captarea geotermala mii de euro. Eu mi-am luat o pompa de caldura aer-apa cu 3000 de euro de la Railton care m-a scos mai ieftin decat gazul. ca sa imi instalez una geotermala mai trebuia sa sap de 4000 eur; ma intreb daca imi recuperam banii din diferentele de eficienta.

 47. Buna

  Citesc despre aceste pompe geotermale si am impresia ca cele apa-apa sunt cele mai eficiente daca in apropiere am acces la un izvor de apa termala cred ca as putea folosi o astfel de pompa . Puteti sa-mi spuneti ce temperatura minima trebuie sa aiba apa izvorului ?

 48. Quote:
  In America exista o firma care produce panourii foto voltaice tip folie cu care invelesti casa la un pret de 4 dolari metru patrat la noi nu exista de ce?
  @micutule, daca stii intradevar da si tu un link, o adresa de unde sa luam aceasta folie extra !!!:)

 49. Pentru Dorina si altii care sunt interesati de pompe de caldura , sisteme solare de incalzit apa, panouri fotovoltaice, eoliene…… este bine sa intrebati si oameni care se pricep, care lucreaza in domeniu. Este distractiv sa pui intrebari pe un forum,dar neexistand o experienta prea mare in acest domeniu este foarte rau cand se dau raspunsuri care nu au la baza informatii de specialitate si se bazeaza foarte mult pe expresii de genul ” am auzit ca …. “.

 50. aveti dreptate domnule Ifrim, vom face cursuri,orice sa nu ma fim “taxati” ca doar asa invata romanii din mers !!!

 51. Pentru Ciprian
  Nu este in intentia mea sa “taxez” pe cineva , dar pentru ca noi romanii vrem sa invatam “din mers” se vede prin faptul ca suntem ULTIMII DIN EUROPA la aplicatii cu energii neconventionale, chiar si bulgarii au campuri de eoliene si lege care subventioneaza aceste sisteme solare si eoliene pentru persoane fizice ! Noi toti si mai ales cei tineri pot hotara daca vor sa invete haotic din mers sau temeinic din informatii corecte .

 52. nu m-am referit LA dumneata, ca ne taxezi ci la sistemul din Romania ­čśÇ

 53. pentru Dacian. As vrea sa ne spui si noua cum merge pompa de caldura aer – apa Railton si anume consumul de curent pentru apa calda si caldura. multumesc

 54. cauta panouri fotovoltaice plus turbina eoliana.cu amindoua ajungi la 3050 euro de la cepakov.com

 55. O pompa de caldura aer apa cum este cazul lui Dacian nu este un mare fas intrucat entalpia aerului pe perioada anotimpului rece in tara noastra este prea mica pentru ca agregatul sa furnizeze performanta reala. Cand spun acestea m-a refer la cantitatea de energie pe care o absorbi din reteaua de electricitate vis a vis de ceea ce trimiti in utilizare; daca esti riguros vei constata ca imediat ce temperatura exterioara scade sub 0 (respectiv 273 Kelvin) COP-ul instalatiei lasa de dorit.Si asta este valabil pt orice pompa de caldura aer/apa sau aer /aer.Dupa ce ca ai dat 3000 euro pe aceasta mai platesti si la curent de te rupi.Draga Dacian eu iti recomand ca sa folosesti jucaria numai atunci cand temperatura aerului exterior este mai mare de 7 grade (280K) ca doar atunci iesi mai bine (comparabil cu pretul gazului de teava).Pentru temperaturi negative (sub 0 grade) treci pe radiatoare electrice ca sunt ieftine de tot si consuma la fel ca hardughia aia in respectivele conditii.

  Pentru cei interesati de caldura ieftina iarna nu ramane altceva decat pompele de caldura geotermale care ofera costuri de exploatare inferioare gazului metan si lemnului de foc (1/3 respectiv 1/2 din valoarea combustibilului consumat) astfel incat reusesc sa-si amortizeze cheltuielile cu investitia initiala in circa 5 -8 ani. De obicei durata de viata este de peste 15 ani.

 56. MA INTERESEAZA SI PE MINE O ASTFEL DE INSTALATIE PT O HALA DE 150mp. MIHAI CONSTANTIN TEL 0722151638

 57. si eu sunt interesat de o astfel de instalatie
  tel 0757945667

 58. pentru Delmar. costurile de operare totale la pompa mea Railton sunt ceva sunt nivelul celor care le-am avut pe gaz.
  avantajul mai e ca imi fac si rece vara.
  per ansamblu e mai ergonomica solutia asta si costurile de operare sunt acceptabile.
  am vrut sa imi instalez o pompa de caldura cu sursa geotermala insa ma mai costa forajul vreo 6-7000 eur; am calculat repede si imi trebuiau vreo 20 ani sa imi amortizez diferenta asta de costuri initiale din economia la curent electric.

 59. Draga Dacian,

  se pare ca tu ori nu intelegi despre ce este vorba ori iti faci reclama produsului pe care il vinzi.De ce spun asta? Din doua motive: 1)pretul pe care il spui este fals (cu 3000 euro nu cumperi o instalatie completa); 2)o pompa de caldura aer-apa in RO nu se justifica in comparatie cu o intalatie pe gaze (deocamdata).
  Ar fi corect sa nu faci reclama falsa (daca tu vinzi aceste poompe de caldura) sau sa te pui putin la punct cu teoria (in cazul ca nu te ocupi cu vanzarea acestor pompe de caldura).

  Cu respect,
  C.G.

 60. Salutare, eu fac foraje pentru pompele geotermale. Sapam pana la 150m adancime, introducem 4 tuburi Rehau turnate nu sudate si umplem gaura cu material special de cimentare, cu conductivitate termica speciala. Totul intre 25-30 euro/metru. Pentru toti cei interesati, nu faceti lucrari cu amatori, o sa regretati dupa bani. Peste 2-3 saptamani o sa pot sa va dau detalii si despre pompe si sistemele de distributie in interiorul casei. La multi ani!

 61. domnule GEOLOGU o mica intrebare am daca ai mai facut forari la mare adancime adica peste 100m sunt panze freatice de adancime sub presiune?am cautat ceva pe net da nu prea gasesc mai nika , cam pe la ce adncime ar fi si daca sunt , in zona moldovei stau ,

 62. domnule GEOLOGU am rugamintea sa dati toate detaliile despre pompa si instalatia in sine,pretul de cost pentru diverse suprafete,poate facem si noi romani niste pasi cit de mici in aceasta directie. La multi ani!

 63. salutare si eu sunt interesat domnule GEOLOGU pt sapaturi in zona p-neamt ce sfaturi imi puteti da ?
  de cate foraje as avea nevoie pt o constructie de 100mplasol si 75mp la mansarda si la ce adancime .LA MULTI ANI !!!

 64. Salutare, am aceleasi intrebari ca si dl.ion petre. M-ar interesa in prima faza tipul si modul de asezare ale tevilor in pamant (teoriile le-am vazut mai sus), dat fiind faptul ca in primavara ma voi apuca de “sapaturile” pt.fundament si as vrea sa si asez tevile.

 65. m-ar interesa si pe mine o instalatie geotermala,dar ma-i mult cum functioneaza legea de subventionare a energiilor ecologice ,se practica sau nu ,obiectivele care trebuie sa le indeplinesti si procentul de subventie.un calduros salut FLORIN

 66. salut la toti.subiectul e f.interesant.intentionez in viitorul apropiat sa instalez ceva de genul pompelor geotermale.astept cu nerabdare sfaturile celor avizati.
  cu respect!

 67. Buna ziua!
  M-ar interesa tipul si modul de asezare ale tevilor in pamant , apoi instalatia din interior cum trebuie facuta ( prin pardoseala sau clasica – calorifere). Casa este deja construita de anul trecut si anul acesta am dori sa facem instalatia termica . M-ar interesa acest sistem. Poate cineva sa-mi spuna si un pret cat mai real . Multumesc anticipat.

 68. Toata lumea e cat mai interesata…………dar nimeni nu stie inca nimic.Si eu sunt interesat cat mai urgent dar nu stiu incotro sa o iau,maine,poimanie vine primavara si nu stiu ce sa fac……

 69. Salutare din nou! Am terminat de sapat cele 2 foraje de 100m, pentru incalzirea/racirea/apa calda menajera pt o casa de ~ 200 m2. sa vedem cum va functiona. Ca si costuri, un astfel de sistem nu e chiar pentru oricine, e cam scump. in total, pentru o casa de 200 m2 s-ar situa intre 20000-30000 euro. Functioneaza minim 50 ani, reduce factura cu 50-70%. pentru membrul turbo_power21 – apa dancime sub presiune nu prea e in moldova. La voi, sursa de apa e apropiata de suprafata. In Campia Romana sunt strate acvifere de adancime cu apa sub presiune.
  mai ne auzim, salutari!
  Apropo, doar daca cineva e f interesat, vizitati http://www.hidrogeofor.ro

 70. Buna ziua ,sunt oana si am si eu 2 intrebari pt. geologul:care sisteme sunt mai eficiente:cel vertical sau cel orizontal la incalzirea geotermala.Eu am o casa situata in judetul Dambovita de circa 200m2,si as vrea sa mai stiu de cate puturi este nevoie.La noi in zona panza freatica se afla la aprox.4-5m.Ce sistem de incalzire geotermala este mai convenabil ca eficienta si cost

 71. Buna ziua
  Am si eu o casa in jud Dambovita de cca170 m.p.
  As opta ptr sistemul orizontal, ptr ca am o curte destul de mare.
  M-ar interesa sistemul in sine si punerea in opera, eventual in paralel cu un sistem de incalzire solar.

 72. B─âi frate, poate cineva sa-mi schiteze si mie cum se poate construi prin forte proprii un sistemviabil de incalzire folosind pompa de caldur─â? De curand m-am apicat de constructia unei case si ma ingrozeste faptul c─â: ce grasa o sa fie factura la incalzire. Multumesc

 73. pentru Oana,
  sistemul apa-apa functioneaza cu apa din pinza freatica care este racita si refulata in al doilea put care nu trebuie sapat in aceeasi pinza freatica, (deci 2 puturi cu distanta minima de 15m intre ele) nu adincimea conteaza ci debitul de apa necesar pompei de caldura, in functie de suprafata de incalzire si sitemul folosit. Coeficient de performanta:
  apa – apa 1 kw electric = 6 kw termici
  sol – apa 1 kw electric = 5 kw termici
  aer – apa 1 kw electric = 3,5 – 4 kw termici

 74. pentru kata,
  poate ca la prima vedere un astfel de sistem pare simplu (ceea ce nu este deloc), dar daca ai de gind sa faci asa ceva de unul singur ar trebui sa studiezi documentatia de specialitate de la firmele cu istoric si portofoliu, caci mentenanta si interventiile dupa instalare ar putea fii costisitoare, fiind foarte putini specialisti in domeniu.

 75. eu mai degraba as opta sa fac o gaurica destul de adanca in pamant si sa bag o serpentina destul de mare ca suprafatza si sa recircul apa prin ea si daca serpentina mea ar fi situata si in panza freatica de adancime ar fi kool , voi ce zicetzi , asa nici nu se va pierde lichid in panza nu poluam si eu zic ca ar fi cam acelasi randament ca si la apa apa ,

 76. pt.Geologul…..aveti si oferte pt pompe?Preturile de mai sus pt foraj reprezinta doar manopera,sau inclusiv materiale,tevi,cu sau fara tva.Sint interesat de foraj linga Cluj,cu cine tre sa iau legatura.In alta ordine de idei pompele de caldura cu sistem radiant in pardoseala este in momentul de fata cea mai buna vizavi de pret -randament.In zona-cj-totul costa in jur de 10000 eur,sa fie functionala,personal nu am toata suma si mai caut,sper sa ajung undeva in jur de 7000 eur cu tot cu boiler pt apa calda menaj si tot ce implica asta

 77. pentru turbo_power21
  ar fi bine ca intii sa va documentati si pe urma sa va dati cu parerea, o parere este buna acolo unde nu intervin si finantele, astfel costurile unei asemenea instalatii vor creste nejustificat.

 78. DANE numi spune mie de documentatii si parere , da tu ce vrei sa ai caldura in casa asa dea MOAKA adica sa nu investesti nimik ,citez finantele , sau pt tine merge mai bine proverbul , pica para malaiata in gura lui natafleata , ba da vreti asa energia sa vina direct de peste gard si so culegem gratis sau cum ca nu te intzeleg , sau ai ceva proiecte de perpetuum mobile danile si noua sa nu murim DUDE , hai poate facem o afacere cu apa calda ­čśÇ

 79. forumul este pt, discutzii si pareri DANE sau poate ai uitat titlul POMPE DE CALDURA GEOTERMALE si cam ce ai zis tu mai sus , ma indoiesc apa termala nu dai asa de usor de ea , si nu cumva sa confunzi pompa de caldura cu pompa de caldura geotermala care e cu totul difarita ­čśÇ

 80. eu ma refeream la faptul ca exista dimensionari exacte care se fac in functie de suprafata de incalzit, sistemul de incalzire folosit (pardoseala, calorifere, ventiloconvectoare) de temperatura interioara dorita si una medie exterioara.

 81. da si dimensionarile astea le fac numai firme binisor specializate sau si alti inginerasi priceputzi care au mai facut asa ceva , noi cei care nu facem toata ziua de astea nu prea pe pocnim asa de bine , poate intelegi ce vreau sa zic , adica nu pot peste noapte asa ca neamtzu sa ma apuc de pompe sau mai stiu eu ce , trebuie documentazie multa si multa munca , sa nu crezi ca titzi cei care au un asa sistem le merge perfect

 82. pt oana: amandoua sunt eficiente daca sunt construite bine. totusi, daca ai spatiu destul, (500mp) cel orizontal este mai ieftin cu 10-15%.
  pt radu m: daca reusesti sa faci sistemul (si merge) chiar si cu 10000 euro cauta-ma si spune-mi si mie cum ai reusit. Am foarte multi clienti interesati de un pret mic. Eu momentan nu am reusit mai jos de 17000 cu foraje, pompa si instalatiile din casa.

 83. am o casa e 600 de m2 facuta pe 3 nivele din caramida cu placi de beton intre etaje si as vrea sa stiu care ar fi cea mai ecomic a incalzire

 84. Cu pompa de caldura incerci sa scoti de la mediu printr-o teava de 15 -20 mm energie la temperatura de max 75 grade celsius si arunci la cos de la o soba cu cos de 120 -150 mm gaze la o temperatura de 250 – 300 grade celsius .
  Acolo trebuie facute investitii in recuperare de caldura prin condensatie .

 85. nu vreau sa supar pe nimeni dar tot ce e mai complicat si dichisit , imbibat in integrate si circuite de tot genu , mi se pare mai neeconomic sa zic dpdv al consumului de energie , fie ea electrica sau termica , pentru petrica , ideea cu dezumificare e buna dar nu stiu cat e de rentabila la buzunar , asi prefera metoda clasica , mai eftina si mai putzin eficienta recunosc , dar in timp cu mici modificari se pot face multe , zic eu , astept contradictzii , sper sa nu supar pe nimeni ­čśÇ

 86. pentru turbo_power21 nustiu de ce ti se pare asa complicat .sistemele sunt chiar simple adica incalzesc sau racesc direct aerul prin tubulatura este dus acolo unde este nevoie , in 30 min ai cald sau rece . in comparatie cu calorifere sau podeaua radianta care necesita mult mai mult timp in consecinta un cost mai mare de energie . eu lucrez in domeniu mai mult pe afara dar in europa nu prea se cunosc asemenea sisteme. cel mai eficient este sa incalzesti direct aerul.acum sursa depinde de tine ce alegi. eu la cati am facut asemenea sisteme au fost foarte multumiti. parerea mea e ca americani sunt mai inainte un pic ca noi ,de ce sa nu invatam de la ei ceea cei mai bun?

 87. salutare pentru domnul Petrica cat ar costa o instalatie de care ai spus la o casa de 200mp cu pompa de caldura aer-aer si centrala pe gaz sau electric? multumesc

 88. pentru domnul belovici , fara suparare americanii sunt CU MULT INAINTE ca noi , dar totusi 30 minute sa incalzesti aerul e cam mult , nu stiu exact cum functzioneaza acest sistem dar ma gandesc ca un foen incalzeste aerul instantaneu , pote ne dai ceva explicatzii mai detaliat despre sistemul folosit de tine , multzumim mult .

 89. cu stima domnul belovici . pentru o casa de 200mp costul centralei pe gaz metan sau gpl de 30kw cu pompa de caldura aer- aer ,evaporator, cronotermostat , tubulatura din tabla zincata grile pt refularea aerului… etc. plus manopera ar ajunge pe la 6000de euro. sanatate si numai bine.

 90. pentru turbo_power21 banuies ca dela mine doriti informatia. da eu refeream ca in 30de min e cald in casa., normal aerul se incalzeste instantaneu. va dau seit-ul pentru mai multe informatii. am instalat multe sisteme din astea chiar vi le recomand . cu stima petrica

 91. salut petrica scuze pentru confuzie , am vazut un sistem pentru aer cald , intrun service auto , o hala destul de mare , era un fel de radiator, ca la autovehicule , cere era ventilat cu aer de catre niste ventilatoare , am vazut ca facea destul de bine fatza la sala mare , agentul termic era apa ,care era incalzita intrun cazan pe lemne , acest sistem lam vazut si la o biserica din judetzul meu ,
  acum ma gandesc cam ce randament maxim ar avea un sistem de acesta cu racire fortzata ,sa zic, si cam la ce temperatura ar trebui sa fie agentul termic , din cate am citit pe net , temperatura ideala a agentului termic nu ar trebui sa depaseasca cam 40 45 de grade pentru un randament maxim .

 92. pai nustiu pt ce ti-ar trebui sa incalzesti. daca imi dai mai multe informatii te-as putea ajuta cu placere. depinde de mc de incalzit in baza acestora dimensionezi bateria de incalzire prin care curge agentul termic si temperatura agentului totodata si debitul de aer care trece prin ea .

 93. fii atent petrica vreau sami fac un arzator mai bine zis un cazan care arde rumgus ,sau talaj , in general lemn , aici unde stau eu se gaseste asa ceva , baietzii noaptea sa scape de el il arunca pe rau la vale , si asi construi un mic cazan in care sa ard lemnul si sa produc apa calda , ai ceva ideii , suprafatza casei e cam 100 m2 pe 2,5 inaltzimea camerei

 94. Sa recuperam si caldura din apa calda care se scurge de la baie.

 95. Penru turbo_power21 incearca o soba cu ardere inversa sau o presa de brichete de rumegus care merg arse la orice cazan.
  Bafta.

 96. poate te ajuta cu ceva seit-ul asta pt construirea cazanului. http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t356786.html ai avea nevoie de 15kw termici care sa-i produca cazanul respectiv. acum nustiu cu ce vrei sa incalzesti locuinta cu : calorifere ,incalzire in pardoseala sau un sistem centralizat care sufla aer cald prin tubulatura ?in baza acestora stabilesti temperatura agentului termic.

 97. mersi andone la presa de brichete mam gandit si eu am vazut mai multe filme pe net cum se preseaza rumegusul (youtube )

  pentru PETRICA am gandit ca ar fi mai eficient daca asi folosi incalzirea prin pardoseala la partier zona acoperita de gresie , baie bucatarie ,hol , iar in living si mansarda sa fac incalzire clasica cu calorifere , DAR pentru aceste 2 sisteme necesit doua temperaturi diferite ale agentului termic 66 grade e prea mult pentru pardoseala iar 35 40 grade e prea putzin pentru calorifere , ai ceva idei cum asi putea sa le cuplez la acelasi cazan , ceva repartitoare ,

 98. da se poate normal! iti trebuie 3 circuite unul pentru radiatoare, unul pt boiler pt acm, si unul pt pardoseala cu vana amestec cu 3 cai cu termostat de unde ii reglezi temperatura.

 99. Eu deja lucrez si sper sa si termin un cazan de 15- 25 kw cu ardere cu gazeificare unde randamentul de ”ardere” este de 98 la suta dar nu sufla nimic nici o firma care constuieste cazane de randamentul de transfer al caldurii respectiv cit se duce la cos si cit scoti .Sigur ar trebui un recuperator de caldura montat la evacuare a gazelor arse .

 100. In cartea de mai jos puteti gasi explicatii foarte bune, dupa parerea mea, despre energia alternativa (cartea are 600 de pagini). Sint prezentate si ceva case, locuinte care folosesc solutii de acest gen, inclusiv pompe geotermale. Toate tehnologiile expuse sint explicate foarte clar. De asemenea se gasesc in carte si ceva preturi si calcule de eficienta. Am cumparat-o ieri si nu am mai putut sa o las din mina, desi nu e roman politist. Din cit am citit pina acum (cam o treime) am aflat despre cam tot ce s-a discutat mai sus. Incalzire cu pompe geotermale, cu panouri solare termice, energie electrica obtinuta cu panouri solare fotovoltaice, sobe catalitice, sobe care folosesc peleti din rumegus, recuperarea de caldura din apa calda menajera, recuperarea apei de ploaie, si mai ales izolatia casei fara de care nu renteaza sa folosesti asa ceva. Contrar unei afirmatii de mai sus, autorul considera ca americanii sint in urma europenilor in domeniu si da ca exemplu Germania ca fiind cea mai avansata, datorita politicii urmate de guvernele ei in ultimii 30 de ani, subventii, tarife mai mari pentru apa, etc. Nu stiu exact cum se poate comanda cartea de pe amazon in Romania, dar stiu ca exista firme care se ocupa de asta, respectiv cele care oferea abonamente la reviste straine, in Bucuresti cel putin. Sper sa ca nu v-am plictisit prea tare.

  The Renewable Energy Handbook, Revised Edition: The Updated Comprehensive Guide to Renewable Energy and Independent Living by William H. Kemp (Paperback – Oct. 1, 2009)
  Buy new: $29.95 $19.77

  http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=handbook+of+renewable+energy

 101. am avut posibilitatea sa ating cu mana un cos de evacuare din inox la o centrala pe gazeificare in mers normal de maxim 66 grade , si se poate puna mana pe el fara probleme , e putzin mai cald da nu frige categoric ,deci cantitatea de energie termica care se scurge pe cos e redusa , dar la un cazan normal nici nu potzi sta cu mana pa 5 cm de tubulatura de evacuare plus de asta se observa cum la o centrala normala tubul de inox a prins o culoare specifica temperaturilor ridicate , se decaleste ,

 102. Incalzesc casa de la tara cu rumegus de vreo 10ani .Am incalzire si podea si calorifere Cazan facut de mine . rumegusul arde intrun butoias de vreo 60litri taiat la un capat.Rumegusul tasat bine in butoi arde c/am 12ore. Apropo de geotermala eu in Oradea am sapat cu buldoex. vreo 1000m si montat conducte orizontal pana la groapa de conexiuni.

 103. ena ai sapat pana la 1000 metri , eu nu prea cred sau ai gresit unitatea de masura poate centimetri , ok sa revin , ce cantitate in kg intra la o incarcare in cazanul de rumegus , fa un desen sau cava poze si punele undeva sa le vedem si noi , sunt interesat de cazane pe rumegus-talaj , cand alimentezi cazanul bagi si apa in rumegus sau nu , explicane putzin TE ROG . la instalatzia ta ai folosit cumva si puffer ?

 104. am un grajd miar trebui cam 5 kw de curent ekologik grajdul este in loc care cidva a fost stran termal mar interesa se pote fece curent ecologi si cam cit ar costa multumesc

 105. pentru teger beata, da-mi mai multe informati despre ce anume te referi? la ce anume te referi tu ca si curent ecologic?

 106. se poate, dar pur ecologic doar prin eolian sau hidro , mai putzin eco cu un generator pe benzina cu modificari la aerul admis si in aer un gaz de generator , adica prin gazeificarea lemnelor si resturilor lemnoase din zona , da ce vrei sa faci cu 5kw la un grajd ,banuiesc iluminat si vreo pompa ,da sincer 5 kilo mi se pare cam mult

 107. Pt turbo . nu am gresit la unitate de masura!.Vis a vis de aeroportul din oradea este un depozit de materiale de constructii poti verifica cum functioneaza incalzirea geotermala.Daca te intereseza cum am intodus conductele pot sa dea detalii dar numai in scris ca nu prea ma pricep la calculator.Mai am in bihor trei locuri unde am sapat ptr instalatie geotermala !.Ptr cazan cu rumegus. In butoias intra aproape 20kg rumegus talaj .depinde si de rumegus de esenta tare sau moale. Eu mai folosesc tot ce am intro gospodarie de la tara cioci de porumb ,iarba uscata etc.Nu folosesc puffer ptr ca instalatia este cu vas de expansiune deschisa Ca fapt divers .La un prieten de aici am facut o instalatie centrala cu calorifere si in podea care functioneaza perfect de 3ani .Inca ceva nu sint specialist sunt un simplu sofer cu respect enaa

 108. nu mai credeti tot ce incearca sa ne vanda toti vesticii… marfa scumpa si prost gandita, care pe langa imensele costuri de achizitie mai implica si consum in exploatare… exista sisteme care nu afecteaza in nici un fel mediul/pamantul/atmosfera, sisteme care nu necesita costuri de exploatare (in primul rand nu consuma, ci, dimpotriva produc energie electrica pe langa cea termica)… in plus, pot fi executate la orice scara!… aveti rabdare, a mai ramas putin…

 109. esti chiar un “om de bine”
  mai facut sa rad dupa ce am avut o zi grea!

  lol

 110. domnule OM DE BINE mai lasat cu urechile ciulite si cu gura salivand abia astept sa postezi ideea de care zici . rabdare avem da sa nu murim intre timp si sa nu dureze prea mult asteptarea asta sa nu fie vesnica . “pot fi executate la orice scara” dar se poate face si MADE HOME sau nu ? cam ce ar fi necesar, ce materiale poate ne procuram intre timp .

 111. Pentru eficienta solutiei, trebuiesc folosite toate sursele e energie verde: eoliana, solara, pompe de caldura, instalatie biogaz. Ca si instalatii, la interior, trebuie folosita incalzirea in pardoseala, si/sau convectoare. Acestea din urma produc si caldura si rece. Daca nu exista posibilitatea racordarii la reteaua de energie, dar nu neaparat, este nevoie de baterii cu capacitate de stocare mai mare. Demonstrativ, am facut la scara mica schema de mai sus (casa cu suprafata de 200 mp), iar rezultatele sunt excelente. Casa se afla in mijlocul campului, fara niciun fel de racord. Este mult de spus, motiv pentru care lucrez la un blog, tocmai pentru a intelege toata lumea despre ce este vorba…

  Ca ideee, pretul total poate ajunge in jurul a 10 – 12 mii euro pt 250 – 300 mp, deci amortizare intre 2 si 4 ani…

 112. Buna ziua,
  Montez pompe de caldura geotermale in Romania din 2001.
  Din pacate, sunt foarte multi care vorbesc despre ele, am vazut si pe la televiziuni, dar care nu au nici o idee precisa, si acest lucru dauneaza foarte mult.
  Sunt instalatii facute prost, care nu functioneaza, si asa se duce vorba in targ cum ca ” nu sunt bune”
  Trebuie inteles un lucru: nu se poate realiza un circuit geotermal corect, dupa ce ai citit cateva pagini pe Internet sau altundeva, sau dupa sfatul unuia care a citit si acum este expert.
  Circuitul geotermal corect este esential in functionarea unui sistem.
  Nu va mai luati dupa tot felul de persoane care se prezinta drept specialist, un circuit geotermal nu este usor de dimensionat, dar nu este scump de executat.
  Am tot interesul ca aceste sisteme sa functioneze, si din cauza asta, daca aveti nevoie de detalii despre circuitele geotermale, inainte sa va apucati de treaba, puteti sa ma sunati si va pot da un sfat corect. Telefonul meu este 0723 927 731.
  Un sistem geotermal corect, intr-un imobil eficient energetic are rezultate deosebite, si acest lucru trebuie facut cunoscut, deoarece numai asa putem sa devenim un pic mai independenti din punct de vedere energetic

 113. Pentru George:
  Buna seara, ma bucur ca cineva vede lucrurile corect. In primul rand, marea ineptie pe care am constatat-o este “pomparea apei reci” ca sa iasa apa calda :))
  Pentru incalzire, este de ajuns ca apa sa aiba de la 12-14 grade in sus, si se pun doua pompe de caldura… Energia pentru acestea se obtine din eoliene si solare. Din acelasi sistem se poate obtine si energie electrica…
  Vom implementa aceasta inventie in cadrul unor proiecte cu cateva Primarii. Mai dureaza putin pana atunci deoarece “mai marii nostri” nu iti dau voie nici sa faci pe bani din surse private, in conditii foarte avantajoase.
  Sper ca pana la 15 iunie sa reusesc finalizarea procedurilor, dupa care modulele vor constitui sursa de inspiratie si pentru cei care vor sa le foloseasca la scara mica.

 114. As avea o intrebare : am o cabana la munte si, daca solul este stancos pot beneficia de energie din pamant ? Se pot face forari in aceste conditii ? Cat m-ar costa sa incalzesc o cabana de 120 m.p. ? Daca cunoaste cineva un “aparat” pentru energia eoliana de o capacitate asa mica. Multumesc !

 115. As dori sa construiesc si o piscina iar in conditiile de la munte necesita si ea incalzire. As dori daca cineva stie o modalitate de incalzirea apei din piscina. Multumesc !

 116. Pentru George Am construita o casa de 200m2 partier+mansarda m-ar interesa cam cit m-ar osta un asemenea sistem de incalzire ? Locuinta este la periferia orasului Iasi.Suprafata inconjuratoare este de 700m2. Multumesc

 117. Pentru Batiz
  Desigur c─â e posibil de ├«nc─âlzit ┼či cabana ┼či piscina cu o pomp─â de c─âldur─â, numai c─â aici sunt careva factori geografici care trebuiesc de luat ├«n vedere. eu sunt specialist ├«n domeniul respectic ┼či m─â ocup anume cu instalarea pompelor de c─âldur─â ┼či a colectoarelor solare.
  O dat─â ce cabana este instalat─â la munte, atunci utilizarea pompei de c─âldur─â de tip sol-ap─â ┼či ap─â-ap─â se exclude, deoarece straturile solului la munte este formaz din diferite roci cu diferite densit─â┼úi ceea ce duce la un decalaj dintre aceste straturi ├«n timpul mi┼čc─ârilor seismice (cutremure), consecin┼úele pot fi deteriorarea fortunurile cu agentul termic a colectorului ├«ngropat ├«n sol. deaceea r─âm├«ne unica variant─â, pompe de c─âldur─â de tip aer-ap─â, ele preiau c─âldura din aer ┼či instalarea lor e analogic cu instalarea condi┼úionerelor, ┼či mai sunt cu mult mai simple ├«n exploatare.
  deasemenea dac─â mai ai ┼či o piscin─â atunci e foarte efectiv s─â mai utilizezi ├«n complex ┼či un set de colectoare solare, dac─â e la munte atunci e de dorit cu tuburi vidate.
  iar limentarea imobilului desigur că poate fi asigurată cu o turbnă eoliană de putere medie. E just că productivitatea ei anuală va fi destul de mare, deoarece vînt la munte este în continuu.

  sper că informaţia mea îţo va fi de folos, pentru informaţi suplimentare puteţi contacta marte85@mail.ru sau venus_2planet@yahoo.com

 118. Pentru Dacian, m-ar interesa pretul total al investiei in PDC RAILTON. am vazut ca pretul e 3000e (mai mic nu am gasir pana acum), dar invetitia cat a costat? Exista varianta de alim cu 220v?
  Asa cum s-a vorbit pana acum variantele de PDC geotemale au dezavatajul ca pe langa costul ei initial, manopera pt. instalare si puturi poate depasi 10000E.

 119. Multe lucruri am invatat despre PDC si citind alte surse, destul de detaliat se gasesc informatii pe softpedia.com
  Important e ca PDC sunt o alternativa viabila la CT, mai ales daca nu exista gaze in zona. Diferenta o face pretul initial. Din pacate preturile PDC din Romania difera mult (in sus) fata de CE.

 120. Buna ziua,

  Sunt in faza de proiect a unei case de locuit in localitatea Bistrita
  Suprafata utila va fi undeva in jur de 200mp

  M-ar interesa o solutie geotermala de incalzit/apa menajera/racit

  Imi puteti propune o solutie si un pret estimativ?

  Panza freatica e destul de sus (undeva pe la 4-5m)
  Eu ma gandeam la un sistem cu pompa de caldura apa-apa sau apa-sol, insa nu pot sa-mi fac o idee ce % din incalzire ar rezolva aceasta si ce % va trebui sa generez pe gaz/lemne

  Multumiri

 121. Pentru Billy.

  Ai grije ce faci cu cei de la Railton (Dacian)! Intreaba-i ce au facut cu centrala de la Alexandria (casa primarului). Sunt cu adevarat cei mai mari manelisti de pe piata de pompe de caldura din RO.Profesional zero, meserie zero, nesimtire si neseriozitate maxima!In plus mint de ingheta apele!!!

  Prisacaru V.

 122. Am retinut ideea. Dar cei care comercializeaza Railton, au facut si montajul? Sau altii s-au ocupat……. si de aici si problema.

 123. Salut!
  Am citit cu atentie, toate cele 125 de comentarii……
  Am nevoie, va rog, de un sfat
  Locuiesc intr-o zona privilegiata din punct de vedere al climei, in sensul ca iarna temperaturile nu scad sub zero grade….
  Am teren, gradina ,unde as putea implementa un sistem de captare geotermic, si totodata si o piscina racordata la 16 panouri solare( cei drept sunt antice … 20 de ani).
  M-ati putea ajuta cu o sugestie de a reduce factura de energie electrica pe timpul iernii….
  Cu multumiri anticipate!

 124. unde ai gasit tu in romania vant 4 ore pe zi cu 12m/s?????
  astea sunt vise de windsurfer sau kiter

  daca faci un calcul simplu care sa cuprinda tot ce tine de investitie, amortizare, consum ai sa vezi culme (ce urasc eu cel mai mult) cez-ul este mai rentabil

  1000w te costa cam 0,5 ron /h
  un bec de 11w aprins 24h din 24h timp de o luna te costa 3.6 ron
  e mult mai simplu sa faci doar economie decat sa te apuci sa investesti aiurea in panouri F.V. sau eoliene
  se merita sa investesti numai dacd ai cate milioane de euro sa intri in industrie.

  mi-e lene sa corectez, hai pa, tine-ti banii bine

 125. Stau in franta si platesc 350 EU incalzirea la o casa de 420m2.
  Este foarte simplu, ard 35m3 de lemne cu o soba adusa din slovacia 100kw, am un bazin de 3300 l, soba merge 8 ore la plin si dupa aia se opreste, imi ajunge caldura pt 24 ore din bazinul de 3300l.

  NU calculez, druzba, camion 4×4, motorina, si 2l de transpiratie pe zi timp de 2 saptamani cand pregatesc lemnele in padure.

  Numai bine la toti

  PS: astazi am venit de la o firma care face pompe de caldura geotermica, 30 000 Eu din care statul iti da 8000 return.
  problema este ca creste factura la curent cu mult.

 126. am o casa in austria langa salzburg, 240m┬▓, si incalzesc (incalzire in pardoseala) si fac apa calda 3 persoane cu o pompa de caldura knv, si platesc 200euro pe luna!!!

 127. am uitat sa mentionez 350 eu pe an
  pretul lemnului m3 intre 6-8 eu direct din padure, neprelucrat

  ben

 128. BUNA ZIUA. POMPELE DE CALDURA GEOTERMALE (cum le spuneti dumneavastra) sint o solutie de moment, pentru dezvoltarea inaltei tehnologii. Pe viitor, va fi interzisa extragerea oricarei energii geotermale,(contribuie la incalzirea planetei). VIITOR au panaurile termice, fotovoltaice si eolice care au randament de pina la 70%. PENTRU SOLU RADIANT (INCAZIRE IN PARDOSEALA), se folosesc numai caldere de joasa temperatura si de condensacion, cu un randament de peste 100%. 350 euro pe an e foarte economic, dar daca aveti 3 panuri termice , aveti o economie de 200 euro. Da un telefon la grupu Bosch, Vailant, Waisman etc si te convingi. Incalzirea in pardoseala e recomandata in scoli, spitale sali de sport etc. Intr-o casa, se pune in salon si baie, in dormitoare nu, pentru ca patul mobila acopera o parte din pardoseala. incalzirea trebui sa fie mixta. E acceptabil pretul de 2oo euro la pierderile pe care le aveti. MULTUMESC. M.C.

 129. multumim MC de sfaturi dar totusi randament de peste 100% NU EXISTA , sau poate ai inventat tu randamentul supra unitar , ala e deja PERPETUUM , iar panourile fotovoltaice sunt de maxim 16% la paralela tarii noastre cantitatea de energie pe metru2 e aprox 1600w ia aminte chiar daca pe panoul ala scrie-multi-poli-super-cristalin cantitatea de energie va fi in functie de pozitionarea lui pe terra ok
  referitor la geotermale sa numi spui mie ca daca in gradina mea proprietate personala imi bag jdemii de tuburi o sa vina careva de pe la partid sami spuna so scot , ca nu te cred , si te rog frumos sami precizezi prin ce mijloc eu ca persoana ajut la incalzirea globala daca extrag caldura de la suprafatza solului , cea pe care solul o primeste vara , nu cea geotermala din apale termale din fundul pamantului (aici se face o mare confuzie la notiunea de geotermala ) ia baga oleaca la cutiutza si zimi daca eu extrag caldura din pamant maxim 5 metri si dintrun kw energie electrica obtin aprox 3,3 sau poate 4 kw energie termica va fi mai poluant daca bag resouu in priza , oare tu ai gandit cand ai scris faza cu poluarea? ­čśÇ
  toate firmele mai sus mentionate sunt axate doar pe vanzare si profit ,peste tot sunt smecheri , sper ca tu nu faci parte dintre ei , dar daca spuneai ca toti dintre noi avem cate o pompa de caldura in casa te credeam , dar te las pe tine sa ne sui de ce pompa e vorba si multi nu o stiu chiar daca o au .
  spor la treaba si succes tuturor .

 130. Da, 2 panouri nu cred ca o sa imi faca economie 200 Eu pt ca aici ploaie aproape tot anul.

  Dar oricum am luat in considerare varianta asta de mult pentru apa calda de dus doar vara.

  Mersi,
  ben

 131. Buna asta cu pompa de caldura, la prima bere rece din frigider o sa ne gandim la ea. Pompele de caldura sunt ceva relativ destept, dar care iti cresc dependenta de Sistem. Incalzirea cu lemne este dupa parerea mea, dupa cea cu panouri solare, cea mai eco solutie. Copacul extrage in timpul vietii tot atata dioxid de carbon cat produce prin ardere si prin putrezirea anuala a frunzelor. Ce-ai avut si ce-ai pierdut!
  Eu folosesc un mixt de incalzire din 120tuburi vidate de 1800/58, centrala pe lemn de 48KW si 2000l rezervor de caldura. Casa are cca.300mp. incalziti si consumul de lemne pentru o iarna se ridica la cca. 11-12 mc pe an.(o bena si un pic). Crapatul si stivuitul nu sunt o problema din moment ce sunt oameni care fac asta toata ziua. Prin urmare, fara calcule si fara dat cu presupusu, incalzesc totul plus apa calda menajera la discretie cu aprox 1400 Ron pe an. Unde mai pui ca nu depind de nimeni si de nimic (doar de Dumnezeu). Presiunea la gaz, transformator crapat, facturi, reavointa, politica, rusi, americani, Renel, aliniat preturi Europa, Gigacalorie, Subventie, garantie pompa de caldura de 18000 Euro, infiltrari de gaze,etc.

  Da, incalzirea in pardoseala este buna , dar doar in holuri, bai, bucatarie si nu in locurile unde stai mult, si nu la o temperatura mai mare de 22-23 grd. a sapei. Incalzirea mixta, cu calorifere supradimensionate (agent termic 40-50grd) este cea mai buna, cel putin asta este parerea mea. Caloriferele au si alt rol, nu doar acela de incalzire a unei camere. Ele se monteaza sub geamuri din cauza ca astfel opresc formarea de curenti reci la suprafata pardoselii. Pardoseala incalzita egal pardoseala piatra sau asemanator, lina si neacoperita de covoare. Mediul cel mai propice pentru o briza racoroasa pe deasupra…

 132. salut Sergiu
  100% sant deacord cu tine.
  Eu am primit un devis pt pompa caldura de 80000eu cand am facut casa, saptamana asta unul cu 30 000,dar tot balta am lasat-o.
  350 Eu pe an cred ca este foarte putin.
  Eu ard aprox 35-40 m3 de lemne, este mult de munca, le fac eu singur, in franta manopera este foarte scumpa.
  Dar am 5 chiriasi si fac risipa de acea este consumul asa de mare.

  salutari.

 133. ben atunci daca ai chiriasi care consuma punele rubineti la racorduri si gatuiele , atunci cand vor vedea cai mai frig in casa vor lasa usile mai putzin deschise si vor incepe sa gandeasca spre economie , sau pune-i la treaba

 134. BUNA ZIUA. GEOTERMIA SEMNIFICA: CALDURA IN INTERIORUL PAMINTULUI. ENERGIA GEOTERMICA , este: 1) energ.geot. de foarte inalta temperatura intre 150-400 grade celcio, intre o,3-3 km, iar vaporii de lichid sint folositi para poner in functiune tubine de gen electrice. -nu vorbesc de caldura magmatica. 2)e. geot. de inalta temp., anumite fluide se gasesc intre 70-15o gr. temp., ape termale etc., cu folosire in radiadoare si refrigerare (masini de absorbacion con agua + bromura de litio). 3) e. geot de joasa temp. de 5o-70 gr. c., fluide in gauri sedimentare, incalzite datorita gradientului termic. 4) energ. geot. de joasa temp. de 20-50 gr. cels., folosita pentru uz domestic, urban y agricol., unde se folosesc POMPE DE CALOR GEOTERMICO. POMPA DE CALOR GEOTERMAL e o instalatie frigorifica compusa din: un compresor de inalta presiune, 2 radiadoare, unul in admisia compresorului,altul in evacuare numite :evaporador si condesador , legate intrea ele cu un tub de cupru si un capilar, mai cuprinde ventilotoare, heatronic, supape, robineti de 3 drumuri etc. In int circula un multigas la o preciune de pina la… 40 atm. POMPA POATE FUNCTIONA si ca producator de caldura si de frig, cu un salt termic 8 grade de 12 la 18 gr. Evaporadoru poate avea diferite forme in functie de folosire. EXEMPLU: pentru a absorbi caldura din pamint, pot fi in forma de tuburi inseriate introduse in puturi forate, sau in forma de serpentina , acolo unde se escaveaza foarte multi m.c de pamint. INSTALAREA UNEI POMPE DE CALDURA E FOARTE COSTISITOARE SI CHIAR DACA TU ITI FACI INSTALATIA. MULTUMESC M.C. vezi mai departe

 135. BUNA ZIUA. ENERGIA GEOTERMICA NU ESTE PESTE TOT LA FEL. NUCLEUL pamintului transmite caldura la scorta terestra cu un gradiento de 2,5-3 grade celsius la fiecare suta de metri. LOCURILEdin scoarta terestra are sint roci si materiele permeabile umplute cu apa sau alte lichide se numesc:YASIMIENTOS. Aceste yasimientos transmit mai departe caldura pina suprafata. Ele trebuiesc descoperite, si sefolosesc :TEHNICI GEOLOGICE pentru descoperirea de focare de caldura si cubertura, TEHNICI CHIMICAS-GEOLOGICE pentru fluide si compozitia lor, TEHNICI FIZICO- GEOLOGICE, pentru marimea si caracteristici. DEASEMENI, PAMINTUL , PRIMESTE CALDURA DE LA SOARE, SI SCOARTA TERESTRA accioneaza ca un schimbator de caldura(vezi principii de functionare a schimbatorului de caldura), vara, in interiorul scoartei sint temperaturi reci, iarna, temperaturi mai pozitive. PAMINTUL actioneaza ca un schimbator de caldura ideal, in locurile unde sint descoperite YASIMIENTOS. DACA nu se cunosc sceste lucruri avem surpriza sa punem instalatia degeaba. SURSE: Agentia international de energie, STUDII ALE ACADEMIEI ROMINE ETC. TARA, NOASTRA ARE DESTULE LOCURI BUNE PENTRU EENERGIE GEOTERMICA. P.S. IN PRIMUL RIND TREBUI SA STIM CE E O CENTRALA DE JOASA TEMPERATURA, unde temperatura gazelor nu depaseste la esire 6o-80 gr.celcius. construite special pt. incalirea in pardoseala, unde temp max. e de 45-50 gr, iar delta de 20 gr.. nu am timp de amanunte , eu trimit mesajul ,ca sa puteti sa studiati. UNIVERSUL E UN PERPETUUM MMOBILE ,PENTRU CA MEREU E IN MISCARE; o piatra poate fi un pepetuum m. de gr III, pentru ca in structura ei, atomii mereu se misca, altfel n-ar fi piatra; si ca sa intrtin conversatia pro si contra imi trebui doi ani, nu merita , daca nu esti introdus in lumea stiintei. SI EU cind eram copil eram cel mai bun la memorat poezii, insa ce folos, profesorul imi da nota 4 ca nu stiam subiectul si predicatul. PRIMITI RESPECTUL MEU. M.C.

 136. buna ziua
  ma numesc daniel
  in clasa a 10a am fst provocat sa fac un proiect pe aceasta tema
  si am capatat o pasiune pt asa ceva…
  am 18 ani si snt pasionat de asa ceva…imi plac si am studiat asa in mare si aceste energi ale viitorului sunt o solutie de durata…
  mi-as dori sa studiez mai mult in acest domeniu sa ma implic sa lucrez
  daca ma poate ajuta cineva sa ia legatura cu mine
  ma poate contacta pe daniel_barcelona_17@yahoo.com sau 0761159097

 137. Salut, este greu cu chiriasi, daca nu ii am nu ne descurcam dintrun salariu, daca ii avem nu au grija de nimic.

  Dar am instalet in robinet central care merge spre chiriasi( etajul unu) si este deschis 50%.
  Acum o sa ved iarna viitoare daca o sa fac ceva economie.
  La treaba nu are rost sa ii pui pentru ca sant toti la costum si 2 sant femei, mai bine ma descurc singur.
  In padure nu este gluma, trebuie munca serioasa si este f. periculos daca nu ai grija.
  Dar tot fac profit pt ca altfel nu as mai avea chiriasi.

  salutari

 138. salut MC ai un translator DE 2 BANI ori nu esti roman ori iti place sa dai prea mult copy paste .detest oamenii care vorbesc mult si nu fac nimik , sunt exact ca si cainii care latra si nu musca .
  pt ben , sunt un om muncitor din fire si imi place sa fac treaba , numai ca mutli dintre noi risipesc prea multa energie, nu e si cazul meu , viatza de dificila oriunde ai fi si eu consum cam 8m3 de lemn pe an doar pentru familia mea , spor la treaba si numai bine .

 139. BUNA SEARA. DRAGUL MEU NU SINT ROMAN, SINT DAC, SI TARA MEA SA NUMESTE DACIA. TE ROG FRUMOS, CITESTE CU ATENTIE, MICILE MELE NOTITE-STIRI, PENTRU CA ELE SINT MESAJE TEHNICE, CU SCOPUL CA CEI INTERESATI, SA CAUTE MATERIAL SI SA SE DOCUMENTEZE IN DOMENIU. ISTORIA SE REDESCOPERA SI SE RESCRIE. TOATE SCOLILE DIN LUME SINT CONDUSE DUPA FILAZOFIA LUI PLATON (O MINCIUNA, SPUSA LA NESFIRSIT, SFIRSESTE PRIN A DEVENI CREDIBILA). ACEASTA FRAZA CONDUCE LUMEA. DACA ESTI OM MUNCIROR, PRECUM SPUI, VE-I INTELEGE ACEST LUCRU.MULTUMESC FRUMOS, PENTRU MESAJ, NU E CAZUL, SA-MI TRIMITI ALTUL.

 140. nici tu sa scrii cu majuscule e ca si cum te-ai tipa la noi ­čśŤ iar acele mesaje notite sau cum le mai spui tu , trebuiesc puse intre ghilimele , caci nu sunt vorbele tale ­čśÇ vom intelege ce si cum ai adaugat tu ­čśŤ L-)
  spor la treaba la restu.

 141. Interesant forum, cu condi╚Ťia ca cei ce se implic─â cu explica╚Ťii preten╚Ťioase mai ales ├«n privin╚Ťa pre╚Ťurilor de instala╚Ťii, s─â fie ├«n deplin─â cuno╚Ötin╚Ť─â de cauz─â.
  Compania Freenergy Consulting, execut─â instala╚Ťii de termopompe sau alte surse renuvelabile din anul 1991 prin Electro Energie enr. ╚Öi 9054-7910 Quebec inc. ├«n afara teritoriului rom├ónesc ╚Öi exemple de afirma╚Ťii c─â o instala╚Ťie complet─â compus─â din termopomp─â, furnez─â pe gaze, filtru electronic, conducte de difuzare a aerului tur/retur, cu sta╚Ťie automat─â de delestaj, grile, volete de deschidere, etc. ar costa maximum 6000 de euro, frizeaz─â bunul sim╚Ť ╚Öi denot─â o total─â necunoa╚Ötere a pre╚Ťurilor echipamentelor, manoperei, concep╚Ťiei ╚Öi execu╚Ťiei calibrat─â a debitelor, garan╚Ťie, etc. Este o grav─â inducere ├«n eroare cu at├ót mai pu╚Ťin explicabil─â ├«n condi╚Ťiile ├«n care ├«n Rom├ónia un anacronic bran╚Öament de gaze printr-o conduct─â de cca 60 de ml. cost─â ├«n jur de 4500-5000 euro ╚Öi necesit─â minimum 6 luni pentru aprob─âri ╚Öi execu╚Ťii, f─âr─â ca nimeni s─â realizeze grotescul situa╚Ťiei. Deci drept concluzie se impune mai mult profesionalism, cunoa╚Ötere, bun sim╚Ť ╚Öi respectul valorilor.

 142. draga MC referitor la randament (eficienta) 109% frate cu respect iti zic ESTY CU CAPUL? randament supraunitat nu ESTE ,nare cum ala e perpetuum ESTI CUMVA UN MARE INVENTATOR sau eventual un vanzator ambulat la coltul strazii CARE VREA SA PACALEASCA , deci baga-ti mintile in cap randament mai mare de 1 si nici chiar 1 NU EXISTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.
  PE FRAIERI ii pacalesti repede pe mine NU .

 143. BUNA ZIUA. FELICITARI, Freenergy Consulting. Esti un om de gratie si eleganta si bun simt. Se vede de departe, ca esti un ,,tehnic”. Pentru mine esti un PROFESIONIST. Ai mare dreptate. Iformatia tehnica trebuie cultivata, verificata prin mai multe surse,si respect, competenta ,responsabilitate. Felicitarile mele DOMNULE si mult succes in viata dumitale. Primeste respectul meu. M.C.

 144. Faina treaba cu dacul, poate veti revendica pamanturile lui Burebista, trebe numai sa dovedesti cu acte….

 145. Salut!
  Sunt student in anul 3 la Geologie si vreau sa-mi fac licientza, anul asta (m-am hotart cam tarziu si greu), despre Pompe Geotermale. As avea nevoie de cat mai multe informatii despre cum functioneaza sistemul, cum se poate construi unul acasa (homemade) sau cu echipamente gata cumparate, pareri ale proprietarilor de astfel de pompe (randamentul la incalzire, eficientza, cum s-a facut proiectul la ei in ograda) si exemple de firme/pensiuni/cabane/case private care folosesc acest sistem pentru incalzire. As vrea niste informatii tehnice si pe cat se poate de sigure.
  Parerea mea este ca e cel mai bun sistem de incalzire, mai ales pentru cei care vor sa fie ecologici.

  Mult respect, si daca aveti ceva informatii, puteti sa-mi trimiteti la adresa: dimitros458018@yahoo.com

 146. Centralele termice cu condesatie,pe gaze au un randament net superior altor generatori de caldura.Desigur este de mare mirare cand se mentioneaza ca au randamente pana la 109%.La prima vedere am crezut ca este vorba de o eroare. Daca facem apel la lectiile de Termotehnica,ne amintim avem 2 feluri de putere calorifica:putere calorifica inferioara si putere calorifica superioara. Aceste marimi,la combustibili, se determina in laboratoarele de termotehnica cu ajutorul bombei calorimetrice.Din motive ,probabil,comerciale,cand s-a facut bilatul energetic,la stabilirea randamentului termic, s-a inpartit nu la puterea calorifica superioara ci,la puterea calorifica inferioara.Deci prin micsorarea numitorului catul(randamentul) si-a marit automat valoarea.

 147. Buna ziua,
  Trebuie sa recunosc ca desi muncesc in domeniu,nu stapanesc intocmaitoate detaliile referitoare la pompele de caldura,sunt la inceput,deoarece firma noastra nu are in oferta aceste produse(pompe de caldura)dar avand contact cu publicul am avut o cerere de oferta acum 2 saptamani pentru o pompa de caldura si am inceput sa caut pe la furnizori detalii si oferte.
  Am aflat si eu ca sunt 3 tipuri de pompe de caldura:sol-apa,apa-apa si aer-apa primele doua dand defapt un randament demn de luat in calcul.
  Am gasit aceste oferte la doi dintre cei mai mari producatori in domeni si anume Viessmann si Bosch/Buderus.
  Inca astept documentatia pentru o pompa de caldura de la bosch pentru o pompa de caldura de 17kw apa-apa deoarece beneficiarul are panza freatica destul de sus si are deja un put mai avand nevoie de inca unl pentru deversare iar costurile cu foraje la adancimi de circa 80-120ml sunt evitate(necesare in cazul pompei sol-apa).
  Facusem greseala de a oferta o pompa de caldura logatherm 33k(16800Eur fara tva),pompa mareee!!! pt o suprafata de 300mp cu o innaltime de 2,7 ml cand din intamplare am dat de un client pe raion care cauta o pompa de circulatie si intrand in vb cu el am aflat ca are o pompa de caldura de 11kw pt o suprafata de 250mp cu 2,7ml innaltime.
  Asa ca am mai facut o cerere la furnizor pt aceasta pompa de 17kw si astept pretul si datele tehnice pt a le transmite clientului.
  Pt a da clientilor niste informatii cat mai complete despre costurile pe care le implica de la cap la coada montajul unei pompe de caldura inca mai caut firme de montaj care sa nu imi fure clientii dandule la preturi mai mici calitate,logic,mai proasta,astept in sensul asta sa ma contacteze firmele care se ocupa de montaj si care vor sa castige din activitatea principala a lor nu din spagi la adresa de mail:manolo2protos_2007@yahoo.com

 148. Ah si am uitat sa va spun ceva,daca nu cumva ati investit deja in calorifere incercati sa va orientati catre incalzirea in pardoseala,care in cazul incalzirii cu ajutorul pompei de caldura,dar si in cazul sistemelor de aport la incalzire solara da un randament cu pana la 40% mai mare.
  Bafta tuturor!

 149. ps NU E PACALEALAAAA:))

 150. am in prezent la 120 mp incalzire cu lemne pt ca nu este gaz, as vrea sa ridic mansarda si sa trec de pe incalzirea cu lemne la cea cu pompa de caldura. Ce zice unul care a mai auzit sau a facut asa ceva:se poate sa renunt la calorifere incalzite pe lemne si sa incalzesc doar cu pompa de caldura, si cam cat ar costa, tot pe calorifere sau alt tip de tevaraie in casa, sau tubulatura in tavan?

 151. Salut, la toti !
  As dori ca cineva, de pe acest forum care stie foarte bine ”cu se maninca” pomple de caldura….sa imi de-a si mie o informatie.Am o casa de 80mp(parter)+80mp(etaj)+mansarda cca 70mp.Actualmente folosesc un sistem convetional de incalzire pe gaz.Daca las caldura la 20grade dimineata pina la ora 16(cand vin copii de la gradi) si 21grade pina dimineata la ora 8.00 AM fara sa incalzesc mansarda…ei bn gazul mi-a venit 900-1000 Ron lunar.Va rog dati’mi cea mai buna solutie pentru a mai face o mica economie.Ma gandesc si pe viitor cand va trebui sa incalzesc mansarda(acolo se afla camerele copiilor 2 camere si 2 bai)…actualmente copiii dorm la etaj, ei bn, cand va trebui sa incalzesc si mansarda…cred ca va trebui sa vand din casa ca sa pot plati gazul.VA rog frumos sa imi dati o solutie buna si eventual ieftina.
  Cu stima,
  Andrei
  Galati
  Andrei

 152. Pompele de caldura ,dupa cum le spune numele,pompeaza caldura(din pamant la suprafata) si au un schimbator de caldura-adica un boiler cu apa prin care se gasesc tevile alterminale pompei).
  Apa astfel incalzita poate circula prin calorifere;diferenta fata de incalzirea centrala pe gaz(lemne) e ca apa e incalzita de caldura geotermala,nu de flacara.A doua diferenta e ca e ieftina(gratis).A treia diferenta e ca necesita cunostinte de fizica (pt costuri reduse).A patra diferenta … .

 153. Doresc instalarea unei pompe de caldura care sa incalzeasca o suprafata de 190 mp. Gradina unde ar putea fi instalate tevile orizontale are 22 m pe 15 m. Probabil ca am nevoie de o instalatie pe verticala. Daca a instalat cineva asa ceva as aprecia un sfat si o firma serioasa in zona Cluj.
  Bogdan

 154. Va salut cu respect

  In mare ce temperatura ar avea pamintul la adincimea de150m?
  Incalzirea pe orizontala la ce adincime se face la 30cm sau 3m ca
  din comentarii nimeni nu stie?
  Iarna cind temperatura ajunge in jur de -10 graade celsus care este mai recomandata?
  -pompa geotermala apa-apa sau
  -pompa geotermala pamint-apa

 155. Salut si sanatate la toata lumea.

  Tot Mircea sint.Dar nu renunt la intrebarile puse pe 27-Aprilie-2011.
  Daca stie cineva sa-mi dea raspunsul?
  Il rog din tot sufletul.

 156. buna!

  eu v-am dat un nr. de tel. sunati si intrebati

 157. de la -7 grade pompele de aer mer foarte prost, adica au un cop de aproape 1, si in acest caz ar fi mai indicat o PDC de sol sau apa, in detrimentul celor de aer, dar in rest cele de aer au si avantaje…

 158. montarea unei pompe de caldura de sol sau apa presupune si alte sacrificii pe langa achizitionarea pompei de caldura, si anume un forj in cazul pompelor de apa, si o suprafata mare disponibila pentru executarea unor santuri pentru pompe de sol. in cazul pompelor de aer aestea vor avea un aspect ca aerele conditionate, o unitate in casa si una exterioara.

 159. aceste pompe de caldura sunt geniale. pacat ca sunt prea scumpe pt buzunarul meu actual, si al multora. chiar daca se cofinanteaza cu prograem “casa verde”. poate tocmai pt ca se cofinanteaza, sunt asa de scumpe, inclusiv panourile solare.asa ca o sa continuam sa taiem padurile… oare nu as putea adapta o pompa, dintr-o instalatie de aer conditionat? :)

 160. Pentru Mircea

  In Romania sondele pe orizontala ar trebui montate la minim 80 cm adancime.
  Diferenta intre pompele de caldura apa-apa si sol-apa este COP-ul(randamentul), acesta fiind mai mare la cele apa-apa, pana la 6.2 la pompele de caldura CTA Elvetia.

 161. Sunt legat la geotermala si arunc bunatate de apa geo duupa iesirea din schimbatorul in placi, afara, la 36 de grade Celsius.
  Ma intreb oare nu se poate adapta o pompa de caldura la apa geotermala ?

 162. Daca apa in fintina are 13,5 grade celsus(masurata azi)ce rost mai are sa instalez colectoare pe orizontala la 80 cm adincime cind pot scoate apa din fintina cu hidroforul?

 163. pompe de caldura nibe, marca suedeza, ideale pentru diferite aplicatii casnice.

 164. Buna ziua am si eu o antrebare am o casa de 280m2,care este izolata cu poliester de 10 cm, termopane ,am montat calorifere la parter unde docamdata este locuiibila as vre sa stiu ce tip de centrala mar avantaja .Va multumesc si astept raspunsul vostru

 165. La ce adincime trebuie forat pentru incalzirea geotermala si ce temperatura este la acea adincime ?

  Va rog frumos.

 166. Buna ziua!Inainte de toate as vrea sa va spun ca locuiesc in Spania,iar la ora actuala construim o casa.Ne dorim mult sa ne punem instalatia de caldura pe baza de geotermie.Firma care se ocupa de aceasta intalatie a venit si ne-a masurat terenul si ne-au spus ca este loc pentru perforatie(3 la numar),numai ca ei nu sint siguri daca numarul de perforatie poate fi sigur 3 sau mai multe.Deasemeni ne-au spus ca vor veni cu o masina speciala pentru asa ceva.Rugamintea mea este de unde pot lua toate informatiile despre GEOTERMIE avantaje si dezavantaje,numarul total permis de perforatii,distantele intre casa si perforatii……Mentionez ca arhitecta proiectului de la casa nu ii place ideia de a face o groapa-doua-trei foarte aproape de casa.Sintem putin alarmati caci nu stim de unde putem lua mai multe informatii concrete.Va multumim anticipat.

 167. Salut!
  Am citit cu mare interes comentarile de pe acest site si sunt in cautarea unei energi alternative pentru o sera 2000mp constructie deja existenta in apropierea buc,la o distanta de 500-600mp de constructie exista un foraj de 80m adancime debit 5-8 l/s apa care am masurat-o de dimineata si avea la evacuare 12g,temperatura exterioara -3g forajul este de circa 50 ani executat initial cu un debit fantastic(din auzite) merita sa incerc un astfel de foraj sau sa captez energia termica de acolo?

 168. Salut Constantin Daniel!
  Temperatura apei este in regula, se poate folosi, o singura problema ai acolo, aceea este debitul! Pentru a incalzi 2.000 Mp in mod normal(calcul rapid fara fundamentare) este nevoie de vreo 200 Kw. Pentru o pompa de caldura cu o putere de 200 Kw ai nevoie de un debit de apa in jur de 35 Mc/h adica de vreo 10 ori mai mult decat este acum. Cu apa evacuata se poate face irigarea plantelor din sera. O pompa de 200 Kw costa in jur de 28.000 Euro si necesita un consum de energie electrica de 38 Kw.
  Aceste date le dau in calitate de montator pompe de caldura cu o experienta de peste 10 ani si peste 600 de pompe montate in malluri, hoteluri, centre spa, cladiri de birouri sau hale industriale,locuinte unifamiliale e.t.c.

 169. Costuri pentru o instalatie cu pompa de caldura apa/apa reale de la o casa cu S.U. de 200 Mp, izolatie polistiren 10 Cm, termopan cu 6 camere:
  * Pompa de caldura 24 Kw = 5.650 Euro
  * Puffer(vas tampon) cu Boiler si serpentina solar 1.000 Litri = 2.200 Euro
  * Tevi de legatura, pompe recirculare, robineti e.t.c. = 1.850 Euro
  * Manopera = 900 Euro
  * Instalatie solara 90 tuburi vidate(la cheie) = 3.200 Euro
  TOTAL Investitie(cu TVA): 13.800 Euro

  Cost in exploatare real(experimentat dupa 2 ani)= intre 80 – 120 Euro/luna de iarna pentru apa calda si caldura
  3-5 Euro/luna de vara pentru apa calda menajera

 170. Pret productie Gigacalorie cu diferite sisteme:
  Centrala cu gaze naturale: 32,4 Euro
  Centrala Pelleti: 37,5 Euro
  Pompa de caldura aer/apa : 36 Euro
  Pompa de caldura apa/apa : 27 Euro

  Aceste calcule sunt fudamentate

 171. am aflat in ultima vreme ca.atit in lume cit si la noi in judet[dimbovita] exista instalatii de arderea deseurilor din plastic ,cu un randament foarte mare .
  idea mi s-a parut grozava deseuri din plastic sint peste tot si ne polueaza mediul ,trebuie doar sa-l colectam si sa-l folosim ,pe linga caldura am face si curatenie .
  despre pompele de caldura geo idea este buna ,pentru realizarea de economie ,ramine sa punem in balanta preturile de cost atit pentru echipamente cit si pentru manopera.Eu am in subsolul casei un put de sapte metri adincime ,am masurat temperatura apei iarna cind afara erau -15 grade ,si am gasit plus sapte .daca e sa ma gindesc ca as incalzi casa de la minus cinsprezece la plus sapte este totusi o economie de combustibil semnificativa .o voi face dar cu posibilitati locale ,preturile practicate de comercianti sint descurajante .
  lucrurile simple sint cele mai rentabile .
  nu v-ati intrebat oare de ce vechii constructori pozitionau casa cu ferestrele spre sud ? cine locuieste la bloc ar trebuii sa masoare din curiozitate temperatura din camerele situate la nord si cele cu orientare spre sud ,
  exista o solutie si pentru vara .principiul termitierelor face ca aerul rece sa circule de la subsol spre virful constructiei care poate fi astupat sau destupat in functie de temperatura.[cind te gindesti ca acest lucru e realizat de niste furnici]
  o alta idee pentru vilele de munte izolate situate pe linga piriuri ,este amenajarea unei mici hidrocentrale .
  desii nu am o meserie tehnica aceste sisteme ma intereseaza atiti practic cit si ca hoby
  cu stima
  vezi si www drgrapa.ro

 172. Salutare!Sunt din nordul Moldovei si ma interesez si eu de caldura geotermala.Ce fel de pompe putem noi sa instalam,daca casa-i apx.170mp.,in sat.Lasati-mi va rog detalii de pret si instalatii.Ce e mai convenabil,pentru clima Moldovei,si ce pret ar trebui in total sa avem,pentru cheltuieli…Va multumesc! Astept raspuns de la cineva,va rog…

 173. Domnilor si Doamnelor,
  Sunt specialistin conversia energiei si comcep sisteme de incalzire neconventionale in functie de cerere sau solicitare.
  telefon :0763622395.
  Astept solicitari pentru consultatii tehnice in domeniu.
  Avem realizari indomeniul conversiei energiei :
  -geotermice,
  -eoliene,
  -hidraulice,
  – cogenerare,
  -sisteme energetice mutiple si cu acumulator energie termica.
  Multumesc.
  inginer Alecu Ioan.

 174. Buna ziua tuturora,Are cineva cunostinte pentru proectare si realizarea unei instalatii geotermale ? Ce forari de puturi sunt necesare la o astfel de instalatie?
  Tevile cu apa raman libere in aceste puturi sau se toarna inapoi pamant pe ele?
  In raport cu adancimea la ce temperatura a mediului ambiant se ajunge ? (teoretic)

 175. Salut.

  Sa o luam pas cu pas. Ma numesc B. Catalin. Am petrecut ceva timp in armata romana (Rom├«n─â), asta ca sa inteleaga tot popoRul, dupa care m-am apucat de altceva. Acest altceva a fost, la inceput, sisteme periferice si redundante de transmisie date. In 2004 am venit in “contact” cu tehnologiile verzi in Suedia. Uimire si fosilizare mare din partea mea cand am vazut ca strainezii platesc 10 euro incalzire pe timp de iarna.

  Lucrurile stau TOTAL DIFERIT fata de ceea ce exista LA NOI. Aceste POMPE minune sunt construite, evident, cu foarte mult cap. Pentru eficientizarea costurilor trebuie tinut cont de: sol, panza freatica de adancime, vant, asezare geografica, etc. Apoi se fac niste calcule destul de exacte si se “deduce” eventuala cantitate de energie posibil “castigabila” din sisteme fotovoltaice si/sau eoliene. Apoi se trece la scrierea de proiect si calculul cost/timp/eficienta. Abia, in cele din urma, se trece si se discuta despre viitorii parametrii de contructie ai casei. Definim, pe scurt, cativa dintre ei: grosime pereti, inaltime, tip de acoperis, grosime izolatii, tip de incalzire (pardoseala, aerare, etc)… Diferentele sunt sesizabile, consider eu, deja. Romanul isi face caroseria la masina apoi pune roti si motor. Strainezul caulculeaza necesitatile si utilitatile, construieste motorul apoi vine si optimizeaza cat mai bine caroseria.

  Si NU, nu exista un sistem cu randament 1. Este imposibil in acest moment. S-a incercat deja in sistem militar. Chiar si in Romania s-a reusit un experiment dar numai pentru 2 ani si vreo 7 luni a functionat (sistem de producere curenti de amperaj scazut cu ajutorul magnetilor permanenti). In schimb se poate creea/sistematiza, in functie de necesitatile fiecarei familii un “mediu” de casa (prin mediu a se intelege toate elemente ce converg VERDE in vederea producerii si sustinerii diferitelor forme de energie) aproape si/sau chiar independent energetic. Nu spun ca este si ieftin. Dar se poate.

  In acest moment m-am apucat sa proiectez, sistematizez si sa duc la bun sfarsit o casa ce se vrea 90% independenta energetic. Este pentru un bun prieten. Casa se doreste a avea undeva la 140mp locuibil, p+e sau p+m (a ramas la latitudinea mea), amprenata la sol 70-75 si va fi amplasata pe un lot de 585mp. Costurile estimate de mine pentru constructie (si izolatie) si o parte din amenajarea interioara sunt undeva la 43-49 mii euro. Partea energetica va ajunge in jurul sumei de aproximativ 24-28 mii euro.

  In speranta ca postul meu a ajutat va urez succes.

  P.S. Agramatilor, celor care au uitat sa scuipe semintele inainte sa se aseze la tastatura si celor care dau din degete mult si prost: incercati sa vedeti lumea prin prizma celor de langa voi si sa mentalizati ideea ca ROMANUL ESTE DESTEPT SI CRITIC. Asa ca, din principiu, ori invatati limba romana si incercati sa va exprimati pe intelesul nostru ori va vedeti de treaba voastra si, mai bine, nu mai postati nimic.

 176. In atentia d-ului Alecu Ioan de la pro-energie.ro : daca asa hal de publicitate ai gasit sa iti faci… mai bine te lasi de asa-zisele inginerii. Faptul ca undeva, in trecut, intr-o camera obscura erati/erai (tot pe acolo avand in vedere ca nu dau un pret pe titluri si stigmatizari asemenea) erai buricul pamantului si ca inventai tehnologii pe baza de ioni (mai bine zis pe tehnologii pe baza de vasile si gheorghe) furate (ma scuzati – imprumutate) de la nemti si norvegieni de acum 15 ani nu explica tupeul fantastic de a oferi oamenilor suport CONTRA COST. Foame mare domle, foame mare. Dar chiar si asa, incercati dragilor sa va stapaniti catusi de putin.

  Si spre “nelamurirea” ta, domnule Alecu Ioan, eu am inventat: 5 sisteme de programare analitica, 2 module de securitate baze de date Oracle, un sistem de plata online (biometric advanced data system), un sistem desktop inteligent de restrictionare aplicatii (cu remote control si supervizare online din orice colt al lumii si de pe orice dispozitiv), 2 dispozitive eoliene ax vertical (camp magnetic autoindus si camp magnetic autoindus regenerativ autopropulsant – balans cu heliu), 3 module separare agent termic si inca niste balarii. Asa ca nu vorbesc in necunostina de cauza cand spun ca nu vrei sa faci decat sa iti umplii buzunarele. RUSINE.

Aboneaza-te la newsletter sau RSS pentru a fi instiintat cand apar noi materiale pe Energeia