Pompe de caldura geotermale

Pompe de caldura geotermale


Pompe de caldura geotermale

O pompa de caldura este un sistem de incalzire si/sau climatizare care foloseste caldura stocata in pamant pentru a incalzi/climatiza o locuinta. Pompele de caldura geotermale se bazeaza pe faptul ca temperatura in sol, la cativa metri adancime, este destul de constanta pe toata perioada anului.

Pompele de caldura geotermale transfera caldura din pamant in locuinta iarna, iar vara transferul are loc invers, din locuinta in pamant. Spre deosebire de un boiler, o pompa de caldura transfera caldura, nu o produce. Pompele de caldura mai sunt cunoscute si sub numele de sisteme de geo-schimb si nu trebuie confundate cu incalzirea geotermala, posibil doar in zonele in care din pamant ies aburi fierbinti datorita izvoarelor subterane calde.

Spre deosebire de pompele de aer, pompele de caldura sunt mai eficiente (25-50% mai putina electricitate consumata pentru incalzire/racire), au costuri de mentenanta mai scazute, sunt fiabile (termenele de garantie depasesc 25-50 ani pentru instalatia din pamant si 20 de ani pentru pompa propriu-zisa) si nu depind de temperatura aerului exterior. Un dezavantaj consta in costurile de instalare semnificativ mai mari fata de o pompa de aer, costuri care se amortizeaza insa in 5-10 ani.

Tipuri de pompe de caldura geotermale
Sursa: Enciclopedia energiei alternative

Un alt mare avantaj al pompelor de caldura, numite si sisteme de geo-schimb, consta in pastrarea unei umiditati constante de aproximativ 50%, fapt ce face aceste sisteme ideale in zone cu climat umed.

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Exista 176 comentarii la 'Pompe de caldura geotermale' »

 1. Salut, la toti !
  As dori ca cineva, de pe acest forum care stie foarte bine ”cu se maninca” pomple de caldura….sa imi de-a si mie o informatie.Am o casa de 80mp(parter)+80mp(etaj)+mansarda cca 70mp.Actualmente folosesc un sistem convetional de incalzire pe gaz.Daca las caldura la 20grade dimineata pina la ora 16(cand vin copii de la gradi) si 21grade pina dimineata la ora 8.00 AM fara sa incalzesc mansarda…ei bn gazul mi-a venit 900-1000 Ron lunar.Va rog dati’mi cea mai buna solutie pentru a mai face o mica economie.Ma gandesc si pe viitor cand va trebui sa incalzesc mansarda(acolo se afla camerele copiilor 2 camere si 2 bai)…actualmente copiii dorm la etaj, ei bn, cand va trebui sa incalzesc si mansarda…cred ca va trebui sa vand din casa ca sa pot plati gazul.VA rog frumos sa imi dati o solutie buna si eventual ieftina.
  Cu stima,
  Andrei
  Galati
  Andrei

 2. Pompele de caldura ,dupa cum le spune numele,pompeaza caldura(din pamant la suprafata) si au un schimbator de caldura-adica un boiler cu apa prin care se gasesc tevile alterminale pompei).
  Apa astfel incalzita poate circula prin calorifere;diferenta fata de incalzirea centrala pe gaz(lemne) e ca apa e incalzita de caldura geotermala,nu de flacara.A doua diferenta e ca e ieftina(gratis).A treia diferenta e ca necesita cunostinte de fizica (pt costuri reduse).A patra diferenta … .

 3. Doresc instalarea unei pompe de caldura care sa incalzeasca o suprafata de 190 mp. Gradina unde ar putea fi instalate tevile orizontale are 22 m pe 15 m. Probabil ca am nevoie de o instalatie pe verticala. Daca a instalat cineva asa ceva as aprecia un sfat si o firma serioasa in zona Cluj.
  Bogdan

 4. Va salut cu respect

  In mare ce temperatura ar avea pamintul la adincimea de150m?
  Incalzirea pe orizontala la ce adincime se face la 30cm sau 3m ca
  din comentarii nimeni nu stie?
  Iarna cind temperatura ajunge in jur de -10 graade celsus care este mai recomandata?
  -pompa geotermala apa-apa sau
  -pompa geotermala pamint-apa

 5. Salut si sanatate la toata lumea.

  Tot Mircea sint.Dar nu renunt la intrebarile puse pe 27-Aprilie-2011.
  Daca stie cineva sa-mi dea raspunsul?
  Il rog din tot sufletul.

 6. buna!

  eu v-am dat un nr. de tel. sunati si intrebati

 7. de la -7 grade pompele de aer mer foarte prost, adica au un cop de aproape 1, si in acest caz ar fi mai indicat o PDC de sol sau apa, in detrimentul celor de aer, dar in rest cele de aer au si avantaje…

 8. montarea unei pompe de caldura de sol sau apa presupune si alte sacrificii pe langa achizitionarea pompei de caldura, si anume un forj in cazul pompelor de apa, si o suprafata mare disponibila pentru executarea unor santuri pentru pompe de sol. in cazul pompelor de aer aestea vor avea un aspect ca aerele conditionate, o unitate in casa si una exterioara.

 9. aceste pompe de caldura sunt geniale. pacat ca sunt prea scumpe pt buzunarul meu actual, si al multora. chiar daca se cofinanteaza cu prograem “casa verde”. poate tocmai pt ca se cofinanteaza, sunt asa de scumpe, inclusiv panourile solare.asa ca o sa continuam sa taiem padurile… oare nu as putea adapta o pompa, dintr-o instalatie de aer conditionat? ­čÖé

 10. Pentru Mircea

  In Romania sondele pe orizontala ar trebui montate la minim 80 cm adancime.
  Diferenta intre pompele de caldura apa-apa si sol-apa este COP-ul(randamentul), acesta fiind mai mare la cele apa-apa, pana la 6.2 la pompele de caldura CTA Elvetia.

 11. Sunt legat la geotermala si arunc bunatate de apa geo duupa iesirea din schimbatorul in placi, afara, la 36 de grade Celsius.
  Ma intreb oare nu se poate adapta o pompa de caldura la apa geotermala ?

 12. Daca apa in fintina are 13,5 grade celsus(masurata azi)ce rost mai are sa instalez colectoare pe orizontala la 80 cm adincime cind pot scoate apa din fintina cu hidroforul?

 13. pompe de caldura nibe, marca suedeza, ideale pentru diferite aplicatii casnice.

 14. Buna ziua am si eu o antrebare am o casa de 280m2,care este izolata cu poliester de 10 cm, termopane ,am montat calorifere la parter unde docamdata este locuiibila as vre sa stiu ce tip de centrala mar avantaja .Va multumesc si astept raspunsul vostru

 15. La ce adincime trebuie forat pentru incalzirea geotermala si ce temperatura este la acea adincime ?

  Va rog frumos.

 16. Buna ziua!Inainte de toate as vrea sa va spun ca locuiesc in Spania,iar la ora actuala construim o casa.Ne dorim mult sa ne punem instalatia de caldura pe baza de geotermie.Firma care se ocupa de aceasta intalatie a venit si ne-a masurat terenul si ne-au spus ca este loc pentru perforatie(3 la numar),numai ca ei nu sint siguri daca numarul de perforatie poate fi sigur 3 sau mai multe.Deasemeni ne-au spus ca vor veni cu o masina speciala pentru asa ceva.Rugamintea mea este de unde pot lua toate informatiile despre GEOTERMIE avantaje si dezavantaje,numarul total permis de perforatii,distantele intre casa si perforatii……Mentionez ca arhitecta proiectului de la casa nu ii place ideia de a face o groapa-doua-trei foarte aproape de casa.Sintem putin alarmati caci nu stim de unde putem lua mai multe informatii concrete.Va multumim anticipat.

 17. Salut!
  Am citit cu mare interes comentarile de pe acest site si sunt in cautarea unei energi alternative pentru o sera 2000mp constructie deja existenta in apropierea buc,la o distanta de 500-600mp de constructie exista un foraj de 80m adancime debit 5-8 l/s apa care am masurat-o de dimineata si avea la evacuare 12g,temperatura exterioara -3g forajul este de circa 50 ani executat initial cu un debit fantastic(din auzite) merita sa incerc un astfel de foraj sau sa captez energia termica de acolo?

 18. Salut Constantin Daniel!
  Temperatura apei este in regula, se poate folosi, o singura problema ai acolo, aceea este debitul! Pentru a incalzi 2.000 Mp in mod normal(calcul rapid fara fundamentare) este nevoie de vreo 200 Kw. Pentru o pompa de caldura cu o putere de 200 Kw ai nevoie de un debit de apa in jur de 35 Mc/h adica de vreo 10 ori mai mult decat este acum. Cu apa evacuata se poate face irigarea plantelor din sera. O pompa de 200 Kw costa in jur de 28.000 Euro si necesita un consum de energie electrica de 38 Kw.
  Aceste date le dau in calitate de montator pompe de caldura cu o experienta de peste 10 ani si peste 600 de pompe montate in malluri, hoteluri, centre spa, cladiri de birouri sau hale industriale,locuinte unifamiliale e.t.c.

 19. Costuri pentru o instalatie cu pompa de caldura apa/apa reale de la o casa cu S.U. de 200 Mp, izolatie polistiren 10 Cm, termopan cu 6 camere:
  * Pompa de caldura 24 Kw = 5.650 Euro
  * Puffer(vas tampon) cu Boiler si serpentina solar 1.000 Litri = 2.200 Euro
  * Tevi de legatura, pompe recirculare, robineti e.t.c. = 1.850 Euro
  * Manopera = 900 Euro
  * Instalatie solara 90 tuburi vidate(la cheie) = 3.200 Euro
  TOTAL Investitie(cu TVA): 13.800 Euro

  Cost in exploatare real(experimentat dupa 2 ani)= intre 80 – 120 Euro/luna de iarna pentru apa calda si caldura
  3-5 Euro/luna de vara pentru apa calda menajera

 20. Pret productie Gigacalorie cu diferite sisteme:
  Centrala cu gaze naturale: 32,4 Euro
  Centrala Pelleti: 37,5 Euro
  Pompa de caldura aer/apa : 36 Euro
  Pompa de caldura apa/apa : 27 Euro

  Aceste calcule sunt fudamentate

 21. am aflat in ultima vreme ca.atit in lume cit si la noi in judet[dimbovita] exista instalatii de arderea deseurilor din plastic ,cu un randament foarte mare .
  idea mi s-a parut grozava deseuri din plastic sint peste tot si ne polueaza mediul ,trebuie doar sa-l colectam si sa-l folosim ,pe linga caldura am face si curatenie .
  despre pompele de caldura geo idea este buna ,pentru realizarea de economie ,ramine sa punem in balanta preturile de cost atit pentru echipamente cit si pentru manopera.Eu am in subsolul casei un put de sapte metri adincime ,am masurat temperatura apei iarna cind afara erau -15 grade ,si am gasit plus sapte .daca e sa ma gindesc ca as incalzi casa de la minus cinsprezece la plus sapte este totusi o economie de combustibil semnificativa .o voi face dar cu posibilitati locale ,preturile practicate de comercianti sint descurajante .
  lucrurile simple sint cele mai rentabile .
  nu v-ati intrebat oare de ce vechii constructori pozitionau casa cu ferestrele spre sud ? cine locuieste la bloc ar trebuii sa masoare din curiozitate temperatura din camerele situate la nord si cele cu orientare spre sud ,
  exista o solutie si pentru vara .principiul termitierelor face ca aerul rece sa circule de la subsol spre virful constructiei care poate fi astupat sau destupat in functie de temperatura.[cind te gindesti ca acest lucru e realizat de niste furnici]
  o alta idee pentru vilele de munte izolate situate pe linga piriuri ,este amenajarea unei mici hidrocentrale .
  desii nu am o meserie tehnica aceste sisteme ma intereseaza atiti practic cit si ca hoby
  cu stima
  vezi si www drgrapa.ro

 22. Salutare!Sunt din nordul Moldovei si ma interesez si eu de caldura geotermala.Ce fel de pompe putem noi sa instalam,daca casa-i apx.170mp.,in sat.Lasati-mi va rog detalii de pret si instalatii.Ce e mai convenabil,pentru clima Moldovei,si ce pret ar trebui in total sa avem,pentru cheltuieli…Va multumesc! Astept raspuns de la cineva,va rog…

 23. Domnilor si Doamnelor,
  Sunt specialistin conversia energiei si comcep sisteme de incalzire neconventionale in functie de cerere sau solicitare.
  telefon :0763622395.
  Astept solicitari pentru consultatii tehnice in domeniu.
  Avem realizari indomeniul conversiei energiei :
  -geotermice,
  -eoliene,
  -hidraulice,
  – cogenerare,
  -sisteme energetice mutiple si cu acumulator energie termica.
  Multumesc.
  inginer Alecu Ioan.

 24. Buna ziua tuturora,Are cineva cunostinte pentru proectare si realizarea unei instalatii geotermale ? Ce forari de puturi sunt necesare la o astfel de instalatie?
  Tevile cu apa raman libere in aceste puturi sau se toarna inapoi pamant pe ele?
  In raport cu adancimea la ce temperatura a mediului ambiant se ajunge ? (teoretic)

 25. Salut.

  Sa o luam pas cu pas. Ma numesc B. Catalin. Am petrecut ceva timp in armata romana (Rom├«n─â), asta ca sa inteleaga tot popoRul, dupa care m-am apucat de altceva. Acest altceva a fost, la inceput, sisteme periferice si redundante de transmisie date. In 2004 am venit in “contact” cu tehnologiile verzi in Suedia. Uimire si fosilizare mare din partea mea cand am vazut ca strainezii platesc 10 euro incalzire pe timp de iarna.

  Lucrurile stau TOTAL DIFERIT fata de ceea ce exista LA NOI. Aceste POMPE minune sunt construite, evident, cu foarte mult cap. Pentru eficientizarea costurilor trebuie tinut cont de: sol, panza freatica de adancime, vant, asezare geografica, etc. Apoi se fac niste calcule destul de exacte si se “deduce” eventuala cantitate de energie posibil “castigabila” din sisteme fotovoltaice si/sau eoliene. Apoi se trece la scrierea de proiect si calculul cost/timp/eficienta. Abia, in cele din urma, se trece si se discuta despre viitorii parametrii de contructie ai casei. Definim, pe scurt, cativa dintre ei: grosime pereti, inaltime, tip de acoperis, grosime izolatii, tip de incalzire (pardoseala, aerare, etc)… Diferentele sunt sesizabile, consider eu, deja. Romanul isi face caroseria la masina apoi pune roti si motor. Strainezul caulculeaza necesitatile si utilitatile, construieste motorul apoi vine si optimizeaza cat mai bine caroseria.

  Si NU, nu exista un sistem cu randament 1. Este imposibil in acest moment. S-a incercat deja in sistem militar. Chiar si in Romania s-a reusit un experiment dar numai pentru 2 ani si vreo 7 luni a functionat (sistem de producere curenti de amperaj scazut cu ajutorul magnetilor permanenti). In schimb se poate creea/sistematiza, in functie de necesitatile fiecarei familii un “mediu” de casa (prin mediu a se intelege toate elemente ce converg VERDE in vederea producerii si sustinerii diferitelor forme de energie) aproape si/sau chiar independent energetic. Nu spun ca este si ieftin. Dar se poate.

  In acest moment m-am apucat sa proiectez, sistematizez si sa duc la bun sfarsit o casa ce se vrea 90% independenta energetic. Este pentru un bun prieten. Casa se doreste a avea undeva la 140mp locuibil, p+e sau p+m (a ramas la latitudinea mea), amprenata la sol 70-75 si va fi amplasata pe un lot de 585mp. Costurile estimate de mine pentru constructie (si izolatie) si o parte din amenajarea interioara sunt undeva la 43-49 mii euro. Partea energetica va ajunge in jurul sumei de aproximativ 24-28 mii euro.

  In speranta ca postul meu a ajutat va urez succes.

  P.S. Agramatilor, celor care au uitat sa scuipe semintele inainte sa se aseze la tastatura si celor care dau din degete mult si prost: incercati sa vedeti lumea prin prizma celor de langa voi si sa mentalizati ideea ca ROMANUL ESTE DESTEPT SI CRITIC. Asa ca, din principiu, ori invatati limba romana si incercati sa va exprimati pe intelesul nostru ori va vedeti de treaba voastra si, mai bine, nu mai postati nimic.

 26. In atentia d-ului Alecu Ioan de la pro-energie.ro : daca asa hal de publicitate ai gasit sa iti faci… mai bine te lasi de asa-zisele inginerii. Faptul ca undeva, in trecut, intr-o camera obscura erati/erai (tot pe acolo avand in vedere ca nu dau un pret pe titluri si stigmatizari asemenea) erai buricul pamantului si ca inventai tehnologii pe baza de ioni (mai bine zis pe tehnologii pe baza de vasile si gheorghe) furate (ma scuzati – imprumutate) de la nemti si norvegieni de acum 15 ani nu explica tupeul fantastic de a oferi oamenilor suport CONTRA COST. Foame mare domle, foame mare. Dar chiar si asa, incercati dragilor sa va stapaniti catusi de putin.

  Si spre “nelamurirea” ta, domnule Alecu Ioan, eu am inventat: 5 sisteme de programare analitica, 2 module de securitate baze de date Oracle, un sistem de plata online (biometric advanced data system), un sistem desktop inteligent de restrictionare aplicatii (cu remote control si supervizare online din orice colt al lumii si de pe orice dispozitiv), 2 dispozitive eoliene ax vertical (camp magnetic autoindus si camp magnetic autoindus regenerativ autopropulsant – balans cu heliu), 3 module separare agent termic si inca niste balarii. Asa ca nu vorbesc in necunostina de cauza cand spun ca nu vrei sa faci decat sa iti umplii buzunarele. RUSINE.