Cea mai mare centrala solara din lume

Cea mai mare centrala solara din lume


Cea mai mare centrala solara din lume

Energia solara nu este momentan pregatita pentru productie la scara industriala a electricitatii, dar deja pasi importanti sunt realizati in directia asta. Pacific Gas and Electric, furnizorul de energie din statul american California, este obligat prin lege sa produca pana in 2010 minim 20% din totalul de energie folosind surse regenerabile.

Acesta este motivul pentru care PG&E a semnat un contract de mai multe miliarde de dolari cu o companie producatoare de centrale solare de mari dimensiuni, BrightSource Energy.

Tehnologiile BrightSource Energy constau din turnuri solare: cercuri concentrice de oglinzi care reflecta razele soarelui catre un rezervor de apa aflat in varful unui turn. Apa este incalzita la 1000 de grade, transformata in vapori ce invart o tubina, generand electricitate.

Un total de trei centrale solare vor fi instalate initial, generand aproximativ 500 megawatti de electricitate. Ulterior capacitatea de productie va fi extinsa la 900 megawatti, suficient pentru 375.000 de locuinte.

Centralele vor fi instalate in deserul Mojave, o zone cu potential excelent de valorificare a energiei soarelui.

Sursa: Inhabitat

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Exista 18 comentarii la 'Cea mai mare centrala solara din lume' »

 1. […] Cea mai mare centrala solara din lumeInstalare fara eforturi a panourilor solarePanouri solare realizate din vopseaPanouri solare transparenteTurnurile solare, un pas inainte fata de panourile fotovoltaice […]

 2. Si daca ploua cu grindina, ce se intampla cu panourile astea? Nu se sparg?

 3. In Mojave nu ploua. In plus panourile solare sunt destul de rezistente, nu se sparg la prima grindina sau adiere de vant.

 4. in romania asa ceva cand? ­čÖé
  La cate miliarde spun baietii astia ca ar costa….
  Oricum ideea cu obligarea companiilor ca un procent de x% din surse sa fie energie regenerabila e f buna. Cred ca merita implementare si la noi. Nu conteaza daca e solara sau de alta natura, numai nucleara sa nu fie.

 5. Exista si centrale nucleare Safe, care vor folosi Toriu in loc de Uraniu. Poti citi aici despre ele: centrale nucleare safe

 6. Deja se organizeaza seminarii in Romania pe aceasta tema “Mediul”, unde se discuta de implementarea CSR in firmele din tara, dar din pacate, la noi prea putini sunt interesati sa faca ceva in aceasta privinta.

 7. Daca s-ar implica si statul si ar oferi niscaiva subventii pentru cei care folosesc tehnologii prietenoase cu mediul poate s-ar schimba ceva…

 8. Ai dreptate dar din pacate nici italienii nici romanii nu acorda asemenea subventii ci doar Flamanzii (Belgienii) care acorda 7500 Euro celor ce implementeaza CSR (Responsabilitatea Sociala Corporatista).

 9. la noi este imposibil sa se faca asa ceva.costuri mari,birocratie,soare putin,saracie bugetara(sau durerea “in sufet”)a marilor companii (electrica,…)monopoluri pline de nesimtire,asa ca vom citi doar despre ce fac altii

 10. daca in loc sa inventam motorul cu aburi am fi cercetat energia solara ,probabil ca acum drumul Pamant-Marte ar fi fost o banalitate

 11. in ITALIA abia de 2 ani au inceput dar inainteaza bine.Lumea a prins gustul aflind ca se scoate bani din ea

 12. Buna ziua va zic la toti,din com.Suciu de sus.Ce pot sa zic foarte bine se pune in aplicare folosirea celei mai mari resurse cea solara.

 13. am acum la activ,53 de instalatii de diferite marimi,si va spun ca clientii italieni sunt foarte multumiti de modul de functionare si a luant f.f.f.f mare avint.La toate categoriile sociale MERITA.CEAU.

 14. am vazut pe discovery,am ramas masca la cata caldura poate genera instantaneu.a topit in 5 secunde o placa de otel groasa de vreo 5mm.1200*C.cine are cap investeste in asa ceva.problema era urmarirea soarelui,doar ca exista computere pt asta.Chestia cu centrala solara e chiar marfa.Daca s-ar instala si la noi asa ceva,fac pariu ca o sa dispara materialele pe drum :))

 15. Sintem in mare deruta in prezent dar este foarte posibil ca in timp sa fim pusi in situatia de a ne folosi mult mai eficient de tot ce ne ofera natura.Din pacate totul este controlat precum si in alte domenii si nu se poate face prea mult eu sper ca numai pe cale naturala se poate depasi situatia unde stiinta si omul nu au reusit sa ajunga,da sint tari care au reusit si au investit in productia de energie solara cu multi ani in urma la noi cam greu in situatia data,dar sa speram ca se va reusi si la noi demararea unor investitii in domeniul Energiei solare.

 16. Contolul directiei oglinzilor se face foarte usor, cu ajutorul a 4 fotodiode si a unui integrat comparator (LM339). Bineinteles, mai complicata e partea mecanica…Ptr uz casnic s-ar putea utiliza de exemplu o antena parabolica, pe care se vor lipi oglinzi. Pentru directie s-ar folosi servomotoarele deja existente.

 17. Comentariul lui iulian pe 26 Iunie 2008:

  Ai dreptate dar din pacate nici italienii nici romanii nu acorda asemenea subventii ci doar Flamanzii (Belgienii) care acorda 7500 Euro celor ce implementeaza CSR (Responsabilitatea Sociala Corpora
  Te inseli amice ITALIA subventioneaza si inca bine un prieten de-al meu tocmai a pus jumatate de hectar de panouri.

 18. Caut un investitor in vederea productiei de energie hidro , detin teren si proprieteti situate in zone montane pretabile pentru asa ceva ,inf 0763177268 sau 0756867671. jud,Maramures ROMANIA.