Semafoarele care merg si cand cade curentul

Semafoarele care merg si cand cade curentul


Semafoarele care merg si cand cade curentul

Cum intersectiile devin din ce in ce mai aglomerate, nevoia de semafoare creste exponential la nivel global. Si astfel creste si consumul energiei electrice consumate de acestea. De aceea unii chiar s-au gandit cum sa reduca acest consum si au inventat semafoarele independente energetic, cu panouri solare.

Folosite deja in tari precum China, India, Africa de Sud sau Turcia, aceste semafoare sunt dotate cu panouri solare si acumulatori. Astfel, pe timpul zilei energia solara este captata si inmagazinata, iar noaptea semafoarele pot functiona pe baza energiei stocate in aceste baterii. Becurile folosite sunt desigur LED-uri, cunoscute pentru consumul lor scazut de energie.

La Bucuresti am vazut deja cabine telefonice cu panouri solare, asa ca putem spera sa vedem si astfel de semafoare pe viitor. Mai ales in conditiile in care, in zilele calduroase de vara, sistemul electric construit pe vremea lui Ceasca este tot mai solicitat, iar penele de curent tot mai dese transforma traficul bucurestean intr-un haos total (asta ca si cum nu ar fi deja groaznic).

Ah, si ar mai fi un aspect: economia realizata prin introducerea unor astfel de semafoare, care nu stiu la cat s-ar ridica insa… Desigur, un studiu ar fi necesar pentru a putea afla exact cat de viabile ar fi aceste jucarii pentru intersectiile noastre.

Voi ce credeti, ar fi aceste semafoare utilizabile in Bucuresti (sau orice oras din Romania) si ar merita ele investitia?

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Exista 11 comentarii la 'Semafoarele care merg si cand cade curentul' »

 1. Pai, sa vedem: curentul electric utilizat la semafoare, la iluminatul public etc. este platit din banii contibuabililor…
  Daca inlocuim macar iluminatul public (inclusiv semafoare) cu metode alternative, investitia se recupereaza in timp, ca sa nu mai spun nimic de implicatiile economice pe care le are! Dar, intrebarea este: se doreste inlocuirea vechilor metode, avand in vedere interesul companiilor de producere a energiei electrice (care au contracte cu primariile oricarei localitati/oras)??? Putin probabil

 2. Concluzia: asemenea investitii sunt utile si profitabile, dar se “ciocnesc” de interesele marilor companii, deci ma indoiesc ca le vom vedeam aplicate prea curand! Din pacate aceasta e realitatea.

 3. Publicu vrea sa publici mai multe articole, ca publici interesant!

 4. @radu: incercam incercam ­čÖé

 5. Are dreptate Radu, sa publici mai des

 6. Parera me ii ca aceste semafoare sunt foarte untile, deoarece sunt alimentate de la soare, si scade consumul de enegie electrica.

 7. Ca bine zici, pina o sa vedem la noi asa ceva pe drumurile patriei o sa mai treaca vreo 2 generatii, noi nu avem nici semafoare inteligente sa zicem mercy ca le-au gabat pe astea cu temporizator.

 8. Jalnic… Panourile fotovoltaice montate langa semafoarele din bucuresti au prea multe “defecte” pentru a le putea considera “inteligente”:

  1. Mai bine le alimentam de la ENEL ( este mai ieftin) cat consuma un semnafor / pretul unui panou fotovoltaic + celelalte componente (peste 1000 euro -cu totul)
  2. Firma care le-a montat face parte tot din grupul de “tepari” ..sa dau si lamuriri : este o firma cu un singur angajat si cu venituri extraordinar de mari , Chiar as fi curios sa vad cat costa panoul fotovoltaic platit de STAT ( adica de noi-roamanii) catre firma -probabil triplu.

  Nici acasa nu merita sa iti pui panouri din astea …SUNT SCUMPE -fata de ce pot produce pe toti cei 20 de ani pe care ii garanteaza producatorii la 85% din randament

 9. ce tensiune genereaza aceste panouri si mai ales cat costa??????? multumesc

 10. este vorba de panourile fotovoltaice

 11. acum energia produsa cu ajutorul panourilor fotovoltaice e destul de scumpa dar cu siguranta pe viitor va fi o investitie buna si dpdv financiar si pentru mediu.