Sisteme de incalzire solara – exemple si detalii

Sisteme de incalzire solara – exemple si detalii


Sisteme de incalzire solara – exemple si detalii

Cantitatea de energie solara care ajunge la pamant in decursul unui an este de aproximativ 7000 de ori mai mare decat energia consumata la nivel global in acelasi interval de timp. Astfel, in 2005, consumul la nivel global a fost de 0.014% din cantitatea totala de energie solara. Se preconizeaza ca pana in 2100 vom avea nevoie de 0.051% din energia solara care ajunge la pamant in decursul unui an. Mai jos sunt prezentate cateva sisteme care pot folosi aceasta energie pentru incalzirea locuintelor.

Panouri solare cu tuburi vidate si rezervor Panouri solare cu tuburi vidate si rezervor

Sistemul este alcatuit din mai multe tuburi din sticla, fiecare avand in interior un tub din material superconductor (in general cupru). Volumul ramas liber intre cele doua tuburi este vidat pentru a asigura o mai buna izolare termica. Tubul superconductor contine o cantitate mica de lichid antigel.

Principiul de functionare este simplu: radiatia solara incalzeste tuburile din material superconductor; cand lichidul antigel ajunge la 30 de grade Celsius se vaporizeaza si se ridica in sonda termica unde cedeaza caldura si condenseaza, ciclul reincepand. Sonda termica asigura transferul de caldura rezervorului de apa. Pentru perioadele in care radiatia solara nu este suficienta pentru a asigura incalzirea apei, rezervorul este prevazut si cu un sistem de rezistente electrice.

Avantajele acestui sistem:

Panouri solare cu tuburi vidate si rezervor

 • datorita formei cilindrice a tuburilor, razele solare cad perpendicular pe suprafata aproape intreaga zi, eficienta fiind aproape maxima;
 • sistemul functioneaza la temperaturi reduse (inclusiv iarna), in zilele ploioase sau atunci cand cerul este acoperit de nori;
 • sistemul functioneaza, insa nu la capacitate maxima, chiar daca unul sau mai multe tuburi sunt defecte;
 • tuburile rezista la grindina de maxim 30 mm diametru.

Sistem pentru incalzirea apei din piscina

Acest tip de sistem foloseste instalatia obisnuita de pompare si de filtrare a unei piscine pentru a directiona apa printr-un grup de panouri solare. Un senzor poate fi folosit pentru a mentine temperatura apei constanta. Aici puteti gasi un calculator pentru dimensionarea sistemului.

Avantaje:

 • folosind acest sistem veti avea costuri reduse de incalzire a piscinei;
 • sistemele solare de incalzire sunt durabile si mai usor de intretinut decat sistemele de incalzire bazate pe combustibili fosili;
 • veti participa activ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

colector parabolicColectoare parabolice

Acest tip de sistem foloseste oglinzi parabolice lungi pentru a concentra lumina soarelui pe un tub asezat in lungul oglinzii, in focarul acesteia. Prin tub este circulat un fluid, in general ulei, pentru a transfera caldura unei turbine pe baza de abur, aceasta generand curent electric. Acest sistem are aplicatii industriale, fluidul circulat putand ajunge la peste 350 de grade Celsius.

O astfel de centrala electrica functioneaza din iunie 2007 in Boulder City, Nevada si genereaza 64.000kW, suficient pentru a alimenta 14 000 de locuinte.

Sursa: iprimus, solarpanelsplussolarpoolheater

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Exista 8 comentarii la 'Sisteme de incalzire solara – exemple si detalii' »

 1. buna ziua

  la panourile solare cu tuburi termice ma intereseaza care sunt riscurile, masurile de protectie in cazul in care nu am consumator de energie. Mai precis plec de acasa in luna august pentru 2 saptamani , am4 panouri solare care lucreaza , dar evident nu am consum pe apa calda. Probabil apare o supraincalzire, da afara supapa de suprapresiune , raman fara tyfocor…panourile pot suferi daune .. si care ar fi acelea… si cum se pot evita

  multumesc
  traian gavril

 2. CIT COSTA ACESTE PANOURI?

 3. Sau se poate pune un puffer (boiler) corect dimensionat, in cazul tau probabil de la 800l in sus. Prin recircularea apei in sistem, lucru asigurat de pompa si controler, nu vei atinge temperatura de 90-95 grade, din cauza pierderilor din sistem. Pentru a putea fi sigur ca recircula si in cazul penelor de curent poti folosi un UPS dotat cu baterie mai mare (eventual auto), care sa alimenteze ansamblul de pompare + controler. Astfel realizat, sistemul nu are moarte. Nu uita sa folosesti doar componente de CU si alama pentru sistem, in cazul in care antigelul isi modifica in timp PH-ul neutru. Eu personal recomand lucrul cu apa si utilizarea functiei No Frost a controler-ului. Apa nu va suferi modificari ne nici o natura si poate fi completata periodic fara batai de cap. Toate bune si succes!

 4. …noua generatie de energie …misto sistem!

 5. BUNA ZIUA. PENTRU G A V R I L: Acopera panourile cu o husa sau un plastic prin care nu trec radiatiile solare. Ai dat o gramada de bani si nu ti-a facut treaba buna. TREBUIA RACORDATA INSTALATIA LA UN DEPOZIT (REZERVOR) CU O MARIME DE DOUA ORI VOLUMUL DE LICHID AL INSTALATIE. ACEST REZERVOR ESTE DOTAT CU O POMPA DE PRESIUNE APARTE, CA IN MOMENTUL CIND SE RIDICA TEMPERATURA SE RIDICA SI PRESIUNEA, IAR SUPAPA DE SIGURANTA SE DESCHIDE, TIMP IN CARE FLUIDUL CALOPURTADOR INTRA IN REZERVOR. Cind temperatutu din instalatie scade atit cit trebuie, la cit este proiectat termostatul diferential, calculatorul instalatiei (PLACA ELECTRONICA)printr-un senzor stie ca nu ai lichid calopurtador in instalatie si pune in functiune pompa rezervurului , care este conectata la instalatie printr-un sistem de supape antiretorno si robineti actionati electric. DAUNE: pierderea fluidului, deteriorarea tuburilor prin care circula fluid, de multe ori panourile , daca fiecare nu are supapa de siguranta. Tuburile de conducere a fluidului trebui bine izolate termic. Grosimea izolatiei 5 cm pe exteriorul tubului. M.C.

 6. SERVUS TIMISOARA. PE profesorul meu de matematica il chema CULEA (nume de dac).Aveti mare grija cu datele stiintifice, si verificarile lor. E=h·v,unde h=costanta lui Plank=6,626×10 la puterea -34julios·secunda., v =frecventa unui foton in Hz.Un foton se deplaseaza cu 300000 km/secunda. Distanta de la pamint la soare=150 milioane de km. INTR-O SECUNDA, SOARELE iradiaza in toate directiile o energie de 4×10 la puterea 26julios=4×10 la puterea23kw.Aceasta energie este repertizata pe o suprafata in forma de sfera (pamintul), unde I=P/S, adica I=radiatie, P=potentie, S=suprafata.P=10 la puterea -26wati, S=4xpixRpatrat, unde R=1,5×10 la puterea 11metri, distanta medie de la pamint la soare. de unde rezulta ca I=1,4kw/m patrat. 1secunda. aceste maasuri sint efectuate de sateliti la nivelul orbitei.Nu mai intru in detalii; tinid con de apropierea si departarea de soare prin miscari distincte de rotatie ale trrei in jurul soarelui, si a axei sale,prin pierderea radiatiei in atmosfera, nori. refectii etc, radiatia indirecta care ajunge pe pamint are o valoare medie si se numeste CONSTANTA SOLAR, si este =1353w/mpatrat. valoare care se ia in calcul pentru toate proiectele de energie solara. Voi reveni cu amanunte foarte interesante pe aceasta tema. PS. CENTRALA de panele convergente din NEVADA de cine e facuta?. M.C.

 7. SINT INTERSAT DE UN ASTFEL DE INCALZIRE,VREAU DETALI,PRET FIABILITATE ,CONFORT IARNA;RANDAMENT….DACA I-SI JUSTIFICA PRETUL SAU POATE FI CONSIDERAT MOFT.STAU LA BLOC 2 CAM CU 2 BALCOANE STRUCTURA MARE ETAJ 4 DIN 6. APROX 60 MP LOCUIBIL.SE POATE INTERCALA CU CENTRALA DE APARTAMENT?SE POATE MANTA PANOU SOLAR GEN TERMOPAN[MA GINDESC PE JUMATATE DIMTRUN BALCON]? SE MAI SUBVENTIONEAZA ACESTE PANOURI? MULTUMESC CELOR CARE POT SA MA SFATUIASCA.. NELU BRASOV

 8. Da aceste sisteme de incalzire cu panouri solare este foarte buna , dar inca nu este foarte dezvoltata fiind ceva nou . Parerea mea este ca mai trebuie asteptat inca vreo 3-4 ani pana sa avem un sistem cu adevarat eficient . Stric parerea mea , sper ca nu am suparat pe nimeni cu acest post .