Turnuri solare, alternativa pentru producerea de energie si hrana

Turnuri solare, alternativa pentru producerea de energie si hrana


Turnuri solare, alternativa pentru producerea de energie si hrana

Pe linga sistemele solare “traditionale”, care transforma energia solara in electricitate, exista si turnurile solare, constructii care pe linga producerea energiei electrice permit si cultivarea cerealelor, producand astfel hrana. 

Principiul de functionare al unui turn solar este destul de simplu: la baza turnului exista o sera, care este incalzita direct de razele soarelui. Caldura permite cresterea cerealelor, aerul cald deplasandu-se apoi in sus, in portiunea de beton a turnului, unde pune in miscare mori de vant care la randul lor produc electricitate.

Singura problema a turnurilor solare o reprezinta fezabilitatea doar pentru constructii foarte mari, de aceea acest tip de sistem solar n-a fost implementat la scara larga. Exista insa in plan construirea acestor tipuri de structuri in Namibia, o tara care se bucura de spatiu si peste 300 de zile insorite pe an. Pentru inceput turnurile vor avea aproximativ 1.5 km inaltime si 280 metri diametru.

Sursa: Inhabitat

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Etichete:

Exista 4 comentarii la 'Turnuri solare, alternativa pentru producerea de energie si hrana' »

  1. da cred ca este destul de interesant dar cred ca f. costisitor, investii enorme dar nu stiu cat din ?din darul naturii poti reproduce fara sa te obosesti prea mult?

  2. in anul 1980 a fost prezentata o lucrare cu titlul “centrala helio-eoliana” la concursul Start spre Viitor,si a castigat marele premiu. inca mai am diploma de la acel concurs.in 1981 apare stirea ca a fost realizata in spania.

  3. da MIRCEA e adevarat un astfel de prioect a fost realizat si finalizat in spania intradevar . dar dimensiunile date mai sus sunt cam mari fatza de ce sa facut in spania . exista totusi si alte metode de conversie a caldurii soarelui direct in lucru mecanic , reamintesc pentru cei ce nu stiu sa caute pe google motorul stirling , astfel de motoare se pot plasa in focarul unei oglinde parabolice cu rezultate mult mai bune.

  4. am o ferma undeva in camp care se intinde pe un hectar de pamant si nu am sursa de curent,imi trebuie si pentru trifazic si pentru iluminatul curtii. Imi doresc sa iau legatura cu firma dumneavoastra pentru a instala un panou pentru iluminat. Astept un raspuns din partea dumneavoastra. Va multumesc!