Cum sa misti o barca fara motor, vasle sau panze

Cum sa misti o barca fara motor, vasle sau panze


Cum sa misti o barca fara motor, vasle sau panze

O echipa de cercetare a universitatii din Pittsburgh a proiectat un sistem de propulsie care foloseste presiunea naturala ce se afla pe suprafata apei si un impuls  electric pentru a misca barca. Sistemul “Pitt” nu are parti care se misca, iar energia scazuta a electrodului care emite impulsul ar putea fi alimentat de la baterii, unde radio sau energie solara, au declarat cercetatorii.

Acest sistem imita abilitatea de propulsare a unelor insecte care plutesc pe apa si se misca inclinandu-se intr-o parte sau alta. De exemplu, cercetătorii au spus că s-au inspirat din modul in care o larva se misca pe apa. Ca orice obiect care pluteste, faptul ca larva ramane in apa face ca presiunea suprafetei sa vina din ambele parti. Pentru a avansa, larva se roteste invers, pentru a schimba directia de presiune din spatele ei. Apoi preseiunea trage larva prin apa, a declarat  Sung Kwon Cho, un profesor cercetator al universitatii.

Una dintre beneficiile acestui sistem este ca se poate creea cele mai ieftine si mai ecologice barci sau vapoare, care ar putea traversa oceanele lumii, colecatand date pentru cercetare, a spus Cho.

Cercetătorii au declarat că în experimentele lor, un electrod ataşat la o mini barca de 2 cm lungime a emis o miscare care a schimbat directia suprafetei de tensiune si a propulsat barca cu 4 milimetrii pe secunda. Un al doilea electrod atasat la partea din fata a barcii a avut rol de carma.

Sursa: Networkworld

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

    Exista 1 comentariu la 'Cum sa misti o barca fara motor, vasle sau panze' »

    1. iuhuuuuu cam sefeuri fratzilor nu credetzi , aha si larva aia ca sa se miste nu consuma energie , ia calculati ce greutate are larva si ce greutate are barca , cam ce energie iar trabui barcii sa se balanseze
      ,oricum e un inceput bun dar 4 mm pe secunda cred ca la pas cu vasla prin apa fac mai repede inconjurul lumii:D