Despre incalzire globala si canicula in Romania

Despre incalzire globala si canicula in Romania


Despre incalzire globala si canicula in Romania

Balerini. Indie-rock. Costum de baie. Conversi. Mare. Munte. Canicula. Indice de confort termic. Genul de lucruri care iti vin in minte in fiecare vara intr-o forma sau alta sau care iti raman lipite de interiorul cutiei craniene pana la exasperare. M-as concentra pe ultimele doua pentru ca am impresia ca ultima perioada nu a fost suficient de bogata in informatii incat sa ajung sa le si visez.

Simt nevoia sa amintesc pentru cei care initial s-au gandit la constelatia ‘Canis Major’ (http://en.wikipedia.org/wiki/Canicula) sau pentru eventualii cititori care au fost in coma in ultimii 20 de ani ca in general, canicula presupune cresterea temperaturilor cu pana la 10 grade peste limita normala dintr-o anumita perioada si ca este una dintre principalele consecinte ale …(suspans)…incalzirii globale.

canicula-2Din cauza temperaturilor inalte (peste 32 de grade) din timpul verii, corpul uman produce o crestere corespunzatoare a transpiratiei, care are rol de regulator termic si care ar impiedica astfel supraincalzirea corpului. Deci nu suntem complet neajutorati, mecanismele noastre naturale de aparare exista totusi. Insa, odata cu apa, organismul mai pierde si saruri minerale si vitamine, chestie care nu vrei sa se intample. Evident, nu este cea mai placuta situatie si pentru ca lumea sa poata sa se protejeze, se calculeaza un indice de confort termic care iti indica temperatura aproximativa perceputa de corp in functie de cate grade vor fi in ziua respectiva si de umiditatea relativa.

Le prima vedere, nimic nu pare foarte complicat. OK, 2 litri de apa pe zi si nu adormi la soare. Sunt niste masuri elementare pe care un om ar trebui sa le ia din instinct; daca asta lipseste, deja ne impiedicam de selectia naturala si vor supravietui doar cei care banuiesc ca nu e bine sa stai 3 ore in soare la 40 si ceva de grade. In fine, canicula in sine, desi manifestare extrema a vremii, era previzibila. Ceea ce iese din comun este entuziasmul gretos al presei si magnitudinea pe care o dau evenimentului in lipsa altor subpuncte mai interesante din grila stirilor.

Dar poate capacitatile mele de previzionare depasesc cu mult media generala. Asa ca am inceput sa caut niste date care, fiind obiective si la indemana tuturor, ar putea scoate fiinta umana din intunericul imprevizibilului.

Initial, vroiam sa caut niste statistici din ultimii ani, cat mai multi de preferat, referitoate la temperatura medie vara. Extrem de eficienta structura a site-ului (www.meteoromania.ro) mi-a omorat timpul pana sa-mi dau seama de unde as putea sa aflu informatiile, pentru a descoperi ulterior ca e nevoie de user pentru a primi ‘produsele din cos’ (statisticile) pe mail. Site-ul ANM e la fel de eficient ca si www.thingsonawhitebackground.com .

Revenind la canicula, o sa-mi bazez teoria pe observatii proprii. In ultimii ani a fost cald vara. In ultimii 10 ani, cel putin. Pentru ca traim in clima in care traim. Clima inevitabil se schimba. Site-ul ANM nu mi-a permis sa aflu perioada de timp necesara pentru stabilirea unei medii anuale intr-un anotimp. Sa zicem ca 10 ani nu sunt de ajuns si ca mai sunt oameni care sunt convinsa ca in al 11-lea an totul va reveni la normal, dar ca vreo 20 ar fi. Asadar, in cei 10 ani care au ramans, vom trai cu impresia ca media vara ar trebui sa fie de 20 de grade celsius, ca acum mai bine de 20 de ani, si o sa continuam sa vedem sfarsitul lumii in fiecare vara cand cu siguranta temperaturile vor depasi cu mult mai mult de 10 grade ‘limita normala’.

In concluzie, revolutie. Sa tipam toti si sa alergam in cerc. Sa facem dansul ploii (in fine, vara asta nu am avut o lipsa chiar asa de mare de precipitatii). Sa ne rugam zeilor sa fie milosi. Sa investim in spatiu verde si in sisteme de irigare pentru ca prima seceta sa nu distruga 50% din culturi. Sa udam panselutele din ronduri. Daca nu puteti acum, nu e nicio problema, intotdeauna va mai fi o canicula si anul viitor.

Sursa foto: aici

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Comentariile pentru aceasta pagina sunt inchise.