Materiale de constructii ecologice – moft sau necesitate?

Materiale de constructii ecologice – moft sau necesitate?


Materiale de constructii ecologice – moft sau necesitate?

Cladirile in care locuim zi de zi au un impact major asupra mediului inconjurator. Pe langa necesitatea eliberarii unui teren ce ar fi putut fi verde pentru constructia acestor locuinte, cladirile sunt si un important factor de poluare.

In ultimul timp insa au aparut tot mai multe organizatii interesate de dezvoltarea si construirea unor locuinte ecologice, cu materiale de constructie eco. Scopul este clar: reducerea impactului cladirilor asupra mediului.

Pentru a putea ajunge insa la construirea de intregi cartiere de case verzi, ar trebui avute in vedere urmatoarele aspecte:

 • materialele de constructie folosite: o casa obisnuita are nevoie de cativa metri cubi buni de lemn, multi saci de ciment, multe caramizi, etc Producerea acestora are la randul sau un impact asupra mediului inconjurator: defrisarea padurilor, eliminarea de substante nocive in aer in procesele de productie, etc. Solutia este folosirea materialelor de constructie ecologice. Iar in clasa acestora se incadreaza produsele reciclate, produsele care se gasesc din abundenta in natura si sunt puternic regenerabile, produsele durabile in timp, etc. Pe de alta parte, aceste metariale trebuie sa fie putin poluante, sa nu contina elemente chimice daunatoare si producerea/montarea lor sa nu rezulte in cantitati mari de deseuri.
 • indreptarea spre principiul cladirii ce se poate sustine singura: cladirile de locuinte/birouri/etc sunt cele mai mari consumatoare de energie la nivel mondial. De aceea proiectarea unor cladiri care sa se poata autosustine din punct de vedere energetic macar partial este cruciala. Dar inainte de aceasta, trebuie vazut cum se pot reduce pierderile de energie. Mai precis cum putem izola cladirile din punct de vedere termic, cum putem imbuntati sistemele de distributie a apei si gazului, cum putem economisi electricitate prin folosirea becurilor economice si termostatelor, etc. Dupa ce toate acestea au fost luate in calcul, putem vorbi si de autosustinere: incercarea de a folosi resursele disponibile local pentru a genera energie prin mijloace alternative. Si aici vorbim de toate formele: solara, eoliana, geotermala, etc
 • reducerea impactului poluant pe termen lung al locuintelor: locuintele sunt producatoare de poluare si deseuri. Este foarte important sa se aiba in vedere aceste probleme si sa se puna in aplicare planuri de diminuare a efectelor, prin asigurarea unui sistem functional de colectare separata a deseurilor, prin eliminarea mijloacelor poluante de producere a energiei (sobele pe lemne de exemplu), etc

Si ar mai fi multe altele. Este drept, construirea unor cladiri care sa respecte cele de mai sus si a unui sistem mai mare care sa le integreze si sa le mentina functionale necesita investitii foarte mari pe termen scurt. Pe termen lung insa, avantajele se vor vedea atat in buzunare, dar mai ales ca impact asupra mediului inconjurator.

Asadar, noi consideram constructiile ecologice o necesitate pentru viitorul apropiat. Voi ce parere aveti?

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Exista 5 comentarii la 'Materiale de constructii ecologice – moft sau necesitate?' »

 1. Unde este sursa????? furarti articole, HOTIILOR!!!!!!!!!!!

 2. De unde furam? Te rog sa nu arunci cu vorbe aiurea fara a le putea dovedi. Articolul nu are sursa pentru a fost scris pur si simplu zamislit de mintea mea…

 3. -Cita vrema lumea este dominata de cei ce fac doar ce vor (propun , voteaza, numai ce legi le convin , oamenii lor le aplica , cum? , vai de mama noastra!!!) , “pentru ca asa vrea muschii lor “, este greu de crezut ca ritmul transformarilor in bine , incepind cu mentalitatea , va fi cel dorit si necesar de altfel . Analizati si trageti singuri concluziile avind ca subiecte : -modul in care au fost acceptate acordurile internationale privitoare la mediu si cum sunt aplicate prevederile acestora ,–ce sume sunt alocate de tarile lumii (anual) pentru protectia mediului , aceste doua subiecte fiind edificatoare (alaturi de inca multe altele , bineinteles) . -Sper ca aceasta criza va influenta in bine viitoarele decizii (altfel se duce totul dracului de ripa) , spre binele intregii omeniri . -In loc sa ne hulim unii pe altii , mai bine venim cu informatii utile/reale mai multe , in toate domeniile ,si in acest fel vom contribui la accelerarea schimbarilor in bine , schimbari de care avem atit de mare nevoie .

 4. salut daca ma uit la casa cu pricina din imagine ma mira faptul ca seamana cu o casa propusa de mecanicii planetei (se difuzeaza pe national geografic) pe care am vazuto chiar azi si era formata din 3 containere cargo de alea mari cum sunt pe vapoare din metal , pe care baietzii leau luat ,leau pus intro parcare si au inceput modelarea ,iar in final a iesit bine chiar foarte bine , au dotat casa cu panou fotovoltaic si mai toate utilitatzile, asa ca pentu cei ce detzin terenuri la munte sa ia aminte nu trebuie sa investeasca in casa scumpe pe care le folosesc doar 2 ,3 saptamani pe an , toate cele bune .

 5. Degeaba se zice ca pentru casele din lemn trebuie taiata padurea si acesta este un lucru rau. Copacii reprezinta un mod al naturii de a stoca carbonul. Daca ai taia copacii si i-ai pune pe foc ca si combustibil, iesi la pari cu cantitatea de dioxid de carbon acumulata in timpul vietii de catre acel copac si dioxidul de carbon eliminat in atmosfera. Ce-ai avut si ce-ai pierdut…
  Pe de alta parte, taierea copacului si stocarea carbonului din el intr-o structura nedegradabila, o casa din barna de exemplu, reprezinta un lucru bun, deoarece tot dioxidul de carbon acumulat de acel copac in timpul vietii nu va fi eliminat in atmosfera (sau nu acum).
  Daca mai pui ca acel copac va face, intr-un caz fericit, loc unui alt copac tanar, care in efortul cresterii, va stoca si el o tona doua de CO2, uite, ai facut un lucru bun.

  Asta daca nu-ti bati joc de acel lemn, transformandu-l in case facute din scanduri batute in cuie (care vor cadea jos dupa 20 ani). Casele din lemn, pentru a fi ecologice, trebuie facute trainice, pentru a dura macar mai mult decat a luat copacilor sa creasca la nivelul de la care au fost taiati (40-50ani). Este un calcul simplu, aritmetic, dar care desfiinteaza un intreg mod de a gandi si proiecta case al unei parti a planetei, respectiv USA, unde casele dureaza pana la primul uragan, si pana la primul cuib de termite, Si asta pentru o economie de materiale prost inteleasa, pentru castiguri impresionante ale unor companii gigant, si pentru niste societati de asigurari prospere…