Taxa de poluare – detalii despre noua taxa de poluare

Taxa de poluare – detalii despre noua taxa de poluare


Taxa de poluare – detalii despre noua taxa de poluare

Intr-o luna va intra in vigoare noua taxa auto, asa numita taxa de poluare. Ironic insa, aceasta taxa de poluare va scadea odata cu varsta autovehicului. Cu alte cuvinte, cu cat este mai veche masina si pratic mai poluanta, taxa de poluare va fi mai mica. Interesanta logica, nu?

Explicatia oficialilor ar fi urmatoarea: daca masina este mai veche, va mai fi utilizata un numar mai mic de ani, asadar va polua mai mult. Si astfel taxa de poluare in actuala sa forma isi gaseste o justificare.

Noi insa suntem mai grei de cap si am vrut sa facem o socoteala: Sa zicem ca ne cumparam o masinuta de prin ’90 cu motor de vreo 2000 cmc. Asta are lejer o emisie de CO2 de 4-500 g/km. Si sa zicem ca o folosesti vreo 5 ani si faci in medie vreo 20.000 km pe an. Asadar, 20.000 * 5 * 0.5 = 50 de tone de CO2. La masinuta asta taxa e 700 de euro.

Comparam cu o masina noua, la aceleasi caracteristici. Ea are o emisie de CO2 de cam 175g/km, iar taxa sare de 1400 euro (ups). Sa zicem ca o vom folosi 10 ani, facand tot 20.000 km pe an. Calculul sumar: 20.000 * 10 * 0.175 = 35 de tone de CO2. Asadar aceasta masina pe care platim o taxa de poluare de doua ori mai mare este mult mai putin poluanta in conditiile unei utilizari de doua ori mai indelungate. Pai si atunci care e spilul acestei taxe de poluare? Eu unul chiar nu inteleg.

Precum ziceam, taxa de poluare se calculeaza si in functie de emisiile de CO2. Foarte corect, insa nu in functie de emisiile reale ci de cele din cartea tehnica. Ca si cum un motor de nspe ani ar fi la fel de poluant ca unul de 1 an. Vorba ceea: dam dam dam dam (de la carcotasi preluata).

Si acum concluzia. La baza, taxa de poluare este o idee buna, pe care noi o sustinem. Modul in care este ea pusa in practica face insa noua taxa de poluare mai nociva pentru mediu decat mai vechea taxa de prima inmatriculare. Dar na, nimeni nu se astepta la decizii breze din partea alor nostri guvernanti, nu?

PS: Daca vroiati de fapt sa accesati un calculator pentru noua taxa de poluare, gasiti aici unul destul de bun.

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Exista 4 comentarii la 'Taxa de poluare – detalii despre noua taxa de poluare' »

  1. […] bune si frumoase, insa un scurt calcul scoate in evidenta o realitate mai putin placuta: taxa nu protejeaza mediul, ci doar incurajeaza […]

  2. […] vreo 6 luni de la aparitia vechii taxe de poluare , retarda guvernantii nostri in frunte cu mister Tariceanu anunta sus si tare ca iar vor sa o […]

  3. nu este corect ca un singur om sa ne conduca asa rau numai in interesul lui ca are jumatate din daciaaaaaaaaaaaa

  4. sai ia dracu cu taxa lor au pierdud fraeri puli o gramada de bani cu taxa lor sunt de langa sb am trei masini din care un camion si te toate le am inscris in bulgaria ma doare la banana platesc cam o suta de euro pe an pentru fiecare cu asig cu tot sa suga pula guvernu nostru de cacat si primaru nostru ca nui mai platesc lui mlioane pe impozit si daca imi iau astia si crnetu vreo data nici nu ma mai duc sa il iau inapoi ma duc si fac scoala la bulgari si mil iau de acolo si ca mine mai sunt vreo 100 intrun orasel de o 1000 de locuitori zici ca sa mutat bulgari la sibiu dar in toata tara CATI SUNT ASA FRATILOR SO IA DRCU DE ROMANIE