Green roofs?

Green roofs?


Green roofs?

In spiritul tendintelor ecologiste contagioase care au molipsit toata lumea de azi, va mai adaugam un subpunct pe lista de lucruri pe care puteti sa le faceti ca sa transformati casa intr-un templu “environmentally friendly”. Asadar, dupa cursa de a gasi cele mai eficiente CFL-uri , de a stinge aparatura cand nu o folositi si de a economisi cam tot ce se poate, puteti sa luati in considerare, pentru propria casa sau pentru orice alt tip de constructie, amenajarea unui acoperis “verde”… in fine, eco.

Ce presupune un astfel de acoperis? Pe scurt, adaugarea unei extensii, facuta din mai multe straturi care permit dezvoltarea vegetatiei pe cladire. Mai exact, peste izolatie se aseaza un suport peste care se aplica un strat impermeabil. In continuare, va mai fi o portiune pentru drenajul apei, apoi un filtru, pentru a ajunge in final la masa de pamant, unde vor creste plantele. Initial, se folosea pamant obisnuit, motiv pentru care era necesara o cantitate foarte mare, implicit, cu o masa mare, care suprasolicita rezistenta acoperisului. Oricum, amenajarea unui astfel de spatiu verde presupune o presiune in plus si trebuie cerut sfatul unui specialist pentru a-l instala, dar sistemele devin din ce in ce mai eficiente: acum se foloseste un pamant imbogatit, din care nu e nevoie sa se aplice un strat atat de gros. In functie de aceasta grosime, “green roof”-urile se impart in doua categorii: cele de 50-100+mm, care necesita o ingrijire mai atenta si o investitie mai mare, sau cele de 25-100mm, mai superificiale, care nu permit dezvoltarea unui numar la fel de mare de plante.

Acoeprisurile verzi nu sunt o noutate, existand si pe vremea Babilonului

Acoeprisurile verzi nu sunt o noutate, existand si pe vremea Babilonului

Acoperisurile “verzi” nu sunt o noutate. Legendarele gradini suspendate din Babilon aveau acelasi principiu, iar in Africa au fost folosite timp de sute de ani pentru a mentine temperatura scazuta in locuintele din pamant. De aici s-au descoperit toate avantajele pe care le aduc: reduc necesarul de energie deoarece mentin racoarea in cladiri vara si caldura – iarna, izoleaza fonic (chiar si cel mai subtire strat, poate reduce zgomotul cu pana la 40 de decibeli), filtreaza poluarea, cresc durata de viata a acoperisului, protejandu-l de temperaturile extreme si ofera adapost diferitelor animale (mda, poti creste si capre).

De fapt, aceste beneficii sunt recunoscute oficial in unele tari: in Germania, de exemplu, constructorii sunt obligati sa amenajeze astfel acoperisul oricarei cladiri noi pentru a compensa spatiul verde care a disparut din cauza santierului, mai mult, statul acorda si subventii.

Un acoperis mult mai bun decat unul din tabla sau tigla, nu?

Un acoperis mult mai bun decat unul din tabla sau tigla, nu?

Imaginea unui oras cu acoperisuri pline de vegetatie pare futurista, dar probabil este cel mai bun compromis pentru a salva aerul din orasele mari, avand in vedere felul haotic in care a evoluat infrastructura. Numarul de firme care realizeaza astfel de lucrari este restrans, si probabil pretul este destul de mare, dar, daca investitia se raporteaza la nivelul unei asociatii de bloc, costurile ar fi suportabile.

Insa banuiesc ca toata lumea are vecini pensionari care stau toata ziua sa se uite pe vizor cand intri sau iesi din casa si care probabil ca ar provoca anarhie numai la gandul unei astfel de idei. Asa ca nu ne ramane decat sa ne inghesuim pe cei cativa metri patrati de spatiu verde care revin fiecarui locuitor. Deocamdata…

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

Exista 6 comentarii la 'Green roofs?' »

 1. Super articol 😀 Din pacate, ai dreptate in privinta mentalitatii de la noi … speram ca lucrurile se vor schimba cat mai repede, spre binele nostru 🙂

 2. am citit in national geographic despre ele.(may 2009).
  primaria din chicago,art& exibition hall in germania,biblioteca publica din vancouver,etc;
  japonia,elvetia,austria ,germania,sua toate au astfel de gradini si incurajeaza cresterea nr acestora prin legislatie,traditie etc.
  cateva firme producatoare de masini au dat un exemplu in acest sens:toyota si ford si-au montat pe acoperisurile lor gradini.
  chiar si unii hotelieri au propriile gradini de zarzavaturi pe acoperisurile imobilelor.
  acoperisurile verzi au o multime de beneficii.in elvetia sunt astfel salvate un numar de specii de plante,care atrag la randul lor pasari,insecte etc
  se diminueaza noxele,temperatura este reglata,acoperisul este protejat mai mult timp.
  in fine acoperisurile verzi ocupa acelasi spatiu ca si inainte,sunt foarte folositoare, usor de intretinut…si nu in ultimul rand…asa frumoase!!!!!!

 3. Din fericire, la mine pe acoperis, stand la curte, au crescut tot felul de muschi si plante pe un strat de nisip si pamant care a fost colectat din aer, ciudat, dar foarte adevarat! In timpul furtunilor, s-a adunat nispi pe care a crescut muschi, muschiul a putrezit si a facut un strat de compost pe care au crescut plante!

 4. Si nu afecteaza acoperisul intr-un mod negativ?

 5. da super ideea cred co sami tunez beciul clasic din caramida sal fac green

 6. super tare… sperr sa se bucure peste 100 si nepotii mei de o asa constiinta nemteasca.