A fost inventata cea mai mica celula de combustibil

A fost inventata cea mai mica celula de combustibil


A fost inventata cea mai mica celula de combustibil

Cea mai mica celula de combustibil din lume a fost creeata de catre cercetatorii americani, avand o lungime de doar 3 milimetrii. Viitorele versiuni ale acestei celule ar putea inlocui bateriile din aparatele portabile.

In comparatie cu bateriile obisnuite, celulele de combustibil au posibilitatea de a stoca mai multa energie in acelasi spatiu. Chiar si cele mai avansate baterii au o densitate de energie de magnitudine mai mică decât cea a unui rezervor de combustibil cu hidrogen.

Saeed Moghaddam, un cercetator american, impreuna cu colegii sai, au creeat un model nou de celule de combustibil, care genereaza energie fara a o consuma.

Noul dispozitiv are doar patru componente. O membrana subtire separa un rezervor de apa de incaperea de dedesupt care contine hidrura de metal. Sub aceasta incapere se gaseste un ansamblu de electrozi.

Gaurile subtiri care se afla in membrana permit moleculelor de apa sa ajunga la rezervor sub forma de vapor. Odata ajuns acolo, vaporul reactioneaza cu hidrura de metal pentru a forma hidrogen care umple rezervorul, impingand membrana is sus si blocand curgerea apei.

Pentru ca aparatul este atât de mic, doar 3 mm, el controleaza fluxul apei in sistem. Aceasta înseamnă că celule funcţionează, chiar dacă se misca sau se roteste, fiind perfect pentru a rezista în interiorul unui “gadget”.

Primele modele genereaza 0.7 volti şi un curent de 0,1 miliamperi timp de 30 de ore. Moghaddam spune că cele mai recente modele ofera curent de circa 1 miliamper la o tensiune similara. Dar nu este destul pentru a alimenta un celular care foloseste baterii evaluate la cativa volti, dar este destul pentru sistemele electronice simple sau microroboti.

Steve Arscott, un expert in celule de combustibil, de la universitatea Lille din Franta, precizeaza ca este posibil sa nu fie suficient de puternice pentru a fi cu adevarat utile. Ultima sa celula de combustibil foloseste metanol, nu hidrura de metal, la fel ca o sursa de hidrogen sau ca cele mai multe celule de combustibil minuscule. Este de trei ori mai mare decat dispozitivul lui Moghaddam si are o densitate de putere de aproximativ 12,5 miliwati per cm2, de 10 ori mai mult decat cea mai mica celula de combustibil.

Sursa: Newscientist

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

    Comentariile pentru aceasta pagina sunt inchise.