Centrala nucleara de bloc, Romania deschide plutonul

Centrala nucleara de bloc, Romania deschide plutonul


Centrala nucleara de bloc, Romania deschide plutonul

Desi centralele nucleare nu sunt o solutie ecologica din punct de vedere al materialelor radioactive rezultate in urma procesului de generare a energiei, nu trebuie negat faptul ca reprezinta o alternativa demna de luat in seama datorita puterii imense furnizate.

De aceea se lucreaza in prezenta la un nou tip de centrala nucleara de cartier, ale carei dimensiuni ar putea fi reduse la dimensiunile unei camere. Puterea este si ea redusa, bineinteles, dar tot ar ajunge pentru peste 10.000 de locuinte. Primele teste vor avea loc peste cativa ani, Romania fiind tara care va incerca prototipul functional.

Costul unei astfel de centrale se situeaza in jurul valorii de 25 milioane de dolari, plus costul realimentarii reactoarelor odata la 7 – 10 ani, ceea ce s-ar traduce la un cost initial de 2500 dolari pentru o gospodarie. Pretul rezultat al kWatt-ului va fi de aproximati 10 centi (putin mai putin decat costul actual), dar tinand cont de previzionarile majorarilor ulterioare ne putem astepta ca 10 centi sa reprezinte un pret bun.

Cat despre siguranta unei centrale nucleare “de buzunar” designul se bazeaza pe unul cu o vechime de 50 de ani, care si-a dovedit siguranta in nenumarate ocazii, fapt ce mai reduce putin din nelinistea celor care vor opta pentru alimentarea cu energie nucleara.

Sursa: Green Report

Aboneaza-te Aboneaza-te la Newsletter Aboneaza-te la RSS

Articole asemanatoare:

  Etichete:

  Exista 7 comentarii la 'Centrala nucleara de bloc, Romania deschide plutonul' »

  1. persupun ca se planuieste contruirea a mai multor astfel de centrale. si atunci:
   administrare in stil autohton + management gen RDS etc = BUMM!

  2. Oameni buni, chiar ne meritam soarta, ce naiba ce nu intelegem odata pentru totdeauna ca nimic nu ne este sanatos in afara fenomenelor naturale. Orice ce alt argument este impotriva speciei umane.

  3. -Am mai postat pe aceasta tema .Acceptarea unui astfel de experiment este o IDIOTENIE.Romania are enorm de multe alte posibilitati/resurse de a-si produce energia necesara ,fara sa puna in pericol siguranta nationala . Daca sunt atit de bune si sigure , de ce nu se folosesc in tara de origine-sua , sau in tara din care provine firma de exploatare a acestor instalatii-cehia ?!?!?!?!? ,cine urmeaza sa-si umple buzunarele(de popa) cu banii priveniti din spaga ?(poreclita comision) -Avem tehnologii/metode puse la punct pentru exploatarea hidrogenului sulfurat din Marea Neagra (cu efecte/influente nebanuite -in sensul bun) de ce nu incepem operatiunea ?!?!?!?!? ,stiti ca bulgarii o vor incepe in foarte scurt timp ? , stiti ca in acest fel ne-am asigura independenta energetica pentru cel putin 30 de ani ?!?!?!?

  4. da apoi sa stea de veghe la centrala respectiva cate un nene mic si cu ochii plini de sticle sau femei sa mai facem si noi cate un mic CERNOBIL cam prin vara lui 86 sa intamplat asta ,si nea afectat destul de rau eram in tabara la ARBANASI jud vrancea parca sau buzau pe langa velcanii noroiosi pionier in clasa I

  5. Oare cati vom muri daca explodeaza una ? Oare va fi o arma buna si usor de accesat pentru teroristi ? Cine va asigura siguranta, o firma de protectie cu pensionarii si retardati care inafara sa se plimbe nu sunt buni de nimic ?

  6. Din cate stiu sunt deja produse de Toshiba si masoara 6,5m pe 2m. Functioneaza cu uraniu imbogatit si are ca element regulator un izotop de Li. Produce 200Kwh si are timpul de functionare de cca 40 ani. Probabil costa undeva la 1,5 mil dolari dar cred ca se amortizeaza rapid. Costurile de productie energie electrica zic unii ar ajunge undeva la 0,15Ron/kw. Nu produce garantat radiatii, nu se umbla inauntru decat la 40 ani odata si nu se poate supraincalzi. Sisteme de acest fel sunt deja instalate in Japonia si dupa parerea mea reprezinta viitorul, alaturi de fotovoltaice. La cum circula banii prin Romania, o sa vedem cateva instalate prin Bucuresti cat de curand…

  7. Fisiunea nucleara este un lucru cat se poate de natural. Trebuie doar bine inteleasa si utilizata in scopuri pasnice.